,

«Σταμάτα να γκουγκλάρεις τα συμπτώματά σου», της είπαν οι γιατροί…

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και πολλές φορές επιλογή της θεραπείας

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και πολλές φορές επιλογή της θεραπείας για μια ασθένεια. Εμείς λέμε πως… επιβάλλεται! Η επιλογή όμως πρέπει να γίνεται με τη συνεργασία του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια εγκυκλοπαίδεια η οποία υπερβαίνει τις γνώσεις οποιουδήποτε μεμονωμένου ειδικού, σε οποιονδήποτε κλάδο. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι εάν αυτό που διαβάζουμε ισχύει όντως για την περίπτωσή μας.

Για αυτό και είναι απαραίτητο να επιλέξετε οποιαδήποτε θεραπεία με τη συνδρομή του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. Εάν υποφέρετε από κάποια πάθηση, τότε διαβάστε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτήν. Διαβάστε και τις εναλλακτικές και τις συμβατικές απόψεις και προτάσεις θεραπείας. Επιλέξτε έναν επαγγελματία υγείας, συζητήστε μαζί του τις ανησυχίες σας και τις σκέψεις σας και εργαστείτε μαζί για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής θεραπείας.

Advertisment

Η 19χρονη Bronte Doyne παρακαλούσε τους γιατρούς να την πάρουν στα σοβαρά. Η ίδια φοβόταν ότι θα πεθάνει, όμως εκείνοι της είπαν να σταματήσει να αναζητά στο διαδίκτυο πληροφορίες για την ασθένειά της, καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι θα ζήσει. Η νεαρή κοπέλα από την Αγγλία έχασε τη ζωή της το Μάρτιο του 2013, 16 μήνες αφού εμφάνισε ινοπεταλιώδες ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (fibrolamellar hepatocellular carcinoma – FBC), μια σπάνια μορφή καρκίνου του ήπατος που πλήττει μόλις 200 ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο.

Η κοπέλα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το Σεπτέμβριο του 2011 ώστε να αφαιρεθεί ο καρκίνος και οι γιατροί της είπαν ότι πρόκειται να αναρρώσει πλήρως. Όμως μέσω πληροφοριών που αναζήτησε στο διαδίκτυο, η Bronte έμαθε ότι το ινοπεταλιώδες ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συχνά επανεμφανίζεται μετά τη θεραπεία.

Όταν η κοπέλα μοιράστηκε τις ανησυχίες της με τους γιατρούς, εκείνοι προσπαθούσαν να την καθησυχάσουν, λέγοντάς της να σταματήσει να ψάχνει πληροφορίες στο διαδίκτυο. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, η κοπέλα έγραψε: «Δεν μπορώ καν να περιγράψω πως είναι να λες σε έναν γιατρό ότι κάνει λάθος. Έπρεπε όμως, δεν μπορώ άλλο να τους εμπιστεύομαι.» Η μητέρα της Bronte, Lorraine Doyne, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα μηνύματα που έγραψε η κόρη της ώστε να κάνει γνωστή τη συγκλονιστική ιστορία της.

Advertisment

«Δεν είχαμε λάβει καμία πληροφόρηση, οι μόνες πηγές που βρήκαμε προέκυψαν από δική μας αναζήτηση», δηλώνει η μητέρα. Η Bronte και η Lorraine πήραν τις απαραίτητες πληροφορίες από την αμερικανική ιστοσελίδα του Ιδρύματος για το Ινοπεταλιώδες Καρκίνωμα (Fibrolamellar Cancer Foundation), η οποία υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο. Όταν η Lorraine είπε στους γιατρούς ότι ξέρει τι συμβαίνει στην κόρη της, εκείνοι απλώς της είπαν να σταματήσει να ψάχνει.

Για 16 ολόκληρους μήνες, οι γιατροί έλεγαν και ξανάλεγαν στην κοπέλα ότι θα ξεπεράσει την ασθένεια και πως δεν είχε τίποτα να φοβάται. Όμως εκείνη και η οικογένειά της γνώριζαν ότι είναι πιθανό ο καρκίνος να επιστρέψει, όπως και έγινε και τελικά έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής της.

Το παράρτημα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) που είχε αναλάβει τη θεραπεία της Bronte δεσμεύθηκε να αποδεχθεί τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στη σύγχρονη διαδικτυακή εποχή και να δέχεται οι ασθενείς να αναζητούν πληροφορίες για την ασθένειά τους μέσω των διαδικτυακών πηγών. «Δεν ακούσαμε με αρκετή προσοχή», δηλώνουν εκπρόσωποι της υπηρεσίας.

Εάν λοιπόν ο γιατρός σας δεν μπορεί να σας εξηγήσει γιατί ισχύει ή δεν ισχύει κάτι στην περίπτωσή σας και απλά αρκείται να σας λέει να μην αναζητάτε πληροφορίες στο διαδίκτυο… αλλάξτε γιατρό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση