Σεξουαλική αποχή, σεξουαλική δραστηριότητα και σωματική υγεία

Ποια είναι τα θετικά της σεξουαλικής δραστηριότητας για τον οργανισμό αλλά και σε ποιες περιπτώσεις παρατηρούνται αρνητικές επιπτώσεις.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Οι άνθρωποι ανησυχούν για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Πολλοί άνθρωποι ρωτούν κατά την ιατρική εξέταση εάν η αποχή ή η άσκηση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Ασθενείς με παθολογικά προβλήματα υγείας και μακροχρόνια σεξουαλική αποχή ρωτούν εάν η σεξουαλική αποχή πυροδότησε το νόσημα από το οποίο πάσχουν ή όχι.

Κατά την διάρκεια της φυσιολογικής ικανοποιητικής σεξουαλικής δραστηριότητας γίνονται ορισμένες βιοχημικές αντιδράσεις και σωματικές προσαρμογές, με σημαντικές παθολογικές επιπτώσεις. Οι σωματικές αυτές προσαρμογές περιλαμβάνουν την αυξημένη έκκριση ποικίλων ορμονών όπως ενδορφινών, γλυκοκορτικοειδών, κατεχολαμινών και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση των οργάνων. Οι πυελικοί μύες τίθενται σε αυξημένη δραστηριοποίηση ενώ υπάρχει και μία φυσική έκπλυση των οργάνων του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Οι απώτερες επιπτώσεις στη σωματική υγεία είναι σημαντικές:

Αυξάνεται η ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) αυξάνονται και η αντίσταση του σώματος σε λοιμώξεις βελτιώνεται.

Βελτιώνονται ποικίλα σύνδρομα πόνου

Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά την διάρκεια της ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής αυξάνουν το αίσθημα ευφορίας και έχουν αναλγητική δράση. Τα άτομα μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος τους και ψυχοσωματικά σύνδρομα βελτιώνονται.

Βελτιώνεται ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες

Η συστηματική άσκηση των πυελικών μυών είναι σημαντική για την πρόληψη της ακράτειας, που προσβάλλει πάνω από το 20% των γυναικών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Προλαμβάνονται λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος στον άντρα

Όταν τηρούνται μέτρα υγιεινής η φυσική έκπλυση του προστάτη προστατεύει από μικρόβια που πυροδοτούν προστατίτιδες.

Ενισχύεται η λειτουργία των ενδοκρινών γυναικείων και αντρικών αδένων

Μελέτες δείχνουν ότι το συστηματικό ικανοποιητικό σεξ μειώνει την ένταση των συνδρόμων δυσμηνόρροιας και προάγει την κανονικότητα της εμμήνου ρήσεως. Επιπρόσθετα βελτιώνεται η ορμονική λειτουργία των όρχεων.

Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου, μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους, προάγεται η καρδιαγγειακή υγεία, μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας και προωθείται η μακροζωία

Σύμφωνα με επιδημιολογικές και άλλες έρευνες (π.χ. Rerkpattanapipat P, Stanek MS, Μινεσότα Kotler. Σεξ και η καρδιά: Ποιος είναι ο ρόλος του καρδιολόγου; European Heart Journal 2001 22: 201-208) τα άτομα και οι λαοί που έχουν συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα έχουν μικρότερη επίπτωση αυπνίας εμφραγμάτων και άνοιας ενώ ζουν περισσότερο.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να υπερβούν τα οφέλη σε περιπτώσεις ορισμένων σπάνιων νοσημάτων και επίσης όταν:

1. Το σεξ αποτελεί κυρίως πηγή άγχους και αρνητικών συναισθημάτων

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν εξασκείται αποκλειστικά για επιβεβαίωση, γίνεται με ακατάλληλο σύντροφο κ.λπ. Στις περιπτώσεις αυτές εκκρίνονται κυρίως ορμόνες του stress. Οι σωματικές προσαρμογές του σώματος στο αυξημένο stress, περιλαμβάνουν την αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της καρδιακής παροχής και την αυξημένη δραστηριοποίηση του νευροφυτικού συστήματος.

Οι σωματικές αυτές προσαρμογές είναι αντίστοιχες με τις σωματικές προσαρμογές του σώματος όταν καλείται να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες απειλές κατά την επιβίωση. Η αυξημένη λειτουργία ζωτικών οργάνων με την παράλληλη απουσία των εξισορροπητικών ορμονών της ευχαρίστησης (ενδορφίνες) κινδυνεύει να προκαλέσει εξάντληση των ζωτικών οργάνων και ποικίλα ψυχοσωματικά προβλήματα.

2. Το σεξ γίνεται χωρίς να τηρούνται κανόνες υγιεινής

Το σεξ αποτελεί μέσο μετάδοσης αρκετών ιών και μικροβίων όπως είναι η σύφιλη τα χλαμύδια ο HPV το aids οι ηπατίτιδες. Oρισμένα καρκινώματα (π.χ. καρκίνος τραχήλου μήτρας) και προβλήματα υπογονιμότητας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι πάσχοντες δεν έκαναν σεξ αδιακρίτως με πολλούς συντρόφους, δεν αμελούσαν την χρήση προφυλακτικού, φρόντιζαν για τη σωστή καθαριότητα των γεννητικών τους οργάνων. Το ατομικό και κοινωνικό κόστος των νοσημάτων αυτών είναι τεράστιο.

Ένα άλλο σύνηθες ερώτημα του κοινού είναι εάν το σεξ είναι αναντικατάστατο. Το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί πλήρως. Οι ικανοποιητικές και ισχυρές κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και η ενεργός αφιέρωση σε ένα σκοπό μπορούν να έχουν ανάλογα αποτελέσματα σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Συγγραφέας Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Συγγραφέας Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε