Επιμονή και Αγώνας

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να ορθοποδήσουν σε σημαντικές δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους, αγωνίζονται καθημερινά για τη διεκδίκηση της υγείας, της ευημερίας, της επιτυχίας

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να ορθοποδήσουν σε σημαντικές δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους, αγωνίζονται καθημερινά για τη διεκδίκηση της υγείας, της ευημερίας, της επιτυχίας στον τομέα της εργασίας ή της προσωπικής τους ζωής. Ακόμη και όταν τίποτα δεν προσδίδει έστω και μια μικρή δόση ελπίδας και αισιοδοξίας, εκείνοι πάντα προχωρούν επίμονα και αγωνιστικά… Τα παραδείγματα αυτά υποδεικνύουν, περισσότερο από οτιδήποτε, τη σημασία των στοιχείων της προσωπικότητας και του χαρακτήρα στον αγώνα για επιτυχία στη ζωή. Οι σύγχρονοι ανταγωνιστικοί ρυθμοί όμως συχνά μας απορυθμίζουν, η απουσία νοήματος και αξιών σε πολλαπλά επίπεδα επιφέρει έναν αποπροσανατολισμό και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά στο αποτέλεσμα, στο κέρδος ή στις δεξιότητες που αποφέρουν αυτό.

Η επιμονή και η προσπάθεια όμως, η αγωνιστικότητα, αποτελούν ένα σημαντικό εφόδιο επιτυχίας σε ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο από τα συγκεκριμένα ταλέντα ή και τις κλίσεις του ατόμου. Οι άνθρωποι που επιμένουν και προσπαθούν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στο σχολείο, στις ακαδημαϊκές σπουδές, στην εργασία. Το πάθος και το ισχυρό κίνητρο τους εφοδιάζουν με ξεχωριστή δύναμη και τους βοηθούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες. Όπως τονίζεται: «Εκτός και αν είσαι μια μοναδική ιδιοφυϊα μπορείς να επαναπαύεσαι, σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει πάντα να αγωνίζεσαι»!

Advertisment

Ποια στοιχεία όμως καθορίζουν τον επίμονο και αγωνιστικό χαρακτήρα ενός ατόμου;

Το πάθος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα «συστατικά». Αν ο άνθρωπος δεν παθιαστεί με κάτι, αν δεν το επιθυμήσει πραγματικά, πώς θα το επιδιώξει με ζήλο και προσπάθεια; Η φλόγα του πάθους ενεργοποιεί, ανασύρει το κίνητρο του ανθρώπου και τον βοηθά να ανακαλύψει δύναμη και φαντασία για να επιτελέσει τον αγώνα του.

Το κίνητρο αποτελεί την κινητήριο δύναμη, τη βαθύτερη αιτία, την ανάγκη του ανθρώπου που ικανοποιείται μέσα από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το κίνητρο ίσως να μην είναι εξαρχής ξεκάθαρο, συγκεκριμένο, προσδιορισμένο επακριβώς λογικά ή πρακτικά, αποτελεί όμως την αρχική έμπνευση και την κινητοποίηση του ατόμου για την εκπλήρωση του στόχου που είναι σημαντικός για τη μετέπειτα πορεία του.

Η φιλοδοξία είναι απαραίτητη! Πολλοί άνθρωποι θέτουν βραχυπρόθεσμους στόχους, π.χ., η απλή διοργάνωση του επόμενου σαββατοκύριακου μπορεί να αποτελεί για εκείνους τον πιο μακρινό στόχο. Οι πιο δραστήριοι και κινητοποιημένοι όμως αντιδρούν πιο δυναμικά, θέτουν υψηλούς, προκλητικούς, μακροπρόθεσμους στόχους, για τους οποίους αγωνίζονται επίμονα και σκληρά.

Advertisment

Η αυτοπειθαρχία είναι επίσης απαραίτητη και φαίνεται ότι οι πραγματικά επίμονοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά πειθαρχημένοι. Η τόλμη και η προσπάθεια κινητοποιούν για τη συνέχιση μιας προσπάθειας, η αυτοπειθαρχία αντιθέτως βοηθά στην αποστασιοποίηση, στην απομάκρυνση από δραστηριότητες που δεν βοηθούν την προσπάθεια και από συνήθειες, συνθήκες, καταστάσεις κλπ. που θέτουν σημαντικά εμπόδια.

Η αισιοδοξία βοηθά τον άνθρωπο να ανασύρει δυνάμεις όταν αυτές εξαντλούνται απελπιστικά και να επιμείνει όταν όλα μοιάζουν απρόβλεπτα και μη ελπιδοφόρα. Πολλοί άνθρωποι έφτασαν κυριολεκτικά στο τελευταίο σκαλοπάτι της ζωής και των προσπαθειών που κατέβαλλαν, πλησίασαν τόσο κοντά στο να τα παρατήσουν, να οπισθοχωρήσουν, η πίστη και η αισιοδοξία όμως τους έσωσαν κυριολεκτικά…

Το ρίσκο Είναι γεγονός ότι στη ζωή χρειάζεται να ρισκάρουμε για να διεκδικήσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Οι εικόνες και οι αξίες όμως επιβάλλονται κυριολεκτικά στη σημερινή πραγματικότητα και οι άνθρωποι δεν διεκδικούν πια τις επιθυμίες και τα προσωπικά τους όνειρα, δεν ρισκάρουν για κάτι καλύτερο προκειμένου να επιφέρουν ριζικές ανατροπές. Όσοι τόλμησαν όμως δεν μετάνιωσαν, ένιωσαν τελικά την ικανοποίηση για την οποία αγωνίζονταν σε όλη τους τη ζωή.

Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,  psychologynet.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση