Μια παιδίατρος εξηγεί τον τρόπο που το χώμα κάνει τα παιδιά σας χαρούμενα και υγιή

Τα παιδιά που λερώνονται περισσότερο με χώμα, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν στην πόλη.

Άρθρο της δρος Maya Shetreat-Klein

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι αγρότες – δηλαδή σχεδόν όλοι μας -θεωρούμε ότι το έδαφος δεν μας αφορά καθόλου. Κι όμως, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγαλύτερο λάθος.

Advertisment

Το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευτυχία των παιδιών μας. Πράγματι, η υγεία του εσωτερικού μας «εδάφους», το εσωτερικό περιβάλλον του σώματός μας αντανακλά την υγεία του εξωτερικού εδάφους ή τον κόσμο γύρω μας. Ως παιδίατρος ολιστικής ιατρικής, εφαρμόζω με επιτυχία αυτό που εγώ αποκαλώ «Terrain Medicine» στην πράξη καθημερινά ως μια μέθοδο που βοηθά τα παιδιά να θεραπευτούν από δύσκολα νευρολογικά και άλλα χρόνια προβλήματα.

Στο καινούριο μου βιβλίο με τίτλο «The Dirt Cure: Growing Healthy Kids with Food Straight from Soil» εξηγώ τον τρόπο που το χώμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να είναι ευτυχισμένα, υγιή και έξυπνα:

1. Παρέχει θρεπτικά στοιχεία

Advertisment

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καλή ποιότητα χώματος σημαίνει την ύπαρξη περισσότερων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα. Είμαστε ό,τι τρώμε. Τρεφόμαστε με φυτά (και ζώα που τρώνε τα φυτά) και τα φυτά τρέφονται από τον ήλιο, το νερό, τον αέρα και το έδαφος.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά λαχανικά διαθέτουν περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά, τη βασική ουσία των υπερτροφών. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία κάνουν τα κράνμπερι κόκκινα, τα λεμόνια αρωματικά και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά πικρά, κάνουν επίσης τα τρόφιμα τόσο νόστιμα και υγιεινά για τα παιδιά μας.

Για παράδειγμα, οι υποδοχείς που δεσμεύουν τις πικρές ενώσεις που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή ακόμα και τον καφέ δεν καλύπτουν εσωτερικά μόνο το στόμα μας, αλλά ολόκληρο το πεπτικό και το αναπνευστικό μας σύστημα συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Έτσι, βελτιώνεται η κινητικότητα του εντέρου (μειώνεται η καούρα, το φούσκωμα, τα αέρια και η δυσκοιλιότητα), ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (το οποίο επηρεάζει την όρεξη) και αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις (βήχας, κρυολογήματα, στρεπτόκοκκος και γρίπη). Ένα μικρόβιο που υπάρχει στο έδαφος έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης και αυξάνει την ικανότητα μάθησης.

2. Συνδέεται με την εμφάνιση λιγότερων αλλεργιών

Ένα κουταλάκι του γλυκού με χώμα καλής ποιότητας περιέχει τόσους ζωντανούς οργανισμούς όσοι και οι άνθρωποι που υπάρχουν στη Γη. Το έδαφος διαθέτει το δικό του μικροβίωμα και το μοιράζεται μαζί μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα της υγιεινής. Τα παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο και που λερώνονται περισσότερο με χώμα, βρέθηκε ότι εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν στην πόλη, τα οποία θεωρούνται ότι είναι πάρα πολύ «καθαρά». Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι πιο πολύπλοκη.

Όταν οι ερευνητές μέτρησαν τα μικρόβια που υπάρχουν σε ένα αγρόκτημα και σε ένα αστικό διαμέρισμα, ο αριθμός ήταν όμοιος. Ωστόσο, η διαφορά των μικροβίων στο αγρόκτημα ήταν η ετερογένειά τους. Ουσιαστικά, αυτή η τεράστια μικροβιακή ποικιλομορφία ενισχύει το πεπτικό, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα των παιδιών ενώ ένα δευτερεύον όφελος είναι ότι εμποδίζει τον εκτός ελέγχου πολλαπλασιασμό κάθε μικροοργανισμού.

3. Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Τα παιδιά που περνούν χρόνο σε φυσικές παιδικές χαρές και όχι σε όσες είναι ασφαλτοστρωμένες ή με τύρφη συνήθως έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο σε σύγκριση με τα άλλα. Σε μια μελέτη περισσότερων από 2.600 παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα πήγαιναν σε σχολεία που περιβάλλονταν από πράσινο είχαν σημαντικά καλύτερη λειτουργική μνήμη εργασίας από τα άλλα ακόμα και όταν βελτιώθηκε η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

4. Ενισχύει τη διάθεση

Το χώμα μπαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλο των παιδιών όταν λερώνονται στη φύση. Αν νιώθετε υπέροχα όταν κάνετε κηπουρική ή πεζοπορία, μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο βακτήριο του εδάφους Mycobacterium vaccae που εισέρχεται στο σώμα σας μέσω της ρινικής οδού ή μικρών κοψιμάτων στο δέρμα σας και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης με τρόπο παρόμοιο με των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Το βακτήριο αυτό μας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο έξυπνους μέχρι και 3 εβδομάδες ύστερα από κάθε έκθεση. Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά σας να φυτέψουν φυτά στον κήπο ή παίξτε με τη λάσπη!

5. Μειώνει τη φλεγμονή

Η επαφή με το έδαφος βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας. Η γείωση – κυριολεκτικά σημαίνει τη φυσική επαφή με τη γη – έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο, ενισχύει την επούλωση των πληγών και βελτιώνει τη διάθεση. Αφήστε τα παιδιά σας να περπατήσουν έξω χωρίς παπούτσια ή να καθίσουν στο έδαφος για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα!

6. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους και βελτιώνει τον ύπνο

Η «βουτιά στο δάσος», δηλαδή το να βυθιζόμαστε που και που μέσα στο περιβάλλον του δάσους, έχει μελετηθεί εκτενώς ως μια μορφή προληπτικής ιατρικής στην Ιαπωνία.

Πέρα από τη διασκέδαση και τη μάθηση που θα έχουν στο δάσος, τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν διάφορα οφέλη, όπως είναι η μείωση των ορμονών του στρες, η αύξηση της εκτελεστικής λειτουργίας και της συγκέντρωσης, ο καλύτερος ύπνος και η παραγωγή αντικαρκινικών πρωτεϊνών. Εξερευνήστε λοιπόν τα δάση παρέα με τα παιδιά σας και καρπωθείτε τα οφέλη!

[toggle title="Πηγές"]

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820066

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748085

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17903349

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4141693

www.theatlantic.com

www.fda.gov

www.nytimes.com

www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111208114853.htm

www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100524143416.htm

consumer.healthday.com

www.nwf.org

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση