,

Osho: Ο άντρας και η γυναίκα όχι μόνο διαφέρουν, αλλά είναι αντίθετοι

Το θεϊκό δεν είναι ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό. Είναι και τα δύο.

“Ο άντρας και η γυναίκα έχουν βασικές διαφορές. Και όχι μόνο διαφέρουν, αλλά είναι αντίθετοι. Γι’ αυτό υπάρχει τόση έλξη. Η έλξη μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ των αντιθέτων. Το όμοιο δεν μπορεί να είναι τόσο ελκυστικό, γιατί σου είναι γνωστό. Υπάρχουν βέβαια θηλυκά μυαλά σε αρσενικά σώματα, και αρσενικά μυαλά σε θηλυκά σώματα. Ο αρσενικός νους είναι επιθετικός, αμφιβάλλει, ερευνά, κάνει τα πάντα για να ψάξει. Προσπαθεί να κατακτήσει τα πάντα.

Ο θηλυκός νους είναι δεκτικός, και υπομονετικός. Ο άντρας δημιούργησε την επιστήμη. Οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι επιστημονικές. Δεν μπορούν να είναι σκεπτικίστριες και να αμφιβάλλουν. Οι γυναίκες μπορούν να εμπιστεύονται και να περιμένουν απεριόριστα, η υπομονή τους είναι απέραντη. Μπορούν να ονειροπολούν, γιατί η ονειροπόληση είναι μια αναμονή, δεν μπορούν όμως να είναι ορθολογίστριες. Μια γυναίκα απλώς θα γελάσει και θα σκεφτεί ότι είναι ανόητο ακόμα και να πάει κανείς στο φεγγάρι. Για τον άντρα όμως αξίζει να ριψοκινδυνέψει τη ζωή του. Ο άντρας έχει κάτι μέσα του, που πάντα αναζητά το ακατόρθωτο, ποτέ δεν ικανοποιείται με αυτό που είναι εφικτό.

Advertisment

Στον άντρα υπάρχει μια βαθιά ανησυχία και εξαιτίας αυτής της ανησυχίας κινείται και πηγαίνει κάπου. Συνεχώς ενδιαφέρεται για αυτό που είναι μακριά, για το ταξίδι. Ο άντρας είναι σαν το πουλί, πετά, ενώ οι γυναίκες είναι σαν τα δέντρα. Ο άντρας μπορεί να συγκεντρώσει λεπτομέρειες, μα δεν μπορεί να εμβαθύνει. Η γυναίκα δεν μπορεί να συγκεντρώσει λεπτομέρειες, αλλά μπορεί να πάει βαθειά με ένα μικρό, ένα απλό γεγονός. Ο θηλυκός νους έχει και τις δύο ιδιότητες, την αρνητική και τη θετική.

Η θετική είναι η αγάπη, η αρνητική είναι η ζήλια. Η θετική είναι να μοιράζεσαι, η αρνητική είναι να κρατάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αρσενικό νου. Έχει μια θετική ιδιότητα -ότι ερευνά, αναζητά- και μια αρνητική ιδιότητα- ότι συνεχώς αμφιβάλλει. Μπορείς να είσαι αναζητητής χωρίς να αμφιβάλλεις; Τότε διάλεξες το θετικό. Μπορείς όμως να αμφιβάλλεις χωρίς να ερευνάς, απλώς κάθεσαι και αμφιβάλλεις. Ο αρσενικός νους είναι απλώς το μισό. Και το μισό δεν μπορεί να γνωρίζει το Όλον. Ο θηλυκός νους είναι το άλλο μισό.

Και οι δύο πρέπει να κινηθούν από τις στατικές τους θέσεις, να γίνουν ρευστοί, να αφομοιωθούν ο ένας μέσα στον άλλο, να ξεπεράσουν τα μέρη, και να γίνουν το Όλον. Προσπάθησε να καταλάβεις ότι για να ολοκληρωθείς πρέπει να αφήσεις το μερικό. Το θεϊκό δεν είναι ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό. Είναι και τα δύο. Θυμήσου και το άλλο μέρος της αλήθειας, διαφορετικά θα χάσεις το νόημα. Τότε συμβαίνει το πιο όμορφο φαινόμενο στον κόσμο. Εκείνο το φαινόμενο είναι ένα αδιαχώριστο άτομο, η ενότητα, μια συμφωνία όπου όλες οι νότες βοηθούν η μια την άλλη. Δεν είναι θόρυβος, αλλά δίνουν χρώμα στο Όλον, το δημιουργούν.” ~Osho~

Advertisment

Latest posts by Γιώργος Βασιλορεΐζης (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση