Οι θαυμαστές δυνατότητες του σώματός μας

Πολύ τακτικά διαβάζουμε επιστημονικές έρευνες και μελέτες για το ανθρώπινο σώμα που αφήνουν άφωνους και τους ίδιους τους ερευνητές. Το σώμα μας διαθέτει εξαιρετικούς

Πολύ τακτικά διαβάζουμε επιστημονικές έρευνες και μελέτες για το ανθρώπινο σώμα που αφήνουν άφωνους και τους ίδιους τους ερευνητές. Το σώμα μας διαθέτει εξαιρετικούς μηχανισμούς αυτοθεραπείας, επιδιορθώσεων και μεταστοιχείωσης. Τα τελευταία χρόνια δε, όλο και περισσότεροι του αποδίδουν μια ανεξάρτητη – αυτόνομη νοημοσύνη η οποία του επιτρέπει να λαμβάνει αποφάσεις και να κρίνει ανεξάρτητα από τον συνειδητό νου.

Εξάλλου, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιτελεί βασικές λειτουργίες του σώματος είναι τελείως έξω από τον έλεγχό μας. Και είναι ευτυχές το ότι το σώμα μας έχει μια σημαντική αυτονομία εμάς. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν θα έπρεπε να δίνουμε εντολή για κάθε χτύπο της καρδιάς μας ή για κάθε αναπνοή που παίρνουμε.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με μια δημοσίευση του Independent για τις πιο περίεργες απαντήσεις που γράφτηκαν από χρήστες του Reddit, απαντώντας στην ερώτηση: Ποιο είναι το πιο απίστευτο πράγμα που κάνει το ανθρώπινο σώμα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα.

Ας δούμε μερικές από τις πιο εκπληκτικές απαντήσεις:

– Όταν μια έγκυος υποστεί βλάβη του καρδιακού ιστού, το έμβρυο στέλνει κύτταρα για να το επιδιορθώσει.

Advertisment

– Ένας χρήστης γράφει: Όλοι συναρπάζονται από τις ικανότητες του εγκεφάλου αλλά εγώ μένω άναυδος από την ικανότητα του βραχίονα να στρίψει. Υπάρχουν δύο παράλληλα οστά και τους μυς που τα τραβάνε με τέτοιο τρόπο ώστε να διασταυρώνονται, για να μπορεί να περιστρέφεται το χέρι. Πόσο τρελό είναι αυτό;

– Όταν φωνάζετε, ο εγκέφαλος μειώνει την ακοή σας, για να μην κουφαθείτε.

– Όταν οι μητέρες φιλάνε το μωρό τους (ή στην περίπτωση των ζώων, τα γλείφουν) παίρνουν στον οργανισμό τους κάποιους από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο πρόσωπο του μωρού και χρησιμοποιούνται για να παράγουν αντισώματα, ειδικά για αυτούς τους μικροοργανισμούς. Στη συνέχεια αυτά τα αντισώματα περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό.

– Το πως αναπλάσσονται τα οστά μετά από σπάσιμο είναι εντυπωσιακό από μόνο του, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το ότι λειαίνονται κιόλας για να ταιριάζουν με το περίγραμμα και το σχήμα του αρχικού.

– Το σώμα σας συνήθως σκοτώνει ένα κύτταρο την ημέρα που θα μπορούσε να γίνει καρκίνος. Συνήθως… (Ακόμα: Όταν το δέρμα σας καίγεται, δεν είναι επειδή τα κύτταρά σας κάηκαν από τον ήλιο, αλλά επειδή ο ήλιος κατέστρεψε το DNA τους και τώρα αυτά αυτοκαταστρέφονται).

– Μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε ζώο όταν τρέχουμε μεγάλες αποστάσεις, χάρη στην δυνατότητά μας να ιδρώνουμε και στα πρακτικά δύο πόδια μας. Σε μικρές αποστάσεις, «την κάτσαμε».

– Μπορείς να χάσεις το 75% του ήπατός σου και αυτό να ξαναμεγαλώσει, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις σαύρες όταν χάνουν την ουρά τους. Μόνο που εμείς το κάνουμε αυτό με ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όργανο.

– Ένα σπερματοζωάριο κουβαλά 37,5 MB πληροφοριών γενετικού υλικού. Μια εκσπερμάτωση μεταφέρει πληροφορίες 15,875 GB.

– Οι άνθρωποι είναι βιοφωτοαυγείς και φωσφορίζουν στο σκοτάδι, όμως το φως που εκπέμπεται είναι 1.000 φορές πιο αδύναμο από αυτό που μπορεί να δει το μάτι μας.

– Αυτό που πραγματικά δεν περίμενα να δω όσο παρακολουθούσα μια καισαρική τομή ήταν να δω ένα γιατρό να σκίζει κυριολεκτικά την κοιλιά μιας γυναίκας με τα χέρια του, αφού πρώτα είχε κάνει μια μικρή τομή με το νυστέρι του.

– Όταν κοκκινίζεις, το περίβλημα του στομάχου σου κοκκινίζει επίσης.

– Τα δάχτυλα σου μουλιάζουν στο νερό; Δεν είναι λόγω της απορρόφησης. Το σώμα σου αλλάζει ώστε να γραπώνεις πιο εύκολα αντικείμενα στον βυθό.

– Η αίσθηση της αφής είναι εξαιρετικά ισχυρή. «Εάν τα δάχτυλά σας είχαν το μέγεθος της γης, θα νιώθατε την διαφορά μεταξύ αυτοκινήτων και σπιτιών».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση