Η συγχώρεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η συγχώρεση μπορεί να είναι προϊόν μάθησης; Οι επιστήμονες κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η συγχώρεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η συγχώρεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Ας ρίξουμε λίγο φως στη συσχέτιση της συγχώρεσης με τη καλή υγεία. Χρειάζεται να γνωρίζετε τους κινδύνους του να κρατάτε κακία σε κάποιον και τι σημαίνει αυτό για το σώμα σας, όπως επίσης να γνωρίζετε και τα πλεονεκτήματα της συγχώρεσης. Σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου John Hopkins Medicine, «ο χρόνιος θυμός ενεργοποιεί την οργανική απόκριση μάχης ή φυγής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα διάφορες αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές, ύστερα, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη, ανάμεσα σε άλλες συνέπειες. Η συγχώρεση, ωστόσο, μειώνει τα στρεσογόνα επίπεδα, οδηγώντας σε βελτίωση της υγείας».

Advertisment

Διαβάστε: Η συγχώρεση είναι η επιλογή του ευφυούς ανθρώπου

Πολλά πρόσωπα του πνεύματος μίλησαν για τη συγχώρεση, όπως ο Martin Luther King Jr., o Γκάντι, ο Bruce Lee, o John F. Kennedy, ο Βούδας, ο Oscar Wilde, o συγγραφέας Mark Twain και πολλοί άλλοι. Βέβαια, δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι συγχωρούμε όταν επίσης θέλουμε το καλύτερο για το άτομο που έσφαλε. Έρευνα δημοσιευμένη στο Journal of Health Psychology έχει δείξει ότι η συγχώρεση ως πράξη μόνο σχεδόν απαλείφει τη σύνδεση του στρες με την ψυχική διαταραχή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του γιατί συμβαίνει αυτό.

Η συγχώρεση μπορεί να είναι προϊόν μάθησης; Οι επιστήμονες κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, γι’ αυτό και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας προσπαθούν να την ενσωματώσουν στις ψυχοθεραπευτικές τους συνεδρίες και καλούν τους θεραπευόμενους να εξασκηθούν σε αυτό στα πλαίσια της καθημερινότητας τους.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/sygxoresi-mporei-veltiosei-ygeia/

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε την κατάστασή σας και τι ακριβώς σας συνέβη, αναγνωρίζοντας τις αιτίες του συσσωρευμένου σας θυμού και να τον αντιμετωπίσετε ευθέως με όπλα τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σας. Αν χρειάζεται, μιλήστε στους ανθρώπους που σας έβλαψαν και πείτε τους πώς σας έκανε αυτό να νιώσετε. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να απελευθερωθείτε από τα δεσμά του θυμού, γιατί το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τον εαυτό σας είναι η συγχώρεση. Είναι καλό για την υγεία σας γενικά και θα σας μεταμορφώσει σε ένα πιο αισιόδοξο και θετικό άτομο, με περισσότερη πνευματική δύναμη και επιθυμία για ζωή.

Υπάρχει μια ιστορία για τον Βούδα, όταν ένας άνδρας έφτυσε στο πρόσωπο του, ενώ μιλούσε στους μαθητευόμενους του. Ο Βούδας, αφού καθαρίστηκε, ρώτησε τον άνδρα τι θα ήθελε να πει. Συγχυσμένος, ο άνδρας ταράχτηκε, καθώς δεν ήταν αυτή η αντίδραση που περίμενε. Επέστρεψε σπίτι, αλλά το βράδυ δεν μπορούσε να αποκοιμηθεί, σκεπτόμενος συνεχώς αυτή τη σκηνή, ιδρώνοντας και ξεϊδρώνοντας. Την επόμενη μέρα, ο άνδρας ξαναπήγε στον Βούδα και έπεσε στα πόδια του, ζητώντας συγχώρεση.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/sygxoresi-mporei-veltiosei-ygeia/

Ο Βούδας του είπε ότι δεν ήταν ο ίδιος άνδρας που τον έφτυσε την προηγούμενη μέρα, ότι το ποτάμι συνεχίζει να κυλά και ποτέ δε μένει ίδιο, και ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ποτάμι, έτσι όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μία μέρα και μόνο. Συμπλήρωσε ότι ο άνδρας δεν ήταν συνεπώς ο ίδιος. Είχε αλλάξει. Έτσι του πρότεινε να πλησιάσει και να μιλήσουν για κάτι άλλο , πιο σημαντικό. Σε αυτή την ιστορία, δεν χρειάζονταν καν να ειπωθούν τα συγκεκριμένα λόγια της συγχώρεσης, ο άνδρας την ένιωσε και τη συνειδητοποίησε.

Κλείνοντας, ο Mark Twain έγραψε:

«Συγχώρεση είναι το άρωμα που αφήνει η βιολέτα στο τακούνι που τη συνθλίβει».

Συγχώρεση είναι αυτό που δίνεις για να έχεις μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή, γεμάτη με αρώματα λουλουδιών, δηλαδή γεμάτη από θετικά συναισθήματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση