8 πράγματα που οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν να μην κάνουν

Τι πρέπει να «ξεμάθετε» για να κατακτήσετε τους στόχους σας.

Μερικές φορές η επιτυχία δεν έρχεται μέσα από αυτά που μαθαίνεις να κάνεις, αλλά από αυτά που «ξεμαθαίνεις». Από συνήθειες και συμπεριφορές, δηλαδή, που έχουμε εντυπώσει στον χαρακτήρα μας και αποτελούν πλέον κομμάτια του εαυτού μας. Ποιες είναι μερικές από τις συμπεριφορές που όλοι πρέπει να ξεμάθουμε για να γίνουμε αποτελεσματικοί αν θέλουμε να επιτύχουμε σε αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε;

1. Να σταματήσετε να ευχαριστείτε τους άλλους

Advertisment

Η ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους προέρχεται από το φόβο ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί και από το φόβο να μας απορρίψουν. Υιοθετούμε την ευχάριστη συμπεριφορά, ώστε να αισθανόμαστε ότι είμαστε εντάξει απέναντί τους ή ότι μας αγαπάνε, αλλά τελικά το κάνουμε για να αισθανόμαστε ασφαλείς.

Είναι και θέμα εύρεσης της ισορροπίας μεταξύ της υπερβολικής και της ελάχιστης προσφοράς. Η εύρεση της μέσης λύσης είναι μια διαδικασία μάθησης, όπου η προσφορά προέρχεται από ένα ολοκληρωμένο σημείο: το μόνο μέρος όπου μπορεί πραγματικά να έχει αξία για τον εαυτό σας και τους άλλους. Πρέπει να αρχίσετε από την αφετηρία να ενισχύετε τους εαυτούς σας, οικοδομώντας τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και τις δεξιότητες αυτο φροντίδας σας.

Ουσιαστικά απαιτεί μία βαθύτερη κατανόηση ότι είμαστε αρκετά καλοί και άξιοι της αγάπης και του ανήκειν. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε θέση να γίνουμε πραγματικά στοργικοί, να προσφέρουμε και δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γενικότερα.

Advertisment

2. Όταν είστε ασαφείς σχετικά με τα όρια

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να δημιουργούν καλύτερα, πιο υγιή όρια. Πολλοί πρέπει να ξεμάθουν ότι το να πεις «όχι» δεν είναι μία αγενής στάση ζωής. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία εκμάθησης της έκφρασης ενός καθαρού και ευγενικού «όχι» αποτελεί βασική θεμελιώδης δεξιότητα για μία επιτυχημένη πορεία ζωής. Για πολλούς ανθρώπους, είναι μια μεγάλη στιγμή ανακάλυψης! Η στιγμή όταν μαθαίνουν ότι το όχι που λένε είναι στην πραγματικότητα ναι στον εαυτό τους και ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα όνειρα και τα οράματα τους.

Τα χαλαρά, ασαφή όρια δημιουργούν δυσλειτουργικές σχέσεις. Όταν μαθαίνουμε να δημιουργούμε υγιή όρια και να τα επικοινωνούμε με ενσυναίσθηση και καλοσύνη, δημιουργούμε σαφήνεια, ασφάλεια και τάξη.

3. Όταν δεν λέτε τη γνώμη σας

Η συγκράτηση του εαυτού σας να πείτε την αλήθεια, όχι μόνο δημιουργεί ανοιχτά και αρνητικά συναισθήματα μέσα στον οργανισμό σας, αλλά χειροτερεύει επίσης τις σχέσεις και αποδυναμώνει την υγεία σας στην πάροδο του χρόνου. Είναι ζωτικής σημασίας να ξεμάθουμε αυτή τη συμπεριφορά και να κατανοήσουμε ότι δεν ωφελεί κανέναν.

Δεν είναι απαραιτήτως εύκολο. Χρειάζεται θάρρος και προθυμία να μάθετε νέες δυναμικές δεξιότητες επικοινωνίας, καθώς και δεξιότητες διαχείρισης των σχέσεων. Οι άνθρωποιοι οποίοι μαθαίνουν αυτές τις δεξιότητες, είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι στην καθοδήγηση των οργανώσεών τους προς τα εμπρός.

4. Αποφεύγοντας την αποτυχία

Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ακυρώσετε την επιτυχία σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν την επιθυμία να επιτύχουν τα όνειρά τους αλλά είναι απρόθυμοι να αποτύχουν και να αποφύγουν να βιώσουν τα οδυνηρά συναισθήματα που μπορεί να συνοδεύουν την αντιληπτή αποτυχία.

Ξεπερνώντας αυτή την αντίσταση στην αποτυχία σημαίνει ότι απομακρύνεστε από την ιδέα ότι είστε κακός άνθρωπος, αν δεν είστε σε θέση να δημιουργήσετε την επιτυχημένη ζωή που οραματιστήκατε. Αντί αυτού, είναι καλύτερο να σκεφτείτε την αποτυχία ως την συμπεριφορά με την οποία χρονοτριβείτε και στην οποία σας κρατάει ο φόβος όταν δεν παίρνετε την ευκαιρία να ζήσετε τα όνειρά σας. Η αληθινή αποτυχία δεν παίρνει τις εσωτερικές λαχτάρες σας αρκετά σοβαρά ώστε να δοκιμάσει να τις δημιουργήσει για τους εαυτούς σας.

5. Όταν αφήνουμε το φόβο να μας εμποδίζει

Ο φόβος είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα και όλοι το βιώνουμε. Η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους και εκείνων που δεν το κάνουν, είναι ότι οι πρώτοι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν και να αναλαμβάνουν τον έλεγχο ορισμένων φόβων κάτι που χρειάζεται πολλή εσωτερική εργασία. Απαιτεί αυτογνωσία, δύναμη της θέλησης, επιμονή, ανοχή και μια μεγάλη δόση θάρρους.

6. Η αρνητική σκέψη

Όταν συμβαίνει κάτι κακό και αποδίδουμε την αρνητική σημασία του γεγονότος στον εαυτό μας, μπορεί να οδεύουμε προς μια καθοδική πορεία. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να ξεμάθουμε. Η λύση είναι να αναλαμβάνουμε τον έλεγχο των δικών μας προτύπων σκέψης. Για παράδειγμα, κανείς δεν θέλει να ακούσει «όχι» από έναν συνάδελφο. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η πρότασή σας είναι άσχημη ή ότι η ιδέα σας δεν είναι καλή.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει τίποτα να κάνει με εσάς ως άτομο. Μην το υπεραναλύετε. Μην του δίνετε αρνητική ή θετική σημασία για εσάς. Κανείς δεν είναι για πάντα το μοναδικό κλειδί για την ευτυχία και σίγουρα θα υπάρξει πάντα κάποιος άλλος. Σκεφτείτε ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή σας για να επιτύχετε το στόχο σας.

7. Όταν είστε πολύ απασχολημένοι

Δυστυχώς, ένας κοινός σύγχρονος μύθος αναφέρει ότι όταν είστε πολύ απασχολημένος ή έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα, τότε είστε και ένα σημαντικό πρόσωπο.Το κέρδος της αυτοαξίας μόνο από την απασχόληση, είναι μια επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να σας σαμποτάρει και οδηγεί, αν μη τι άλλο, σε μια βαθύτερη αποσύνδεση από το πάθος σας, το σκοπό και την αληθινή ικανοποίηση.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι αρχίζουν να ξεμαθαίνουν αυτήν τη συμπεριφορά μόνο μετά από ένα μεγάλη στρεσογόνο παράγοντα ή ίσως, αφού τους αφήσει κάποιος που τους αγαπούσε. Η εκμάθηση της επιβράδυνσης των εργασιών ή των καθηκόντων σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ειδικά για εσάς που ζείτε υπό μεγάλη πίεση. Εστιάζοντας στην ακινησία, τη σιωπή και τη μοναξιά, ωστόσο, μπορεί να είναι η πόρτα προς μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό σας, κάτι που ονομάζεται επίσης συμβολικά σαν η “απελευθέρωση από τον τροχό του χάμστερ”.

8. Ψάχνοντας την δύναμη έξω από τον εαυτό σας

Η ηρεμία βρίσκετε πάντα στο κέντρο της καταιγίδας. Βρείτε τη σταθερότητα μέσα στον εαυτό σας και μείνετε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό το ήρεμο μέρος θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και θα σας επιτρέψει να μείνετε προσηλωμένοι στους μακροπρόθεσμους στόχους σας, παρά τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της ζωής.

Αν η ευημερία, η ειρήνη και η ευτυχία σας εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες, τότε το επίπεδο του άγχους σας θα είναι πολύ υψηλό και θα δυσκολευθείτε να διαχειριστείτε επιτυχώς δυσκολίες της ζωής. Αντί αυτού, προσπαθείστε να μη δίνετε τόση σημασία στην επίδραση των εξωτερικών γεγονότων. Θα είστε σε θέση να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις για μεγαλύτερο διάστημα και όχι μόνο για την ανακούφιση του βραχυπρόθεσμου άγχους ή φόβου.

Πηγή: www.inc.com  Απόδοση: psychologynow Τροποποίηση: enallaktikidrasi.com    

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση