Τι σημαίνει “έχω προχωρήσει ως άνθρωπος”; Πώς ξέρεις ότι είσαι στο σωστό μονοπάτι;

Αρχές για να ξεπερνάτε τα εμπόδια στη ζωή σας και να χαράξετε την προσωπική σας διαδρομή

Γράφει η συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Τι σημαίνει έχω προχωρήσει ως άνθρωπος; Πώς ξέρεις ότι είσαι στο σωστό μονοπάτι; Ποια στοιχεία είναι αυτά που συνθέτουν μια τέτοια προσωπικότητα; Σε ποιους τομείς χρειάζεται να επικεντρωθείς για να οδηγηθείς στο φωτεινό μονοπάτι; Ερωτήματα που με ταλαιπωρούσαν για χρόνια!

Advertisment

Είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω σε ένα πολύ ανοιχτόμυαλο οικογενειακό περιβάλλον παρόλο που και από τους δυο γονείς υπήρχαν πρώτου βαθμού συγγένειας κληρικοί. Ψαχνόμουν πολύ! Άκουσα παπάδες, φιλοσόφους, λόγιους, “διδασκάλους”, δασκάλους, ψυχολόγους, γνωστικούς και καθημερινούς ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων. Διάβασα βιβλία, ταξίδεψα, έγραψα, πήρα αποφάσεις, έκανα λάθη, πολλά λάθη! Κάνοντας έναν απολογισμό κατέληξα στις παρακάτω βασικές αρχές που με βοήθησαν να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο στην ζωή μου και να “φωτίσω” την προσωπική μου διαδρομή έως το τώρα μου.

Θέλω και δεν θέλω:

Αν μπορείς να απαντήσεις με αυτοπεποίθηση και χωρίς δεύτερες σκέψεις για αυτά που θέλεις να έχεις στην ζωή σου και αυτά που δεν θέλεις τότε είσαι σε σωστό δρόμο. Τα θέλω του κάθε ανθρώπου καλύπτουν τις υλικές, ψυχικές και πνευματικές του ανάγκες. Αυτά που θες είναι αυτά που έχεις διαπιστώσει πως είναι ωφέλιμα για την ζωή σου και αυτά που δεν θες είναι αυτά που σου προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα με αποτέλεσμα να μην έχεις καθαρή κρίση. Απέβαλλε όσα μπορείς από τα δεν θέλω σου και συμφιλώσου με αυτά που δεν είναι στο χέρι σου να αφήσεις πίσω. Πώς; Επιλογή, απόφαση, υλοποίηση!

Advertisment

Όρια :

Πόσες φορές έχει τύχει να πεις δεν έπρεπε να είχα υποχωρήσει σε αυτό… Βάζοντας όρια οικοδομείς τον χώρο σου, τις θέσεις σου, τις ανάγκες σου. Αν επιτρέπεις στους άλλους να αλλάζουν το πρόγραμμά σου σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες είναι σα να τους επιτρέπεις να χτίσουν το δικό σου σπίτι με τις δικές τους προδιαγραφές.

Συναισθήματα:

Ο άνθρωπος είναι δέκτης ερεθισμάτων τα οποία του προκαλούν συναισθήματα. Αυτά που ενοχλούν και συνήθως δεν μπορεί να διαχειριστεί είναι η λύπη, η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση και είναι αυτά που τον απομακρύνουν από τους στόχους του, τον κρατούν στο σκοτάδι για πολύ καιρό. Βίωσε τα, νιώσε τα. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε κρατά κοντά τους, τι είναι αυτό που δεν σου επιτρέπει να απομακρυνθείς από αυτά. Λύσε κάθε σου απορία, δέξου πως όλα τα συναισθήματα ζουν στην ροή της ζωής και πήγαινε παρακάτω!

Πρέπει:

Χρειάζεται να επικεντρωθείς στο ερώτημα τι ορίζεις ως πρέπει στην ζωή σου. Το πρέπει ως έννοια είναι θέμα αντίληψης. Υπάρχουν πρέπει ωφέλιμα και πρέπει αναγκαστικά. Αν δεις τα πρέπει σαν προκλήσεις που βοηθούν στο χτίσιμο του χαρακτήρα, μπορείς να δυναμώσεις ώστε σε κάθε πρέπει να διακρίνεις ευκαιρίες για εξέλιξη.

Αξίες-ιδανικά:

Οι αξίες με τις οποίες επιλέγεις να ζεις την καθημερινότητά σου είναι αυτές που μπορούν να σου φωτίσουν την διαδρομή για το “παρακάτω”. Ο σεβασμός, η ταπεινότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η εμπιστοσύνη είναι αξίες που μπορούν να δυναμώσουν την ψυχή σου. Αν πορεύεσαι με αυτές και προσπαθείς καθημερινά με πράξεις να τις εφαρμόζεις, στην διαδρομή θα βρίσκεις πάντα τα σημάδια που χρειάζεσαι για να αισθάνεσαι την εμπιστοσύνη πως είσαι στο σωστό μονοπάτι.

Νόημα:

Η ευτυχία, η ψυχική ευεξία, η θετική διάθεση μακριά από πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, η θεϊκή συμπαντική πίστη χωρίς δογματισμό και φανατισμό είναι στοιχεία που συνθέτουν το νόημα της ζωής. Καθένας από εμάς έχει μια πορεία, έναν σκοπό, ένα έργο να ολοκληρώσει και όλοι μαζί δημιουργούμε μια αλυσίδα ενέργειας που προκαλεί δονήσεις χαμηλών ή υψηλών συχνοτήτων στην διάσταση που υπάρχουμε. Είμαστε ένα σύνολο ενεργειών που απαρτίζεται από την μοναδικότητα του καθενός.

Κριτική:

Αν η κριτική ασκείται με στόχο να επισημάνεις τυχόν ελλείψεις ή αδυναμίες στον άλλον ώστε να βελτιωθεί και να δυναμώσει τότε είναι επιθυμητή και ωφέλιμη. Η κάθε είδους προσφορά φωτίζει και ανυψώνει την ψυχή αυτού που προσφέρει αλλά και αυτού που δέχεται την προσφορά. Άφησε στην άκρη κριτικές που πληγώνουν και φοβίζουν τον συνάνθρωπό σου. Σημασία δεν έχει να κριτικάρεις τον υπεύθυνο για να ικανοποιήσεις το εγώ σου! Σημασία έχει να θέλεις να βοηθήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αλλάξεις την προβληματική κατάσταση.
Για να βελτιστοποιήσεις το αποτέλεσμα σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται διαρκής παρατήρηση με επιμονή και υπομονή. Να θυμάσαι πως και τα δύο είναι αρετές που τις καλλιεργείς με τον χρόνο, τις εμπειρίες και την πρόθεσή σου να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!

Καλή επιτυχία!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευγνωμοσύνη: Βρίσκοντας τη γλυκιά πλευρά της ζωής μέσα στις πικρές της στιγμές
Η Αυτογνωσία ως ουσιαστικός παράγοντας για την οικονομική επιτυχία
Πώς να δημιουργήσουμε εσωτερικό διάλογο για να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση