10 πανέμορφα πράγματα που θα σας συμβούν αν περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας

Άρθρο του Tony Robinson Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως το να είμαστε μόνοι είναι κακό γιατί σημαίνει πως είτε είμαστε αντικοινωνικοί είτε ανεπιθύμητοι, μια θέση

Άρθρο του Tony Robinson

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως το να είμαστε μόνοι είναι κακό γιατί σημαίνει πως είτε είμαστε αντικοινωνικοί είτε ανεπιθύμητοι, μια θέση στην οποία δεν θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Στην πραγματικότητα όμως, το να είμαστε μόνοι δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Υπάρχουν αρκετά οφέλη που κάνουν την εμφάνισή τους μόλις μάθουμε να αγκαλιάζουμε την μοναχικότητα. Δεν σας προτείνω να γίνετε όπως ο Tom Hanks στον «Ναυαγό» γιατί κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα οφέλη και τις χαρές που έρχονται με τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Αυτό που λέω είναι πως μόλις μάθετε να χαίρεστε να είστε μόνοι, θα εξελιχθείτε ως άνθρωποι.

Advertisment

Ακολουθούν δέκα απίθανα πράγματα που θα συμβούν στη ζωή σας μόλις αρχίσετε να απολαμβάνετε την μοναχικότητά σας.

Θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας

Πολλές φορές όταν είμαστε περιστοιχισμένοι από άλλους ανθρώπους, ξοδεύουμε πολλή ενέργεια. Προσπαθούμε να είναι χαρούμενοι, να τους κάνουμε να γελούν, να απαλύνουμε τον εγωισμό τους, να διαβάζουμε τα αισθήματά τους και όλα όσα συνεπάγονται από τέτοιου είδους συναναστροφές. Η μόνιμη σύνδεσή σας με άλλους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ψυχική κούραση. Λίγος χρόνος με τον εαυτό σας θα σας επιτρέψει να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και να αποκοπείτε από την ψυχική και πνευματική ταλαιπωρία της μόνιμης αλληλεπίδρασης με άλλους.

Advertisment

Θα κάνετε ενδοσκόπηση πιο συχνά

Η ζωή σας κινείται πάντα σε φρενήρεις ρυθμούς. Τόσο γρήγορους που είναι σπάνιο να έχετε λίγο χρόνο μόνοι σας για να καθίσετε και να την συλλογιστείτε. Το να μένετε μόνοι, σας δίνει την τέλεια ευκαιρία για λίγη ενδοσκόπηση. Από τη στιγμή που δεν θα περνάτε χρόνο επεξεργαζόμενοι τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, είναι η καλύτερη ώρα να εστιαστείτε στον εσωτερικό σας κόσμο. Η μοναχικότητα προσφέρει το τέλειο περιβάλλον για ενδοσκόπηση.

Θα αγγίξετε τα συναισθήματά σας

Και πάλι, όταν περιβάλλεστε συνεχώς από άλλους ανθρώπους, προσπαθείτε να διαβάσετε και να εξυπηρετήσετε τα συναισθήματά τους. Τόσο πολύ που χάνετε τη σύνδεση με τα δικά σας. Όταν αρχίσετε να απολαμβάνετε να είστε μόνοι, θα αποκτήσετε μια ευρύτερη οπτική των συναισθημάτων σας. Θα δημιουργήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του τι σας κάνει χαρούμενους, τι σας ανησυχεί και τι σας στενοχωρεί. Με αυτή τη γνώση είναι πιο εύκολο να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας. Όλα όμως ξεκινούν από την κατανόηση του πώς νιώθετε και αυτό έρχεται μόνο μέσα από λίγη μοναχικότητα.

Θα αρχίσετε να κάνετε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε

Όταν βρίσκεστε μόνιμα με άλλους ανθρώπους, δίνετε υποσχέσεις ώστε να βρείτε λύσεις τις οποίες θα χαρούν όλοι. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα που θέλετε περισσότερο, συνήθως δεν συμφωνούν με όσα θέλουν οι υπόλοιποι. Είναι λοιπόν εύκολο να απολαμβάνετε το να είστε μόνοι μόλις συνειδητοποιήσετε πως κάνοντάς το αυτό, αποκτάτε περισσότερη ελευθερία να κάνετε τα πράγματα που πραγματικά σας αρέσει.

Θα γίνετε δημιουργικοί

Το να βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι διασκεδαστικό, μπορεί όμως και να επηρεάσει την δημιουργικότητά σας. Υπάρχουν στιγμές που η παρέα άλλων ανθρώπων λειτουργεί μόνο ως περισπασμός από την ολοκλήρωση της εργασίας σας. Ο χρόνος που θα περάσετε μόνοι σας μπορεί να είναι ο πιο δημιουργικός της ζωής σας – κυρίως γιατί υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί και μπορείτε να βάλετε το κεφάλι κάτω και να δουλέψετε.

Θα απολαμβάνετε περισσότερο τις σχέσεις σας

Όταν περνάτε χρόνο μόνοι σας τακτικά και τελικά αυτό αρχίζει να σας αρέσει, θα ανακαλύψετε πως επίσης απολαμβάνετε περισσότερο τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας, σας κάνει να εκτιμάτε τον εαυτό σας περισσότερο. Επίσης όμως σας κάνει να εκτιμάτε όλα τα σημαντικά πράγματα που πηγάζουν από τις σχέσεις σας με τους άλλους, τους περισσότερους από τους οποίους αγνοούσατε.

Θα νιώθετε πιο ανεξάρτητοι

Όταν απολαμβάνετε τη μοναχικότητά σας, θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ικανότητά σας να μένετε μόνοι. Κι αυτό σας οδηγεί φυσικά στο να νιώθετε πιο ανεξάρτητοι. Θα πάψετε να νιώθετε το άγχος ή την ακαταμάχητη επιθυμία για παρέα μόλις μάθετε να απολαμβάνετε να είστε μόνοι. Δεν θα έχετε την ανάγκη μιας μόνιμης αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, ή το άγχος του να κοιτάζετε τριγύρω και να βλέπετε μόνο τον εαυτό σας.

Θα κάνετε ένα διάλειμμα από τη μόνιμη προσπάθεια να κρατάτε τους άλλους ευτυχισμένους

Η ζωή είναι γεμάτη σχέσεις και στην πλειοψηφία τους κρατούν μόνο όταν και τα δύο μέρη είναι ευτυχισμένα. Κι αυτό μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό, ανάλογα με το είδος της σχέσης. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά με όλων των ειδών τις σχέσεις.Όταν μείνετε μόνοι, η μόνη ευτυχία για την οποία πρέπει να ανησυχείτε είναι η δική σας. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας ό,τι σας κάνει ευτυχισμένους αλλά που θα μπορούσε να αναστατώσει κάποιον άλλον.

Δεν θα χρειάζεται να απολογείστε για τα πάντα

Όταν αρχίσετε να απολαμβάνετε να είστε μόνοι, γρήγορα θα δείτε ότι μοναχικότητα σημαίνει πως δεν χρειάζεται να απολογείστε για ό,τι έχετε κάνει. Πολύ συχνά κάνουμε πράγματα που αναστατώνουν τους άλλους ή τους πληγώνουμε κι έτσι πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη. Όταν όμως είστε μόνοι, δεν χρειάζεται να απολογηθείτε για τίποτα. Κι αυτό απομακρύνει την πίεση από πολλές καταστάσεις. Σταματάτε να αναθεωρείτε αυτά που λέτε ή κάνετε από τον φόβο μην παρεξηγηθεί κάποιος.

Θα σταματήσετε να ψάχνετε για επιβεβαίωση

Πολύ συχνά νιώθουμε την ανάγκη της επιβεβαίωσης από τους φίλους ή την οικογένειά μας πριν ενεργήσουμε. Ψάχνουμε μονίμως τη συμβουλή των άλλων για το τι να κάνουμε στη συνέχεια. Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που όχι απλά είναι θεμιτό να ζητήσουμε συμβουλές αλλά απαραίτητο. Υπάρχουν όμως επίσης στιγμές όπου είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοί να ενεργήσουμε μόνοι μας αντί να ψάχνουμε τις απαντήσεις στους άλλους. Όταν αρχίσετε να περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας, θα μάθετε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και θα παίρνετε αποφάσεις χωρίς την επιβεβαίωση τρίτων.

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση