Πως να μετριάσετε/θεραπεύσετε την επιθετικότητα του σκύλου σας όταν τρώει

Αν ο σκύλος σας αγριεύει όταν τρώει το φαγητό του, εφαρμόστε αυτή την άσκηση για θεραπεύσετε την επιθετική συμπεριφορά του

Του Γιάννη Αραχωβίτη – Θετικού Εκπαιδευτή Σκύλων – Star Dogs Academy

Το να αρέσουν τα κόκαλα στα σκυλιά, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά να δαγκώνουν τα αφεντικά τους είναι ανεπιθύμητο, απαράδεκτο και βεβαίως επικίνδυνο. Σας παραθέτω μια άσκηση, που μπορεί να μετριάσει /προλάβει ή /και να θεραπεύσει αυτό το πρόβλημα επιθετικότητας

Advertisment

1) Ξεκινήστε με το να ταΐζετε το σκυλί σας από το χέρι σας και ζητήστε του να κάνει μια απλή συμπεριφορά (π.χ. το Κάτσε) πριν το αφήσετε να παίρνει την τροφή από το χέρι σας

2) Ενώ τρώει, περπατήστε χαλαρά, έξω από την ακτίνα αντίδρασής του έτσι ώστε να μην νοιώσει ότι απειλείται, και ρίξτε προς το μέρος του κάτι πολύ νόστιμο (π.χ. κομμάτια κοτόπουλου)

3) Σταδιακά ρίξτε τις λιχουδιές πλησιέστερα προς το σκυλί, περπατώντας ήρεμα, σαν να μην τρέχει τίποτα. Μην πλησιάστε πολύ κοντά. Σταδιακά και εφόσον το σκυλί δεν δείχνει σημάδια ενόχλησης μειώστε την κρίσιμη απόσταση έτσι ώστε τελικά (μπορεί να πάρει μέρες, βδομάδες) να μπορείτε να ρίχνετε τις λιχουδιές μέσα στο φαγητό του σκυλιού. Αν έχετε κάνει την άσκηση σωστά (αργά, σταδιακά, πολύ καλές λιχουδιές, κ.λ.π.) , ίσως φτάσετε στο επιθυμητό σημείο που το σκυλί να “καλωσορίζει” το πλησίασμά σας.

Advertisment

4) Αφού δουλέψετε το 3 για πολλές ημέρες και με μεγάλη προσοχή και υπομονή, προσπαθήσετε να πλησιάσετε περισσότερο στο σκυλί (ίσως και να το χαϊδεύεστε, αν το δέχεται).

5) Μετά πάρτε στο χέρι σας το μπολ του φαγητού για λίγο και προσθέστε πεντανόστιμες λιχουδιές και θα το ξανατοποθετείστε στο έδαφος για το σκυλί να τις φάει. Επαναλάβετε την άσκηση πριν από κάθε γεύμα.

6) Τελικά, σηκώστε το μπολ και αμέσως δώστε το πίσω στο σκυλί ή ανταλλάξτε το με κάτι πολύ πιο νόστιμο από το φαγητό του. Μάθετε στο σκυλί να αφήνει πράγματα, να οπισθοχωρεί και να σας αφήνει να παίρνετε εσείς αντικείμενα που του αρέσουν.

7) Μην το παρακάνετε και μην προχωράτε σε επόμενα βήματα αν δεν έχετε δουλέψει πολύ καλά τα προηγούμενα. Αν δεν νοιώθετε έτοιμος για μια τέτοια άσκηση, καλέσετε έναν εκπαιδευτή να σας βοηθήσει. Θυμηθείτε, ότι η ασφάλεια όλων είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Σημ. Το παραπάνω άρθρο είναι μια γενική περιγραφή της διαδικασίας. Το κάθε σκυλί είναι διαφορετικό, με διαφορετικά σημεία ανοχής & «έκρηξης», διαφορετικό χαρακτήρα, παρελθόν και εμπειρίες. Συστήνουμε στους φίλους «γονείς» σκύλων να σχεδιάσουν τη εκπαίδευση του σκυλιού τους μόνο με την βοήθεια ενός έμπειρου θετικού εκπαιδευτή σκύλων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 λόγοι που τα σκυλιά ωφελούν την ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ευεξία ενός παιδιού
Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που αφήνει αδέσποτα ζώα να κοιμούνται μέσα παρέχοντάς τους καταφύγιο
7 λόγοι που αξίζει να υιοθετήσετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας
7 λόγοι που αξίζει να υιοθετήσετε μια γάτα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση