Όπως έχουμε δει αναρίθμητες φορές μέχρι τώρα, ο κύριος αντίπαλος του εαυτού μας είναι… ο εαυτός μας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικότερες ψυχολογικές παγίδες που στήνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, σύμφωνα με το businessinsider.
1. Όταν συμμορφώνεστε με την άποψη της πλειοψηφίας
Advertisment
Στη δεκαετία του 1950, ο ψυχολόγος Solomon Asch πραγματοποίησε μια λαμπρή μελέτη, στην οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμφωνούν με την πλειοψηφία, ακόμα και όταν ήταν προφανές ότι η πλειοψηφία ήταν λάθος. Στο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν ποια από τις τρεις γραμμές ήταν μεγαλύτερη. Καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν συνεννοημένοι, ανέφεραν ότι μία από τις μικρότερες γραμμές ήταν η μεγαλύτερη. Πράγματι, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν με την πλειοψηφία.
Είναι προτιμότερο να αμφισβητείτε την ίδια την ανθρώπινη τάση να είναι σύμφωνη με τη γνώμη της ομάδας. Όταν είστε σε μια επαγγελματική συνάντηση και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιλέξει την λάθος απάντηση σε ένα πρόβλημα, σκεφτείτε να εκφράσετε τη γνώμη σας αντί να πιστεύετε ότι έχετε παρανοήσει.
2. Υιοθετώντας αρνητικά στερεότυπα
Advertisment
Η στερεότυπη απειλή παρουσιάζεται όταν οι άνθρωποι σκέφτονται αρνητικούς συνειρμούς με το φύλο ή τη φυλή τους με αποτέλεσμα στη συνέχεια να έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι project εργάζονται. Στο χώρο εργασίας, η έρευνα δείχνει ότι οι μάνατζερς που αισθάνονται ότι υπόκεινται σε φυλετικά στερεότυπα, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ανατροφοδότηση, η οποία μπορεί να βλάψει την επαγγελματική τους εξέλιξη σε μακροπρόθεσμη βάση. Ομοίως, οι γυναίκες που σκέφτονταν τα αρνητικά στερεότυπα των φύλων, παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις στις διαπραγματεύσεις από τις γυναίκες που δεν σκέφτονταν τα αρνητικά στερεότυπα.
Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν είναι απλώς μια ψευδαίσθηση διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι μπορεί κάλλιστα να είναι θύματα στερεοτύπων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ηγέτες της επιχείρησης χρειάζεται να διδάξουν στους εργαζόμενους με τα αρνητικά στερεότυπα πώς να αξιοποιήσουν με δημιουργικό τρόπο τις πιο πολύτιμες ιδιότητες τους, ώστε να καταπολεμήσουν τις βλαβερές συνέπειες των στερεοτύπων.
3. Η ανάγκη για τελειομανία
Η τελειομανία μπορεί να ακούγεται σαν ένα θετικό χαρακτηριστικό – αλλά στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις πιθανότητες της επιτυχίας σας. Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Alice Boyes, οι τελειομανείς συχνά χρησιμοποιούν όλη τη δύναμη της θέλησης τους μέχρι να είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι. Στη συνέχεια, είναι δύσκολο για αυτούς να συνεχίσουν την εργασία τους. Εάν παρατηρήσετε τάσεις τελειομανίας στον εαυτό σας, η Boyes προτείνει να εντοπίσετε τα συγκεκριμένα προειδοποιητικά σημάδια όπως ότι έχετε επιμείνει σε κάτι πάρα πολύ καιρό και ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα.
4. Να νιώθετε το «σύνδρομο του απατεώνα»
Οι ερευνητές λένε ότι το 70% των ανθρώπων θα βιώσουν «το σύνδρομο του απατεώνα» τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει όταν αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε ό,τι καταφέρνετε στην εργασία σας και ότι μια ημέρα θα αποκαλυφθείτε ως απατεώνας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μπορεί να φοβάστε ότι θα αποτύχετε σε ό,τι επιχειρήσετε ώστε να νιώθετε τρομερή αγωνία όταν βρίσκεστε μπροστά στην ανάληψη μίας εργασίας. Ένας τρόπος για να υπερβείτε «το σύνδρομο του απατεώνα» είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να του εκφράσετε πώς νιώθετε για αυτό. Πολύ πιθανό να σας διαβεβαιώσει ότι η εμπειρία σας είναι φυσιολογική και η πεποίθησή σας εντελώς παράλογη.
5. Ο φόβος της επιτυχίας
Ο ψυχολόγος Abraham Maslow επινόησε τον όρο «το σύνδρομο του Ιωνά» για να περιγράψει το φόβο της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ξεκινάτε μια νέα καριέρα ή ανέρχεστε σε μία νέα επαγγελματική θέση και μπορεί να τα βιώνετε μέσω του φόβου της αποτυχίας. Ίσως φοβάστε την αίσθηση της ευθύνης που θα συνοδεύσει το νέο ρόλο σας ή ίσως απλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως ισχυρό παράγοντα που θα τα καταφέρει.
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε από πού προέρχεται αυτός ο φόβος – για παράδειγμα, ίσως ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας σας είπε ότι δεν είστε ταλαντούχος. Στη συνέχεια, αμφισβητήστε αυτά τα μηνύματα με τη λογική σκέψη και με όλα όσα έχετε πετύχει μέχρι στιγμής.
6. Θάβοντας το κεφάλι σας στην άμμο
Το «φαινόμενο της στρουθοκαμήλου» εμφανίζεται όταν επιθυμείτε να αποφύγετε την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο προς τους στόχους σας, κυρίως από φόβο ότι θα απογοητευθείτε. Για παράδειγμα, ίσως έχετε αναβάλλει να ελέγξετε τα νούμερα των πωλήσεών σας αυτό το μήνα, επειδή έχετε ένα συναίσθημα ότι δεν ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψετε και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς, είναι να καταλάβετε πόσο μακριά από τη διαδρομή έχετε φτάσει. Εάν είστε πραγματικά τρομοκρατημένοι από τον έλεγχο της προόδου σας, σκεφτείτε να ρωτήσετε έναν συνάδελφο να σας δίνει τακτική ανατροφοδότηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επιστρατεύσετε τη δύναμη της θέλησης για να το κάνετε μόνοι σας.
7. Η αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα δεν είναι απλώς μια ακραία περίπτωση τεμπελιάς. Στην πραγματικότητα, συχνά πηγάζει από αισθήματα εχθρότητας ή θυμού. Για παράδειγμα, το Harvard Business Review αναφέρει το παράδειγμα ενός επιστήμονα υπολογιστών που ήταν απογοητευμένος όταν δεν πήρε την προαγωγή. Αντί να ζητήσει πληροφορίες για την απόδοσή του, άρχισε να παρουσιάζει σημάδια αναβλητικότητας στην εργασία του μέχρι που πήρε προαγωγή το επόμενο έτος.
Για την καταπολέμηση του θυμού που σχετίζεται με την αναβλητικότητα, είναι βοηθητικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τις συναισθηματικές αντιδράσεις σας, προτού ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκεφτείτε μια απάντηση που είναι πιο αποτελεσματική από το να αναβάλλετε την εργασία σας.
Μετάφραση στα Ελληνικά: www.psychologynow.gr