,

Κρισναμούρτι: Το δέντρο και η σκοτεινιά

Απόσπασμα από ημερολόγιο του Κρισναμούρτι. Μετάφραση από Αγγλικά: Μάρω Παπαμιχαήλ Είναι ένα δέντρο γεμάτο με πράσινα γυαλιστερά φύλλα, ήσυχo μέσα στην αγνότητα και την αξιοπρέπεια

Απόσπασμα από ημερολόγιο του Κρισναμούρτι. Μετάφραση από Αγγλικά: Μάρω Παπαμιχαήλ

Είναι ένα δέντρο γεμάτο με πράσινα γυαλιστερά φύλλα, ήσυχo μέσα στην αγνότητα και την αξιοπρέπεια του, περικυκλωμένο από σπίτια σε δυσανάλογους αριθμούς, με ανθρώπους που δεν το έχουν ποτέ κοιτάξει – ούτε καν ένα του φύλλο. Αλλά κερδίζουν χρήματα, πάνε σε γραφεία, πίνουν, γεννούν παιδιά και τρώνε υπερβολικά.

Advertisment

Υπήρχε ένα φεγγάρι από πάνω του εψές και όλη η υπέροχη σκοτεινιά ήταν ζωντανή. Και ξυπνώντας προς την αυγή, η μαγεία του φωτός ήταν διαλογισμός, αφού «το άλλο» ήταν εκεί σε αυτό το άγνωστο δωμάτιο. Ήταν εκεί , μια εσώτερη και επείγουσα ειρήνη – όχι η ειρήνη των πολιτικών ή των ιερέων ή των εφησυχασμένων. Ήταν υπερβολικά μεγάλη για να χωρέσει σε χώρο και χρόνο, για να πάρει μορφή μέσω της σκέψης ή των αισθήσεων.

Ήταν το βάρος της γης και όλων των πραγμάτων επί της γης. Ήταν οι ουρανοί και πέρα απ’ αυτούς. Ο άνθρωπος πρέπει να παύσει για να μπορέσει αυτό να υπάρξει.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής
Παράκελσος: Ο ασυμβίβαστος αλχημιστής επιστήμων που μεταμόρφωσε την ιατρική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση