, ,

«Κλειδιά» τα οποία χτίζουν μια καλή και ισορροπημένη σχέση

Τα ζευγάρια που επιθυμούν να λειτουργήσει η σχέση τους πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, χώρο, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση.

Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές σε κάθε ζευγάρι, όμως πώς καταφέρνουν μερικά ζευγάρια να μπλοκάρονται και να μην προχωρούν, ενώ άλλα να παραμένουν αγαπημένα στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές;

Η απάντηση δε βασίζεται στην τύχη! Τα ζευγάρια που επιθυμούν να λειτουργήσει η σχέση τους πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, χώρο, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, (ενδοοικογενειακή ή και κοινωνική/οικονομική), τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι πρέπει να συνειδητοποιήσουν. Σημαντικά κλειδιά που μπορούν να τους φέρουν ισορροπία και ευτυχία στη σχέση, παρ’ όλη την καθημερινή φθορά και εξωτερικές δυσκολίες. Μερικά από αυτά τα κλειδιά είναι:

Advertisment

Να καλλιεργήσουν μια ρεαλιστική εικόνα για την σχέση

Τα ζευγάρια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το αρχικό «τρελό», ερωτικό, ρομαντικό πάθος κάποια στιγμή μπορεί να αντικατασταθεί με βαθύτερα, ουσιαστικότερα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας. Μια μακροχρόνια σχέση έχει φυσιολογική φθορά και η προσδοκία ότι όλα πρέπει να είναι πάντα τέλεια, είναι μη ρεαλιστική. Να δημιουργήσουν μια «ρεαλιστική σχέση» με δουλειά, υπομονή, επιμονή και προσπάθεια. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να αντιμετωπίζει, μαζί, τα προβλήματα κρίσεις που θα παρουσιαστούν άμεσα. Οι καλές σχέσεις χρειάζονται δουλειά και φροντίδα.

Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για τη σχέση τους

Advertisment

Το ζευγάρι πρέπει να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο μαζί, ακόμα και χωρίς παιδιά ή άλλες εξωτερικές ενασχολήσεις για να καλλιεργήσει τον δεσμό μεταξύ τους. Ο ποιοτικός χρόνος πρέπει να είναι κοινές δραστηριότητες όπου θα μοιράζονται πράγματα, θα ανταλλάζουν απόψεις, θα συζητούν, θα επενδύουν στη ουσιαστική ψυχική, πνευματική, σωματική επαφή, και όχι σε ενασχόληση με κάτι παθητικό και αδιάφορο, π.χ. να βλέπουν τηλεόραση, ή o καθένας με τη δική του διαδικτυακή σύνδεση (I-phone, ipad etc).

Οι σχέσεις είναι δύσκολες, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης χρειάζεται να κάνουμε συνειδητές αλλαγές, να δείχνουμε κατανόηση , υπομονή, αγάπη αποδοχή στον άλλον, έτσι όπως είναι.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις:

Ακούστε τον άλλο με «ανοιχτά αυτιά» – διάθεση

Όταν μια συζήτηση «ανάβει» είναι σύνηθες να είστε συγκεντρωμένοι στο να καταστήσετε σαφή την άποψή σας και ξεχνάτε να ακούσετε την άλλη πλευρά. Όταν προσπαθείτε να αποδείξετε τη δική σας πλευρά, είναι δύσκολο να κάνετε πίσω και απλά να ακούσετε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Πες μου περισσότερα σχετικά με…» ή « Βοήθησέ με να καταλάβω…».

Πάρτε μιαν ανάσα!

Αν κάτι είναι μάταιο, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε για να προσεγγίσετε το άλλο πρόσωπο. Όταν είστε θυμωμένοι ή έχετε την ανάγκη να μιλήσετε δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε άμεσα. Είναι πιο σοφό να περιμένετε, να ηρεμήσετε για να έχετε μια «σωστή» συζήτηση με το σύντροφο τη κατάλληλη στιγμή.

Ο χρόνος είναι τα πάντα!

Είναι σημαντικό να είστε γεμάτοι σεβασμό υπομονή προς τον άλλον όταν επιλέγετε το χρόνο να συζητήσετε… Βρείτε τη κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε , όταν η χρονική στιγμή θα είναι καλύτερη και καταλληλότερηείστε ήρεμοι.

Δώστε αληθινή προσοχή!

Όταν επικοινωνείτε, πέρα από τα λόγια πρέπει να δίνετε προσοχή σε μη λεκτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας. Ο τόνος της συζήτησης, η οπτική επαφή, η στάση και πόσο μακριά στέκεστε από το συνομιλητή είναι στοιχεία πολύ σημαντικά, ίσως πολλές φορές πιο σημαντικά από τα λόγια!

Ακούστε για «ουσιαστικά αισθήματα» στην επαφή με τον άλλον!

Όταν μάθετε να «ακούτε αληθινά», συνδέεστε πιο βαθιά με τις ανάγκες σας και τα συναισθήματά σας, και με εκείνα των άλλων ανθρώπων. Προσπαθήστε να ακούτε με Εν- συναίσθηση και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου!

Να σέβονται την «ανεξαρτησία» και «αυτονομία» ο ένας του άλλου

Αυτή η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες συμβατικές απόψεις ότι στα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να έχουν αυτονομία. Σήμερα όμως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να διατηρούν την σύνδεσή και επαφή τους αλλά ταυτόχρονα το κάθε άτομο την αυτονομία του.

Να εκτιμούν τη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου.

Αν σκεφτούν τα δυο άτομα που αποτελούν το ζευγάρι, τι τράβηξε τον έναν στον άλλο, θα μπορούσε να είναι και κοινά αλλά και διαφορετικά/ αλληλο-συμπληρωματικά στοιχεία. Άρα τα άτομα πρέπει να μάθουν αντί να παραπονιούνται για τις διαφορές να τις αποδεχτούν και κατανοήσουν.

Έτσι, ουσιαστικά,  «κλειδιά» για μια «καλή» σχέση είναι:

Η συγχώρεση. Συγχωρήστε!

Οι λύσεις είναι αδύνατες αν είστε απρόθυμοι ή ανίκανοι. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφήσετε πίσω το θυμό και τη θέληση να τιμωρήσετε το άλλο πρόσωπο. Συγχώρεση δε σημαίνει ξεχνώ. Σημαίνει απλά ότι επιλέγετε να το αφήσετε πίσω να προχωρήσετε μπροστά!

Αφήστε το να περάσει…

Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, μερικές φορές το γνωμικό «ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» ίσως είναι ο σωστός τρόπος δράσης! Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι απόψεις δεν μπορεί πάντα να είναι ίδιες. Σεβαστείτε την άποψη του άλλου και να συνεχίσετε τη σχέση σας.

Να μην προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο αλλά να τον αποδεχτούν και εκτιμήσουν έτσι όπως είναι!

Οι περισσότερες διαφωνίες ξεκινούν από την προσπάθεια να αλλάξει ο ένας τον άλλον, όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν τόσο πιο εύκολο μπορούν να σώσουν την σχέση, να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να έρθουν πιο κοντά.

Διαλέξτε τις μάχες σας! (“Choose you battles!”)

Οι συγκρούσεις είναι σκληρές και μερικές φορές δεν αξίζουν την ενέργεια. Ρωτήστε τον εαυτό σας «αυτή η διαφωνία αξίζει το χρόνο μου και συναισθηματική επένδυση;»Κάντε τη λύση προτεραιότητα σας!

Η σχέση έχει διπλή κατεύθυνση

Κάντε περισσότερες ερωτήσεις, ψάξτε ανατροφοδότηση και «να είστε δεκτικοί, αντί δεικτικοί κριτικοί»! Είναι σκληρό να ακούτε πράγματα που είναι λιγότερο κολακευτικά, αλλά είναι σημαντικό να επιτρέπετε στους ανθρώπους να έχουν τη δική τους, ανεξάρτητη φωνή.

Να είστε γεμάτοι σεβασμό

Το να είστε γεμάτοι σεβασμό σημαίνει να αποδέχεστε γνώμες που είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Ακόμα κι αν δε συμφωνείτε με την άλλη άποψη, είναι μια έγκυρη άποψη και αξίζει προσοχής. Απορρίπτοντας την άλλη άποψη, απορρίπτετε το άλλο άτομο. Προσφέρετε το δώρο «της Αποδοχής του άλλου» έτσι όπως είναι!

Να αποδεχτούν ότι ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν. Αντί να σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια είναι καλύτερα να αποδεχτούν ορισμένα θέματα στη σχέση δεν αλλάζουν και ή πρέπει να τα αποδεχτούν όπως είναι!

Να καλλιεργούν διαρκή επικοινωνία. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι από τους πιο σημαντικούς λόγους που κλονίζονται οι σχέσεις. Τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν να ακούν ο ένας τον άλλο, να δείχνουν κατανόηση ακόμα και αν διαφωνούν. Επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι στην επικοινωνία η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ποιότητα και η ισορροπία στη σχέση.

Να μην θεωρούν τον σύντροφό τους δεδομένο!

Το καλύτερο κλειδί επιτυχίας σε ένα ζευγάρι είναι η ευγνωμοσύνη να εκτιμούν ο ένας τον άλλο και να του το δείχνουν.

Να συγκεντρώνεστε στο εδώ και τώρα, στο παρόν!

Αν κρατάτε κακίες βασισμένοι σε κατάλοιπα του παρελθόντος, θα θολώσει την ικανότητά σας να δείτε το παρόν. Καλύτερα από το να κοιτάτε πίσω, να κοιτάτε τι μπορείτε να κάνετε εδώ και τώρα, για να λύσετε το πρόβλημα.
( “Η Δύναμη του Τώρα”, Eckward Tolle)

Τζίνα Θανοπούλου,Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση