,

Πως η παιδική ηλικία επιδρά στις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις και τι να κάνετε

Τα βιώματα της παιδικής ηλικίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις

Άρθρο της συμβούλου γάμου και οικογενειεακής θεραπεύτριας Shelly Bullard

Έχοντας δουλέψει με εκατοντάδες ανθρώπους, μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι η παιδική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που εξελίσσονται οι μετέπειτα σχέσεις.

Advertisment

Αυτό φυσικά μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό.

Όλοι ψάχνουμε γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουμε τις σχέσεις μας χωρίς να κουβαλάμε τις πληγές από το παρελθόν μας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα.

Όταν αντιμετωπίσετε τις πληγές που εμφανίζονται στις σχέσεις σας, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την αλήθεια για το ποιοί είστε. Θα συνειδητοποιήσετε από τι είστε φτιαγμένοι πραγματικά. Ο πόνος μέσα από τη συγκεκριμένη προοπτική μετατρέπεται σε δώρο και καταλύτης για την εξέλιξή σας.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για το πώς θα περάσετε μέσα από αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία ώστε να καταφέρετε να βρείτε επιτέλους γαλήνη, σύνδεση και πληρότητα μέσα από την αγάπη.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Όσο είμαστε παιδιά, εσωτερικεύουμε την ενέργεια που μας περιβάλλει. Η δυναμική της οικογένειάς μας δημιουργεί ένα «ενεργειακό αποτύπωμα» μέσα μας, το οποίο αποτελεί ακριβώς ένα σύστημα πεποιθήσεων που αφορά τις σχέσεις.

Επειδή δημιουργούμε την πραγματικότητά μας εσωτερικά, αυτό το αποτύπωμα επηρεάζει τις σχέσεις που δημιουργούμε ως ενήλικες με αποτέλεσμα να προσελκύουμε συντρόφους που προκαλούν τον ίδιο πόνο που βιώσαμε όταν ήμασταν παιδιά.

Αν αισθανόσασταν ότι είστε αόρατοι ή ότι δεν σας έδιναν προσοχή στις σχέσεις που είχατε στο παρελθόν, τότε είναι πιθανό να προσελκύετε συντρόφους που σας προκαλούν το ίδιο συναίσθημα ως ενήλικες. Αν νιώθατε ότι δεν είχατε αρκετό χώρο για να είστε ο εαυτός σας όταν ήσασταν παιδιά, θα δημιουργήσετε σχέσεις μέσα στις οποίες θα νιώθετε ασφυξία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κανείς δεν είχε τέλειους γονείς ή τέλεια παιδική ηλικία. Όλοι έχουμε πληγές. Αν και είναι φυσιολογικό να στενοχωριέστε, αν παραμείνετε κολλημένοι σε αυτές (λέγοντας «Δεν πήρα όσα ήθελα!») είναι αδύνατον να δημιουργήσετε μια καινούρια πραγματικότητα.

Μπορείτε να ξεπεράσετε οποιοδήποτε κακό, απογοήτευση ή επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αν θελήσετε να καταλάβετε το μάθημα που προσπαθεί να σας διδάξει. Αυτή η μεταμορφωτική διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

1. Στρέψτε την προσοχή σας ξανά στον εαυτό σας.

Όταν τα συναισθήματά σας πυροδοτούνται μέσα σε μια σχέση, συχνά κάποια πληγή από το παρελθόν βγαίνει στην επιφάνεια κι έτσι μπορείτε να την αντιληφθείτε και να τη θεραπεύσετε.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το άλλο άτομο δεν κάνει λάθος ή ότι δεν έχετε το δικαίωμα να δυσανασχετείτε. Σημαίνει απλώς ότι αυτές είναι πληροφορίες δευτερεύουσας σημασίας.

Η βασική πληροφορία είναι ότι νιώθετε ανίσχυροι, χωρίς αγάπη, ξένοι ή παγιδευμένοι – εξαρτάται από το τι είναι εκείνο που πυροδοτεί τα συναισθήματά σας! Και δεν θα βρισκόσασταν σε αυτή την κατάσταση αν δεν την είχατε δημιουργήσει.

Η πραγματικότητα στην οποία ζούμε βασίζεται στις πεποιθήσεις που έχουμε αποκομίσει από το παρελθόν. Μόνο όταν παίρνετε την προσωπική σας ευθύνη γι’ αυτό θα μπορέσετε να εγκαταλείψετε το λανθασμένο σύστημα πεποιθήσεων και να προχωρήσετε σε μια πιο ικανοποιητική πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, οι κατηγορίες προς τους άλλους μας κρατούν κολλημένους επειδή εστιάζουν την προσοχή μας στο άλλο πρόσωπο. Γι’ αυτό λοιπόν στρέψτε την προσοχή σας στον εαυτό σας όταν αισθάνεστε πληγωμένοι. Αν το κάνετε αυτό, θα καταφέρετε να ξεπεράσετε οποιαδήποτε παγίδα έχετε να αντιμετωπίσετε.

Με άλλα λόγια, αυτός είναι ο δρόμος προς την ελευθερία και η επιλογή να προχωρήσετε είναι δική σας.

2. Αναρωτηθείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ο τρόπος για να επουλώσετε τις πληγές σας (και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα επαναληφθούν) είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας με θάρρος για ποιό λόγο φτάσατε σε αυτό το σημείο. Με άλλα λόγια, ποιά αντίληψη (ή αποτύπωμα) σας δημιουργεί αυτή την εμπειρία;

Ποιά είναι εκείνη η αντίληψη που έχω για τον εαυτό μου ή τις σχέσεις που μου δημιουργεί αυτή την κατάσταση;

Όταν κοιτάζουμε βαθιά μέσα μας, μαθαίνουμε ότι οι πληγές προέρχονται από μια πεποίθηση (ή φόβο) που δεν συνδέεται με την αγάπη.

Αν δεν συνδέεστε με την αγάπη μέσα σας, αυτό σημαίνει ότι δεν συνδέεστε με αγάπη και με το άλλο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει πάντα: όταν πληγωνόμαστε, αισθανόμαστε αποσυνδεδεμένοι από την αγάπη.

Αν αναρωτηθείτε γιατί νιώθετε πληγωμένοι, θα ανακαλύψετε το σημείο το οποίο θεωρείτε ότι δεν συνδέεται με την αγάπη. Μπορεί να έχει τη μορφή ενός αισθήματος αναξιότητας, αλλά η ρίζα είναι ο φόβος της αποσύνδεσης. Το επόμενο βήμα είναι ο τρόπος που θα το αλλάξετε.

3. Ανακαλύψτε την αλήθεια για το ποιοί είστε.

Το μόνο που έχετε να κάνετε όταν βρείτε το σημείο το οποίο θεωρείτε ότι είναι αποσυνδεδεμένο από την αγάπη είναι να παραμείνετε εκεί. Πρέπει να είστε παρόντες, συνειδητοποιημένοι και να νιώσετε συμπόνια γι’ αυτό το σημείο μέσα σας.

Μην αγνοείτε την εμπειρία όσο κι αν σας πονάει. Μην προσπαθήσετε να την αποφύγετε. Καθίστε μαζί της (όπως θα κάνατε με ένα παιδί που είναι στενοχωρημένο) και θα συμβεί κάτι περίεργο: θα νιώσετε ότι σας αγαπούν.

Θα νιώσετε ότι σας αγαπούν γιατί εσείς είστε η αγάπη. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια για το ποιοί είστε.

Η ανακάλυψη της αγάπης μέσα από τις πληγές σας είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να λάβετε. Ο μόνος τρόπος για να το λάβετε είναι να είστε αρκετά γενναίοι για να ερευνήσετε τις πληγές σας.

Αυτή η διαδικασία είναι έντονη και θα αλλάξει τη ζωή σας. Αν είστε έτοιμοι να ξεπεράσετε τα επώδυνα πρότυπα που έχετε υιοθετήσει στις σχέσεις σας, στη συνέχεια θα αποκτήσετε θάρρος και θα ανακαλύψετε αυτά που προσπαθούν να σας δείξουν. Μια καινούρια πραγματικότητα γεμάτη αγάπη θα είναι εκεί και θα σας περιμένει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση