, , ,

Αντιμετωπίστε την κολπική λοίμωξη με μια σκελίδα σκόρδο

Η κολπική λοίμωξη ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες. Καταπολεμήστε την με τη βοήθεια του θαυματουργού σκόρδου.

Άρθρο της νοσοκόμας Judy Slome Cohain

Το σκόρδο σκοτώνει τους ζυμομύκητες. Όσοι ψήνουν ψωμί ξέρουν ότι δεν πρέπει να προσθέσουν το σκόρδο ενώ η ζύμη φουσκώνει, αλλιώς η μαγιά θα καταστραφεί. Το σκόρδο προστίθεται στη ζύμη αφού φουσκώσει, λίγο πριν ψηθεί στον φούρνο.

Advertisment

Μια φρέσκια σκελίδα σκόρδου μπορεί εύκολα να θεραπεύσει μια λοίμωξη από ζυμομύκητες. Το κλειδί είναι να προλάβουμε τη λοίμωξη νωρίς. Μια γυναίκα που υποφέρει από συχνές λοιμώξεις από μύκητες γνωρίζει καλά αυτή την αίσθηση. Την πρώτη ημέρα υπάρχει μόνο μια ελαφριά φαγούρα που εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Την επόμενη μέρα ή μερικές φορές 2 ή 3 ημέρες αργότερα, οι κολπικές εκκρίσεις αρχίζουν να γίνονται λευκές και παχύρρευστες και να μοιάζουν με κομμένο γάλα. Πλέον η λοίμωξη βρίσκεται στο απόγειό της και τα χείλη του αιδοίου συχνά είναι κόκκινα και πονούν.

Αν παρατηρήσετε από την αρχή τα συμπτώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη θεραπεία. Πάρτε μια σκελίδα φρέσκο σκόρδο και αφαιρέστε τη φλούδα της αφήνοντας τη σκελίδα άθικτη. Όταν πάτε για ύπνο, τοποθετήστε τη μέσα στον κόλπο. Το πρωί, αφαιρέστε τη σκελίδα και πετάξτε τη στην τουαλέτα. Το σκόρδο προκαλεί συχνά υδαρές εκκρίσεις. Μια νύχτα ίσως είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη ή ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία και το επόμενο βράδυ.

Συνεχίστε για 1 ή 2 ημέρες ακόμα μέχρι να εξαφανιστεί η φαγούρα. Ο λόγος που η θεραπεία γίνεται όταν πάτε για ύπνο είναι διότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο στόμα και τον κόλπο. Όταν το σκόρδο τοποθετείται στον κόλπο, η γεύση του εμφανίζεται και στο στόμα. Επειδή η μυρωδιά του θεωρείται ενοχλητική από τους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θεραπεία συνιστάται κατά τις νυχτερινές ώρες.

Advertisment

Σε περίπτωση που η λοίμωξη έχει προχωρήσει σε σημείο που παρουσιάζετε έντονη λευκόρροια και κόκκινα ερεθισμένα χείλη του αιδοίου, μπορείτε ακόμα να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη με το σκόρδο, αλλά με υψηλότερη δόση. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό χαρτομάντιλο για να αφαιρέσετε μια ποσότητα από τις εκκρίσεις και στη συνέχεια κόψτε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση. Τοποθετήστε τη στον κόλπο πριν πάτε για ύπνο και επαναλάβετε τη διαδικασία για μερικές νύχτες. Αν δεν υπάρξει βελτίωση, καλό θα ήταν ακολουθήσετε μια συμβατική θεραπεία χωρίς συνταγή γιατρού διότι είναι κρίμα να υποφέρετε για πολλές μέρες. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Οι μύκητες χρειάζονται το νερό και έτσι θα αυξηθούν γρηγορότερα.

Όταν κόβετε το σκόρδο, η επίδρασή του γίνεται ισχυρότερη. Έτσι, όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο το εσωτερικό του, τόσο υψηλότερη είναι η δοσολογία. Κάθε γυναίκα πρέπει να ανακαλύψει ποιά δοσολογία είναι πιο αποτελεσματική για εκείνη ξεκινώντας από τη χαμηλότερη δόση, δηλαδή ολόκληρη τη σκελίδα, ένα ή περισσότερα μικρά κοψίματα στη σκελίδα ή μια σκελίδα κομμένη στη μέση.

Αν μια κομμένη σκελίδα σκόρδου τοποθετηθεί σε έναν κόλπο που είναι υγιής, συνήθως «καίει» το φυσιολογικό δέρμα. Όταν μια γυναίκα πάσχει από προχωρημένη λοίμωξη, το δέρμα είναι ήδη κόκκινο και ερεθισμένο και το σκόρδο θεραπεύει τη λοίμωξη σκοτώνοντας τους μύκητες. Στη συνέχεια, το δέρμα αυτοθεραπεύεται. Παρεμπιπτόντως, οι κτηνίατροι χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια το σκόρδο για να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις στα ζώα. Αν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούσαν να πατεντάρουν το σκόρδο και να βγάλουν χρήματα, σίγουρα θα το διαφήμιζαν παντού!

Σε εργαστηριακές δοκιμές έχει αποδειχτεί ότι το σκόρδο εξολοθρεύει τους μύκητες. Σε ορισμένες σημαντικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα (1), αποδείχτηκε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των ακόλουθων μικροοργανισμών: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Vibrio parahaemolyticus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Mycobacterium phlei, Streptococcus faecalis, Bacillus cereus και Micrococcus luteus.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκόρδο χάνει την αντιβακτηριακή δράση του μέσα σε 20 λεπτά μαγειρέματος στους 100 °C. Στο Εργαστήριο Λοιμωδών Νοσημάτων Μάξουελ Φίνλαντ στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση του σκόρδου στις λοιμώξεις του αυτιού (2). Βρήκαν λοιπόν ότι το φρέσκο σκόρδο ήταν βακτηριοκτόνο και κατάφερε να εξολοθρεύσει ακόμη και το επικίνδυνο βακτήριο Streptococcus agalactiae (κοινώς γνωστό ως στρεπτόκοκκος ομάδας Β), αλλά είναι ασταθές στη θερμότητα και το οξύ και χάνει τη δραστικότητά του όταν μαγειρεύεται ή λαμβάνεται από το στόμα.

O στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS) μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο στα νεογνά, ειδικά σε όσα γεννιούνται πρόωρα. Τα πρωτόκολλα των ΗΠΑ συστήνουν να γίνεται καλλιέργεια κολπικών υγρών προς το τέλος της εγκυμοσύνης για να διαπιστωθεί αν οι έγκυες είναι φορείς του GBS, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις στρεπτόκοκκου πλήττουν πιο συχνά – αλλά όχι αποκλειστικά – τα νεογέννητα των γυναικών που βρέθηκαν θετικές στον GBS. Περίπου το 15-30% των γυναικών φέρει το συγκεκριμένο βακτήριο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρ’ όλο που τουλάχιστον 2 γυναίκες έχουν αναφερθεί με κολπίτιδα λόγω του GBS (3).

Ο κίνδυνος των βρεφών να προσβληθούν από GBS κατά πάσα πιθανότητα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που υπάρχει στο γεννητικό σύστημα (4). Περίπου 1 ως 3 στα 1.000 μωρά αναπτύσσουν λοιμώξεις εξαιτίας του GBS μετά τη γέννηση (5). Πολλές από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να είναι ιατρογενείς και προκαλούνται από το νοσοκομείο. Ο στρεπτόκοκκος προέρχεται από τον πρωκτό. Όταν ξεκινήσει ο τοκετός και ο αμνιακός σάκος διαρραγεί, το υγρό βγαίνει έξω από το γεννητικό σύστημα μέχρι να γίνει έλεγχος του τραχήλου. Κάθε φορά που γίνεται έλεγχος, ο εξεταστής είναι πιθανό να φέρει τον GBS πάνω στο γάντι που χρησιμοποιεί για τη γυναικολογική εξέταση και να τον μεταφέρει στον τράχηλο. Επίσης, η εισαγωγή ενός ηλεκτροδίου παρακολούθησης εμβρύου ή ενός εσωτερικού καθετήρα παρακολούθησης αποτελεί έναν ακόμη τρόπο εισαγωγής των βακτηρίων.

Οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τον λόγο που το χρονικό διάστημα μετά τη διάρρηξη του αμνιακού σάκου σχετίζεται με το ποσοστό λοίμωξης. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες να έχει γίνει σύγκριση των γυναικών χωρίς κολπικό έλεγχο ή τοποθέτηση εσωτερικής οθόνης με γυναίκες που υποβλήθηκαν σε τακτικούς κολπικούς ελέγχους. Η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών κατά του GBS με παράγοντες κινδύνου προς το παρόν θεωρείται το «καινούριο πρότυπο αντιμετώπισης». Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της στην πρόληψη της πρώιμης λοίμωξης δεν έχει ακόμα εντελώς επιβεβαιωθεί. [Σημείωση του συντάκτη: Διαβάστε το άρθρο «Αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου ομάδας Β στο περιοδικό «Midwifery Today», Τεύχος 63, 2002]

Η κολπική απολύμανση με χλωρεξιδίνη κατά τη διάρκεια του τοκετού σε γυναίκες με GBS συμβάλει ελάχιστα στην πρόληψη. Η χλωρεξιδίνη είναι μια ένωση που περιορίζει τη συσσώρευση πλάκας και είναι διαθέσιμη μόνο με ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται χρώση των δοντιών και της γλώσσας, πικρή γεύση και άλλες διαταραχές, όπως ξηρότητα του στόματος και εμφάνιση στοματικού έλκους (6 ).

Η τοποθέτηση μιας φρέσκιας σκελίδας σκόρδου στον κόλπο για 1 ή 2 νύχτες κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει το ποσοστό του GBS χωρίς παρενέργειες, εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή. Κανένας όμως φορέας χρηματοδότησης ή φαρμακευτική εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για την παροχή στήριξης στην έρευνα – πιθανότατα επειδή το προϊόν δεν θα μπορούσε να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το κολπικό τζελ χλωρεξιδίνης ή το πλύσιμο μειώνει το ποσοστό GBS, κι έτσι η ιδέα χρήσης τοπικών μέτρων δεν θεωρείται ιδιαιτέρως ριζοσπαστική.

Επί του παρόντος, μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ που θα αποδείκνυε την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τοπικής μεθόδου είναι σχεδόν αδύνατη δεδομένου του καθιερωμένου προτύπου αντιμετώπισης (αντιβιοτικά) που καθιερώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Έτσι, τα πειράματα που αφορούν το σκόρδο για τη μείωση του GBS στα νεογνά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτός ΗΠΑ.

Χρήση σκόρδου:

• Πάρτε μια σκελίδα, αφαιρέστε τη φλούδα της και κόψτε τη στα 2. Ράψτε πάνω της ένα κομμάτι σπάγκου για να μπορέσετε να το αφαιρέσετε εύκολα.

• Τοποθετήστε το ένα μισό στο κόλπο σας το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν τη γεύση του σκόρδου στο στόμα τους αμέσως, γι’ αυτό είναι καλύτερα να μην εφαρμόζετε τη θεραπεία όταν είστε ξύπνιες.

• Όταν πάτε στην τουαλέτα το πρωί, το σκόρδο ίσως βγει μόνο του. Αν όχι, πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να το αφαιρέσουν όταν είναι στην τουαλέτα ως εξής: βάλτε το δάχτυλο στον κόλπο και κάντε κυκλικές κινήσεις μέχρι να το βρείτε. Δεν γίνεται να εισέλθει στην μήτρα μέσω του τραχήλου ούτε να χαθεί, υπάρχει όμως πιθανότητα να παραμείνει στο μικρό άνοιγμα ανάμεσα στον τράχηλο της μήτρας και των κολπικών τοιχωμάτων.

• Οι περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν στο στόμα τους τη γεύση του σκόρδου σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί. Έτσι, αν εξακολουθείτε να νιώθετε τη γεύση του, πιθανώς βρίσκεται ακόμα στον κόλπο. Αρκετές γυναίκες δυσκολεύονται να το αφαιρέσουν την πρώτη φορά.

• Για να το βρείτε εύκολα, ράψτε ένα κομμάτι σπάγκου μέσα στη σκελίδα πριν την τοποθετήσετε. Φροντίστε να μην ερεθίσετε την περιοχή, να κάνετε απαλές κινήσεις και προσέξτε να μην τραυματιστείτε αν έχετε μακριά νύχια.

[toggle title="Πηγές"]

1.Chen, H.C., Chang, M.D., Chang, T.J. (1985) Antibacterial Properties of Some Spice Plants Before and After Heat Treatment. [English translation of Chinese article]. Zhonghua Min Guo Wei Sheng Wu Ji Mian Yi Xue Za Zhi 18: 190–5.

2.Klein, J.O. (1999) Management of Acute Otitis Media in an Era of Increasing Antibiotic Resistance. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 49: S15–17.

3.Honig, E., Mouton J.W., van der Meijden, W.I. (1999) Can Group B Streptococci Cause Symptomatic Vaginitis? Infect Dis Obstet Gynecol 7: 206–09.

4.Christensen, K.K, Dykes, A.K., Christensen, P. (1985) Reduced Colonization of Newborns with Group B Streptococci Following Washing of the Birth Canal with Chlorhexidine. J Perinat Med 13: 239–43.

5.Irving, W.L. Best Practice in Labour Ward Management. Edited by L.H. Kean, P.N. Baker and D. Edelstone. London: WB Saunders, 2000.

6.Albandar, J.M., Gjermo, P., Preus, H.R. (1994) Chlorhexidine Use after Two Decades of Over-the-counter Availability. J Periodontol 65: 109–12.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση