,

12 βήματα για να αφήσετε πίσω ό,τι σας έχει πληγώσει

Οδηγός συγχώρεσης: 11 βήματα για να μην κρατάτε κακία.

Άρθρο της δημοσιογράφου Lisa Esposito

Όλοι εκνευριζόμαστε, όλοι θυμώνουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά μερικοί από εμάς δυσκολευόμαστε να συγχωρέσουμε όσους έχουν κάνει λάθος και μας έχουν πληγώσει. Όσο πιο γρήγορα, όμως, καταφέρετε να το ξεχάσετε και να πάτε παρακάτω, τόσο καλύτερα θα νιώσετε.

Advertisment

Τι λένε οι ειδικοί για τη συγχώρεση;

Ένας άπιστος σύντροφος, ο καλύτερος φίλος που σας πρόδωσε ή ένας παλιός συμμαθητής που σας συμπεριφερόταν άσχημα. Μετά από μία προδοσία, οποιουδήποτε είδους, δημιουργείται η ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από επιπλέον πόνο ή στεναχώρια.

«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πληγωθεί και δεν έχουμε τον έλεγχο και μπορεί να είμαστε ευάλωτοι. Δεν μας αρέσει που είμαστε ευάλωτοι», αναφέρει ο Jeff Harris, σύμβουλος γάμου. Με αυτόν τον τρόπο όμως, δεν καταφέρνουμε να συνεχίσουμε την σχέση μας, να εμβαθύνουμε και τελικά να απολαμβάνουμε την σχέση αυτή.

Advertisment

Τις περισσότερες φορές, το «συγγνώμη» είναι σημαντικό και η απουσία του πονάει εκείνον που έχει πληγωθεί. Τι πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε να μην κρατάμε κακία και να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο της συγχώρεσης;

1. Αποδεχτείτε ότι πονάτε

Σας φέρθηκαν άσχημα, οπότε είναι λογικό να είστε στεναχωρημένοι. Εκφράστε αυτό που σας συνέβη και πως νιώσατε, είτε σε χαρτί, είτε λεκτικό. Εκφράζοντας αυτό που σας στεναχώρησε θα είναι και πιο εύκολο να το αποδεχτείτε.

2. Αποφασίστε να συγχωρήσετε

Συγχωρώντας κάποιον που σας πλήγωσε είναι δώρο για τον εαυτό σας, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεχάσετε και ό,τι συνέβη.

3. Κατανοήστε ότι συγχώρεση δεν σημαίνει αποδοχή

Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι συναινείτε με αυτό που συνέβη, ούτε ότι ήταν σωστό.

4. Αναρωτηθείτε: «Γιατί;»

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το να κρατάνε κακία είναι πρόβλημα, όταν βλέπουν ότι δεν τους αφήνει να προχωρήσουν και να εξελιχθούν. Πολλές φορές η κακία κουράζει και τους ίδιους, αλλά και πάλι δυσκολεύονται να προχωρήσουν, γιατί αν προχωρήσουν θα χάσουν τον ρόλο του θύματος που έχουν μέχρι τώρα. Αν, όμως, αφήσετε χώρο για πιο υγιή συναισθήματα θα δείτε ότι θα νιώσετε καλύτερα.

5. Σκεφτείτε τα οφέλη της συγχώρεσης

Μόλις αποφασίσετε να συγχωρέσετε κάποιον και να προχωρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο ήρεμοι και έχετε περισσότερη ενέργεια να αφιερώσετε στον εαυτό σας και όχι στο να μισείτε κάποιον.

6. Μην αφήσετε τον θυμό να καθορίσει το ποιοι είστε

Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συγχωρήσουν ακόμα και τα χειρότερα πράγματα. Φυσικά, και είναι σημαντικό για κάποιον να νιώθει ότι υπάρχει δικαιοσύνη, αλλά κανείς δεν θέλει να καθορίζει τη ζωή του ο θυμός και ο πόνος.

7. Δώστε βάση στις αντιδράσεις των γύρω σας

Οι κοντινοί φίλοι και ο/η σύντροφός σας συχνά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε το πως ακούγεστε ότι λέτε και ξαναλέτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με παλιές ιστορίες που σας πόνεσαν. Ακόμα και οι πιο υπομονετικοί ακροατές μπορεί να κουραστούν από τις ίδιες ιστορίες και το γεγονός ότι δεν τις έχετε ξεπεράσει. Όταν, λοιπόν, όλοι γύρω σας σας λένε (ή σας δείχνουν) ότι έχει έρθει η ώρα να το ξεπεράσετε, μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε.

8. Αλλάξτε τη συζήτηση

Εάν είστε το άτομο στο οποίο κάποιος κρατά κακία και δεν μπορεί να το ξεπεράσει είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μπείτε στην θέση του και να ανακαλύψετε γιατί του είναι τόσο δύσκολο να σας συγχωρέσει. Εάν έχετε προσπαθήσει τα πάντα και επιμένει, μπορείτε να είστε ειλικρινείς και να εκφράσετε ότι η στάση του/της σας ενοχλεί.

9. Εξασκήστε την συγχώρεση

Αναγνωρίζοντας την οπτική του άλλου και προσπαθώντας να μπείτε στην θέση τους θα σας κάνει πιο ευαίσθητους αλλά και θα καταφέρετε να διαχειριστείτε καλύτερα τον πόνο.

10. Μην είστε το θύμα

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν με τίποτα να συγχωρέσουν ή να ξεπεράσουν τον θυμό τους επειδή δεν θέλουν να στερηθούν την θέση του θύματος που έχουν και με την οποία κερδίζουν την συμπόνια και την προσοχή των γύρω τους.

11. Τιμήστε τον εαυτό σας

Όταν αφήσετε πίσω σας αυτό που σας πλήγωσε, θα αισθανθείτε να μεταμορφώνεστε και να γίνεστε ένας ανανεωμένος άνθρωπος.

11. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Όταν φτάσετε στο σημείο της συγχώρεσης θα βιώσετε αλλαγή στο ποιοι είστε και θα δείτε ότι θα μεταμορφωθείτε εσωτερικά. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που θα πρέπει να αγαπήσετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση