Γνωρίστε τη Σααλουμαράδα Τιμάκα, μια αγράμματη Ινδή που είναι σήμερα άριστη περιβαλλοντολόγος. Μαζί με τον άντρα της φύτεψαν και φρόντισαν πάνω από 384 δέντρα στο χωράφι τους, στο χωριό Χουλικάλ της Ινδίας.

Όταν η Τιμάκα ήταν μια νεαρή κοπέλα, παντρεύτηκε έναν αγρότη εν ονόματι Σικάια και μαζί έβγαζαν τα προς το ζην οργώνοντας και καλλιεργώντας τη γη. Το ζευγάρι παρέμεινε άτεκνο για πολλά χρόνια, αλλά αντί να στενοχωριούνται αποφάσισαν να κάνουν το καλύτερο για την κατάστασή τους. “Μια μέρα, σκεφτήκαμε γιατί να μη φυτεύψουμε δέντρα και αυτά να γίνουν τα παιδιά μας;», δήλωσε η Τιμάκα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία τους και σιγά-σιγά έγιναν “γονείς” για ένα ολόκληρο δάσος, περίπου 384 δέντρων. Μόνοι τους μετέφεραν το νερό στο χωράφι και πότιζαν τα δενδρύλλια, πολλαπλάσιάζοντάς τα χρόνο με τον χρόνο.

Σήμερα, τα δέντρα καλύπτουν μια μαγευτική έκταση πέντε χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Χουλικάλ και Κουντούρ. Ο Σικάια πέθανε το 1991, αλλά η Τιμάκα συνέχισε το έργο της και έχει τιμηθεί με αρκετά κρατικά και εθνικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου του “Εθνικού Πολίτη” το 1995 και το βραβείο ανδρείας “Godfrey Phillips” το 2006.

Δυστυχώς, η Τιμάκα εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, σε ένα μικρό σπίτι χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος.

www.enallaktikos.gr

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε