Πώς να επιλέξουμε και πάλι την ελπίδα, όταν νιώθουμε απελπισία

Η ελπίδα είναι ένα συναίσθημα προσδοκίας και επιθυμίας για κάτι συγκεκριμένο που θέλουμε να συμβεί στο μέλλον.

Πώς να επιλέξουμε και πάλι την ελπίδα, όταν νιώθουμε απελπισία

Η ελπίδα είναι ένα συναίσθημα προσδοκίας και επιθυμίας για κάτι συγκεκριμένο που θέλουμε να συμβεί στο μέλλον. Όλοι έχουμε διαφορετικά είδη ελπίδας στη ζωή μας• και όχι μόνο μία.

Για κάποιους είναι να ξεκινήσουν μια οικογένεια, να καταφέρουν να κάνουν τη δουλειά των ονείρων τους, να αποκτήσουν παιδιά, να καταφέρουν να κερδίζουν αρκετά χρήματα ώστε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους• υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν απλά να κερδίσουν το λαχείο. Αυτή η ελπίδα μας ωθεί προς τα εμπρός, μας σπρώχνει να συνεχίσουμε. Μας χαρίζει σκοπό και ενθουσιασμό για την επόμενη μέρα.

Advertisment

Όμως, αυτή η ελπίδα δεν είναι πάντα παρούσα. Μπορεί να χάσουμε τα ίχνη της. Ίσως η σχέση, στην οποία επενδύαμε έληξε, χάσαμε την εργασία μας, έναν σημαντικό για εμάς άνθρωπο ή ίσως τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε.

Όταν αυτό συμβεί, λαμβάνει χώρα μια αλλαγή αντίληψης και μέσα σε ένα μόνο λεπτό, μπορεί να αλλάξουμε από ένα σημείο ελπίδας και ενθουσιασμό σε εκείνο της απώλειας και της απελπισίας. Ποια βήματα μπορούν να μας ακολουθήσουν σε αυτή την περίπτωση;

Δεν είμαστε μόνοι

Όταν νιώθουμε απόγνωση, συνήθως νιώθουμε και μόνοι• πιστεύουμε ότι σε κανέναν δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, οπότε κανείς δεν πρόκειται να μας καταλάβει. Όμως, αυτό αποτελεί μια πλάνη: φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη που περνούν το ίδιο δύσκολα με εμάς, και φυσικά και περισσότερο. Είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου. Συνδεθείτε με αυτό.

Advertisment

Μοιράζομαι

Χωρίς ελπίδα, ο πόνος βρίσκει το χώρο που αναζητούσε. Είναι ένας κύκλος αυτολύπησης και ντροπής. Αν ανοιχτείτε όμως σε ένα άτομο έμπιστο ή επαγγελματία, στερείτε τη δύναμη και την εξουσία από τα αρνητικά συναισθήματα.

Ξεκινάμε με το σήμερα

Όταν χάνουμε κάθε ελπίδα, συχνά είναι επειδή έχουμε στραφεί αποκλειστικά και μόνο στο μέλλον• έχουμε ξεχάσει ότι ζούμε στο παρόν. Το μέλλον για εμάς είναι η μόνη πηγή ανακούφισης. Αλλά αν σκεφτούμε με γνώμονα το σήμερα, τα πράγματα γίνονται απλούστερα και πιο ανεκτά.

Αναδιαμορφώνω τους σκοπούς μου

Είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου και σπουδαιότερου από αυτού που νομίζετε. Όταν ο κόσμος μας γίνεται όλο και μικρότερος, κάντε ένα βήμα πίσω και θυμηθείτε ότι έχετε την ικανότητα να συνδεθείτε με κάποιον ή κάτι όποτε το επιλέξετε. Όσο περισσότερο αντιστέκεστε σε αυτό, τόσο συντομότερα θα ξεθωριάσουν τα συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης.

Lauren Stahl 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση