,

Τεστ: Δείτε αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο έντερο που δεν έχετε αντιληφθεί

Απαντήστε σε ορισμένες απλές ερωτήσεις και διαπιστώστε αν έχετε συμπτώματα κάποιας δυσλειτουργίας του εντέρου.

Τόσο ο Ιπποκράτης, όσο και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική υπερτονίζου τη σημασία του εντέρου για τη ρύθμιση της υγείας του οργανισμού μας. Αυτό που ήταν αυτονόητο πριν από χιλιάδες χρόνια, άρχισε να γίνεται αποδεκτό από τη σύγχρονη ιατρική μόλις τα τελευταία χρόνια. Η υγεία του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία ολόκληρου του σώματος. Η Εναλλακτική Δράση έχει καλύψει πολλές φορές το θέμα και θα συνεχίσει να το κάνει. Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχετικά άρθρα μας στην κατηγορία Έντερο.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ ώστε να διαπιστώσετε εάν υπάρχει στο έντερό σας κάποια δυσλειτουργία που δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί.

Advertisment

1. Αρρωσταίνετε συχνά;

Το γαστρεντερικό σύστημα φιλοξενεί το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το εντερικό μικροβίωμα είναι ισορροπημένο, διαθέτει δηλαδή επαρκή επίπεδα «καλών» βακτηρίων, το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολό του απωθεί αποτελεσματικά κάθε είδους παθογόνους εισβολείς. Εάν όμως η ισορροπία αυτή έχει διαταραχθεί, οι λοιμώξεις είναι συχνές και τα συμπτώματά τους εμφανή και πολλές φορές αρκετά έντονα.

2. Έχετε πόνους στις αρθρώσεις;

Advertisment

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος άγνωστης αιτιολογίας όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις του σώματος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απάντηση στο μυστήριο που περιβάλλει τη νόσο μπορεί να βρίσκεται στο εντερικό μικροβίωμα, ίσως λόγω της προαναφερθείσας σύνδεσής του με το ανοσοποιητικό. Η θεωρία ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει την ανοσοαπόκριση υποστηρίχθηκε αρχικά στο πλαίσιο μελετών σε πειραματόζωα και τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι και οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου τους.

10 εργαλεία για να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

 

3. Έχετε διατροφικές ευαισθησίες;

Για να διαπιστωθεί μια διατροφική ευαισθησία, πρέπει για κάποιο διάστημα να τηρείται ημερολόγιο διατροφικών συνηθειών και επακόλουθων συμπτωμάτων. Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ευαισθησία, για παράδειγμα στη λακτόζη ή στη γλυοτένη, η ενίσχυση των καλών βακτηρίων του εντέρου μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων. Η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί στην περίπτωση αυτή να αποδειχθεί βοηθητική.

4. Έχετε ανεξήγητο άγχος;

Υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά τεκμήρια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το γαστρεντερικό. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Gastroenterology έδειξε ότι το μικροβίωμα του εντέρου ελέγχει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που επηρεάζει την αντίδρασή μας στο στρες και το άγχος. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το έντερο ως τον «δεύτερο εγκέφαλο» του ανθρώπινου σώματος.

5. Έχετε διάρροια μετά τη λήψη αντιβιοτικών;

Τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στα καλά βακτήρια του εντέρου, διαταράσσοντας τη φυσιολογική ισορροπία του μικροβιώματος στο γαστρεντερικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι ακόμη κι όταν είμαστε απολύτως υγιείς φιλοξενούμε στο σώμα μας παθογόνα βακτήρια, όμως τα καλά βακτήρια υπερέχουν αριθμητικά κι έτσι δεν εκδηλώνουμε δυσάρεστα συμπτώματα. Εάν όμως μειωθούν τα επίπεδα των καλών βακτηρίων, μπορεί τα παθογόνα βακτήρια να βρουν την ευκαιρία να δράσουν, προκαλώντας φλεγμονή και κατ’ επέκταση κρίση διάρροιας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους
Γαλλία | Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση
Δωρεάν διατροφολόγοι στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας | Από πότε θα είναι διαθέσιμοι στα σχολεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση