Κύματα και σωματίδια: Οι δύο τρόποι αντίληψης της πραγματικότητας

Οι δύο τρόποι αντίληψης της πραγματικότητας...

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Άλλαξε τις σκέψεις σου, Άλλαξε τη ζωή σου» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Η νέα επιστήμη μας λέει ότι υπάρχουν δύο τρόποι αντίληψης της πραγματικότητας – και οι δύο έγκυροι, ο καθένας με τον τρόπο του. Υπάρχει η επιφανειακή πραγματικότητα, στην οποία όλα φαίνονται να είναι συμπαγή και υλικά και ο ένας άνθρωπος φαίνεται να είναι διαχωρισμένος από τον άλλον, ακριβώς όπως μια καρέκλα φαίνεται να είναι κάτι διαχωρισμένο από ένα κερί. Σε αυτό το επίπεδο, η πραγματικότητα αποτελείται από ξεχωριστά σωματίδια. Το «πραγματικό» περιορίζεται στον κόσμο που βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, γευόμαστε και αγγίζουμε, τον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε με τις πέντε αισθήσεις.

Και μετά, υπάρχει το επίπεδο της βαθιάς πραγματικότητας, ή της ενδογενούς τάξης, ή της Θείας Μήτρας, στην οποία τα πάντα είναι αλληλένδετα. Το βαθύτερο υπόστρωμα αυτής της πραγματικότητας είναι η ενέργεια-συνειδητότητα ή οι αόρατες σφαίρες. Η επιφανειακή πραγματικότητα είναι σωματιδιακή – τα αντικείμενα φαίνονται να είναι διαχωρισμένα και η πραγματικότητα φαίνεται να είναι παγιωμένη και στερεή. Φαίνεται, εδώ που τα λέμε, πραγματική. Η βαθιά πραγματικότητα, από την άλλη μεριά, είναι πιο κυματοειδής. Τα πάντα είναι πιο ρευστά και αλληλένδετα, περισσότερο υποκειμενικά παρά αντικειμενικά, και υπάρχουν πιθανότητες μάλλον παρά βεβαιότητες. Και όταν περιορίζουμε τη συνειδητότητά μας στην επιφανειακή πραγματικότητα, νιώθουμε στρες και άγχος.

Σύμφωνα με τη νέα βιολογία, κάθε κύτταρο του σώματός μας έχει δύο δυνατούς τρόπους λειτουργίας, και αυτές αντιστοιχούν στις δύο καταστάσεις της συνειδητότητας:

•Ο πρώτος τρόπος λειτουργίας είναι μια κατάσταση χαλαρής και αβίαστης εγρήγορσης, στην οποία η θεραπεία και η εξέλιξη συμβαίνουν από φυσικού τους. Αυτή είναι γνωστή με τις εξής ονομασίες: αντίδραση χαλάρωσης, αντίδραση ίασης, αντίδραση αγάπης, λειτουργία εξέλι-
ξης ή λειτουργία «εντός ροής». Είναι αυτό που νιώθατε στην τροπική παραλία, όταν δεν σας ενοχλούσε τίποτα και όλα τα κύτταρα του σώματός σας είχαν χαλαρώσει. Ονομάζω αυτή την κατάσταση «κυματική αντίδραση».

•Η δεύτερη κατάσταση έχει σκοπό να μας κρατάει ασφαλείς και ζωντανούς σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που διατρέχουμε κίνδυνο. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας έχει τις εξής ονομασίες: αντίδραση φόβου, λειτουργία «εκτός ροής», λειτουργία προστασίας ή (πιο πρόσφατα) αντίδραση στρες. Εγώ την ονομάζω «σωματιδιακή αντίδραση». Όταν κοιτάζετε με τα μάτια του παλιού υποδείγματος –με τα μάτια του εγώ–, βλέπετε τον εαυτό σας ως σωματίδιο. Είστε εστιασμένοι στην επιφανειακή πραγματικότητα και αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας διαχωρισμένο από τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο, ακόμα και από το ίδιο σας το σώμα. Ξεχνάτε ότι είστε παιδί του σύμπαντος, εξίσου σημαντικό με τα δέντρα και τα άστρα.

Νιώθετε μικροί, ασήμαντοι, απομονωμένοι και αποσυνδεδεμένοι. Αισθάνεστε συχνά ανησυχία και άγχος, δεν ξέρετε τι μπορεί να σας συμβεί και θέλετε να έχετε διαρκώς τον έλεγχο. Ο χρόνος σας πιέζει συνεχώς – δεν υπάρχει αρκετός ή, όταν θέλετε να περάσει, μοιάζει ατελείωτος. Εστιάζετε σε δουλειές και λίστες και σπάνια ζείτε στη στιγμή. Νιώθετε εύκολα ότι απειλείστε, κατηγορείτε τους άλλους και εστιάζετε στα «λάθη» τους, ανησυχείτε για τα αρνητικά γεγονότα που μπορεί να συμβούν. Με άλλα λόγια, όταν σκέφτεστε σαν σωματίδιο, πυροδοτείται η αντίδραση στρες.

Όταν κοιτάζετε με τα μάτια του νέου υποδείγματος –με τα μάτια της καρδιάς ή της ψυχής–, μεταβαίνετε στην ευρύτερη προοπτική της κβαντικής πραγματικότητας. Αισθάνεστε περισσότερο σαν κύμα παρά σαν σωματίδιο. Νιώθετε το χρόνο να ρέει πιο ελεύθερα και να διευρύνεται. Αισθάνεστε συνδεδεμένοι με όλα. Δεν είναι ότι χάνετε την αίσθηση του εαυτού σας, αλλά μάλλον ότι εξαπλώνεστε και γύρω από τον εαυτό σας.

Η κατάσταση του κύματος αγκαλιάζει και περιλαμβάνει την κατάσταση του σωματιδίου, όπως ακριβώς η θάλασσα αγκαλιάζει και περιλαμβάνει ένα κύμα, το οποίο, ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα κύμα με τη δική του θέση στο χωροχρόνο. Στην κυματική κατάσταση δεν νιώθετε φόβο. Δεν υπάρχουν εχθροί, μόνο φίλοι. Νιώθετε ήρεμοι, γεμάτοι αγάπη, ευγνωμοσύνη, χαρά και δημιουργικότητα. Η ζωή είναι αβίαστη. Δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις. Δεν υπάρχουν μομφές και επικρίσεις.

Ακόμα και η έννοια της «ίασης» δεν έχει νόημα εδώ. Είστε ήδη θεραπευμένοι και ακέραιοι – και το ξέρετε. Έχετε επίσης βαθιά διαίσθηση, γνωρίζετε πράγματα πολύ πέρα από αυτά που σας δείχνουν οι περιορισμένες πέντε αισθήσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε