Σελήνη και διατροφή

Ο άνθρωπος, μέρος του Ενός Ενιαίου Ζωντανού Οργανισμού, μόνο εναρμονισμένος με τους φυσικούς νόμους, βιώνει υγεία και ευζωία.

Της διατροφολόγου Ορσαλίας Ψαρίδη

1

Ολα στο σύμπαν είναι συνδεδεμένα κι αλληλεπιδρούν.

Ο άνθρωπος δεν είναι κάτι το ανεξάρτητο μέσα στο σύμπαν, αλλά αποτελεί μέρος του και αντλεί την ενέργειά του από αυτό. Η αλληλεπίδραση του φυσικού κόσμου ακολουθεί κανόνες, τους φυσικούς Νόμους , βάσει των οποίων είναι εφικτή η Ζωή. Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του φυσικού κόσμου και οι κανόνες αλληλεπίδρασης τον αφορούν εξίσου.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης, με τους κύκλους που δημιουργούνται στο νερό όταν ρίξουμε μία πέτρα. Με κέντρο τον κάθε άνθρωπο οι ομόκεντροι αυτοί κύκλοι εκτείνονται μέχρι το Άπειρο.

2

Έτσι, κάθε μήνα που η Σελήνη αυξάνεται ή μειώνεται, επηρεάζει (με το φως της και τον μαγνητισμό της) τον πλανήτη και ό,τι ζει στην γη. Τα νερά και τους ωκεανούς, τα ζώα, τα φυτά, τους ανθρώπους. Η ροή και παλινδρόμηση των υγρών, διαμορφώνει τους βιορυθμούς του κάθε όντος. Αλλάζει την έκκριση ορμονών και επηρεάζει την σωματική, ψυχική και διανοητική δραστηριότητα των ανθρώπων όπως και την διάθεσή τους.

Ο άνθρωπος, πολλά θηλαστικά, πουλιά και έντομα επηρεάζονται από τη δύναμη αυτή. Όλες οι φυσικές διεργασίες, ρυθμίζονται από τον σεληνιακό κύκλο. Η άμπωτη και η παλίρροια, η ανάπτυξη των φυτών και των καρπών, η έμμηνος ρύση, η σύλληψη, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μερικά παραδείγματα. Πολλά ζώα της ξηράς και της θάλασσας συγχρονίζουν τις δραστηριότητες τους, όπως η αναζήτηση τροφής, η πρόσληψη τροφής και το ζευγάρωμα, με τη θέση της σελήνης.

Η βιοδυναμική καλλιέργεια, η βιοδυναμική μελισσοκομία στηρίζονται στην κατανόηση και ακολουθία των κοσμικών ρυθμών και σύμφωνα με τις αρχές τους, η αντίληψη και η αντιμετώπιση της φύσης είναι ολιστική. Κάθε οργανισμός είναι μέρος ενός συνόλου, που αλληλο-εξαρτάται και αλληλο- επηρεάζεται.

Κάθε οργανισμός ακολουθεί τα φυσικά φαινόμενα εσωτερικά.

3

Το 1ο και 2ο τέταρτο της Σελήνης, δηλ. από την Νέα Σελήνη έως την Πανσέληνο (γέμιση) κυβερνώνται από την yang ενέργεια της αύξησης και της επέκτασης και η δράση τους ορίζεται από αυτήν (διέγερση, σπορά, θρέψη, αύξηση,γονιμότητα,
άνθιση,επέκταση).

Η Πανσέληνος χαρακτηρίζεται από ολοκλήρωση, τελεσφόρηση, πραγματοποίηση, υλοποίηση.

Το 3ο και 4ο τέταρτο της Σελήνης δηλ. από την Πανσέληνο έως τη Νέα Σελήνη (χάση) κυβερνώνται από τη yin ενέργεια (ελάττωση, μείωση, αραίωση, αποβολή,
συγκομιδή).

Εφ΄όσον αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε αυτές τις Αρχές, μπορούμε να συντονίσουμε τη διατροφή μας με τις φάσεις της Σελήνης.

Στο 1ο και στο 2ο τέταρτο, είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να θρέψουμε και να τονώσουμε τον οργανισμό μας. Η περίοδος αυτή ευνοεί την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών και ενίσχυση των αποθεμάτων μας. Είναι ακατάλληλη περίοδος για αποτοξίνωση η αδυνάτισμα. Ο οργανισμός έχει την τάση να συγκρατεί υγρά. Η όρεξη για φαγητό είναι αυξημένη.

Κατά την Πανσέληνο εντείνεται η αίσθηση της πληρότητας, του “φουσκώματος”, της κατακράτησης και της λαχτάρας για φαγητό.

Στο 3ο και 4ο τέταρτο, είναι η πιό κατάλληλη περίοδος για αποτοξίνωση, αδυνάτισμα, καθαρισμούς οργάνων καθώς ο οργανισμός έχει την τάση να αποβάλλει, να αδειάζει,να ‘ξεφουσκώνει’, να αποτοξινώνεται. Η όρεξη μειώνεται και τα υπερβάλλοντα υγρά αποβάλλονται πιο εύκολα.

Στην φάση αυτή μπορούμε να κάνουμε ένα τριήμερο – δώρο στον οργανισμό αποφεύγοντας τις στερεές και όξινες τροφές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις ειδικές παραμέτρους του οργανισμού μας (ηλικία, φύλο, παθολογία, εργασία κ.α.).

4

Το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη επιλέγουμε περιεκτικές και ζεστές σούπες λαχανικών τις οποίες καταναλώνουμε αντί άλλων γευμάτων σε συνδυασμό με βότανα που έχουν αποτοξινωτική φύση
(π.χ.taraxacum officinale ).

To καλοκαίρι επιλέγουμε χυμούς φρούτων η λαχανικών.

5

Μετά το τριήμερο ακολουθεί το στάδιο εισαγωγής στερεών και εύπεπτων τροφών (καλύτερα να απέχετε από τις ζωικές τροφές) αποφεύγοντας βαριές σάλτσες και πολύπλοκους συνδυασμούς.

Τα αποτελέσματα μιας βιοδυναμικής (θα τολμούσα να πω) διατροφής, γρήγορα γίνονται ορατά τόσο στο σώμα, στο δέρμα και τα μαλλιά όσο και στην πνευματική διαύγεια , καθαρότητα και εγρήγορση, στην ευεξία και στα υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Ο άνθρωπος, μέρος του Ενός Ενιαίου Ζωντανού Οργανισμού, μόνον εναρμονισμένος με τους φυσικούς νόμους, βιώνει υγεία και ευζωία, σωματική, ψυχική και πνευματική.

Συντάκτης | Ορσαλία Ψαρίδη

Με κύριο αντικείμενο την Ταοϊστική Διατροφή , ΠΚΙ , μαγειρική, φυτά, βότανα και ελιξίρια, επί 25 χρόνια ασχολούμαι με την υγεία προληπτικά και θεραπευτικά όπως και με την ευζωϊα, την πνευματική καλλιέργεια - ανάπτυξη με επιπλέον εργαλεία την Ενεργειακή Θεραπεία (Reiki,Shamanic Energy healing κ.α.), το Ελληνικό πνεύμα, τους παγκόσμιους μύθους, παραδόσεις και σύμβολα κ.α.

Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Ορσαλία Ψαρίδη

Με κύριο αντικείμενο την Ταοϊστική Διατροφή , ΠΚΙ , μαγειρική, φυτά, βότανα και ελιξίρια, επί 25 χρόνια ασχολούμαι με την υγεία προληπτικά και θεραπευτικά όπως και με την ευζωϊα, την πνευματική καλλιέργεια - ανάπτυξη με επιπλέον εργαλεία την Ενεργειακή Θεραπεία (Reiki,Shamanic Energy healing κ.α.), το Ελληνικό πνεύμα, τους παγκόσμιους μύθους, παραδόσεις και σύμβολα κ.α.

Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε