, ,

4 γνωστοί διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται

4 γνωστοί Μύθοι της Διατροφής Τα λιπαρά μας παχαίνουν Εξαρτάται από τον τύπο λιπαρών που καταναλώνεις. Τα λιπαρά στα τσιπς, στα γλυκά αλλά και

4 γνωστοί διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται

4 γνωστοί Μύθοι της Διατροφής

Τα λιπαρά μας παχαίνουν

Εξαρτάται από τον τύπο λιπαρών που καταναλώνεις. Τα λιπαρά στα τσιπς, στα γλυκά αλλά και στα λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να αναπτύξεις κάποιες ασθένειες. Ωστόσο, τα καλά λιπαρά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και οι σαρδέλες προστατεύουν την καρδιά και θωρακίζουν τον οργανισμό.

Κόψε το τσιμπολόγημα για να χάσεις βάρος

Το να τρως μικρά και συχνά σνακ ανάμεσα στα γεύματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψεις την πείνα σου, να ελέγξεις το μέγεθος των μερίδων και να κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές. Εξυπνότερα σνακ όπως τα καρύδια, τα φρούτα αλλά και το γιαούρτι κρατούν ψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύουν το μεταβολισμό σου.

Advertisment

Μία θερμίδα είναι μία θερμίδα και πρέπει να τη μετράς

Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες. Χρειάζεται να δίνεις σημασία στον τύπο των θερμίδων και όχι μόνο στην ποσότητα, την ώρα που τρως, επειδή η ποιότητά τους μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το σώμα σου. Το φαγητό δημιουργεί χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα και ο τύπος και η ποιότητα ου φαγητού που καταναλώνεις είναι σημαντικό συστατικό στις δίαιτες.

Για παράδειγμα, 50 θερμίδες από ένα μήλο σου δημιουργούν διαφορετική εσωτερική αντίδραση από 50 θερμίδες που θα λάβεις μέσω ενός γλυκού. Η ποιότητα των θερμίδων είναι σημαντική επειδή τα χημικά, οι ορμόνες και γενικά τα υποπροϊόντα που μπορούν να βρεθούν μέσα σε παρασκευασμένα φαγητά επηρεάζουν την απορρόφηση των πραγματικών θρεπτικών συστατικών.

Οι ποιοτικές θερμίδες, όπως αυτές που σου δίνει το σπανάκι ή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν πολύπλευρα οφέλη. Οι θερμίδες που δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, γνωστές ως «άδειες» θερμίδες, είναι σαν αυτές που βρίσκονται στις τηγανητές πατάτες και στα αναψυκτικά. Σκέψου την ποιότητα και όχι την ποσότητα για ένα υγιεινό αδυνάτισμα.

Advertisment

Κόψε τους υδατάνθρακες

Οι επιστημονικές έρευνες που αφορούν τους υδατάνθρακες συχνά έχουν παρερμηνευτεί. Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί ή το λευκό ρύζι, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους σου ή στην επιβάρυνση του καρδιαναπνευστικού σου συστήματος. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία έρευνα η οποία να ενοχοποιεί τους υγιεινούς υδατάνθρακες όπως τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αντίθετα, πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει συνολικά στην καλή σου υγεία.

Το 2002 στο American College of Nutrition μία έρευνα έδειξε ότι εάν αντικαταστήσεις τα ραφιναρισμένα σιτηρά με ολικής άλεσης ή χαμηλής επεξεργασίας σιτηρά, ενώ παράλληλα προσθέσεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου, θα διατηρήσεις σε χαμηλά επίπεδα το γλυκαιμικό φορτίο και θα περιορίσεις τις ανάγκες σου σε ινσουλίνη.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα…αλλιώς!» από τις εκδόσεις οξύ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση