, , ,

Με ποιο τρόπο η φύση ενθαρρύνει τις μακροχρόνιες σχέσεις;

Ο διάσημος βιολόγος Δρ Μπρους Λίπτον εξηγεί πως η φύση επικροτεί τις μακροχρόνιες σχέσεις

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bruce H.Lipton «Το Φαινόμενο του Μήνα του Μέλιτος» – Εκδόσεις LinkMedia

Το σχέδιο της φύσης για την επιτυχημένη ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, εάν τα ζευγάρια διατηρήσουν μια σχέση αγάπης για ένα χρονικό διάστημα διάρκειας περίπου είκοσι ετών, και αυτό εάν έχουν ένα μόνο παιδί. Για να ενθαρρύνει τέτοιου είδους μακροχρόνιες σχέσεις, η Εξέλιξη έχει σχεδιάσει τον εγκέφαλο έτσι ώστε να απελευθερώνει ένα κοκτέιλ φίλτρων αγάπης που επιβραβεύει και ενθαρρύνει το ζευγάρι που συμμετέχει στο μήνα του μέλιτος.

Το βίωμα του έρωτα προέρχεται από την έκκριση των νευροδιαβιβαστών που μας παρέχουν, μεταξύ άλλων, εκστατική απόλαυση (ντοπαμίνη), ενίσχυση της έλξης και της ελκυστικότητάς μας (βαζοπρεσίνη), εξαιρετική υγεία (αυξητική ορμόνη) και την επιθυμία να συνδεθούμε αρμονικά με έναν άλλο άνθρωπο (οξυτοκίνη).

Για να ενισχύσει η Φύση περαιτέρω την μακροβιότητα της σχέσης, προσθέτει στο κοκτέιλ μια ουσία, η οποία ελέγχει την σεροτονίνη (την ορμόνη της ευτυχίας), που μας εθίζει στη χαρά. Μόλις βιώσουμε το φαινόμενο του μήνα του μέλιτος, ο εγκέφαλός μας μάς εθίζει χημικά, ώστε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε αυτή την συμπεριφορά. Αυτός ο εθισμός είναι θετικός για τους δύο εραστές και για τον ανθρώπινο πολιτισμό, λόγω των υγιών απογόνων που αφήνουν πίσω τους. Φυσικά, το μειονέκτημα του εθισμού είναι η επώδυνη κατάθλιψη και τα συμπτώματα στέρησης που βιώνουμε, όταν η αγάπη και η υποκείμενη επιτακτική αναπαραγωγική ανάγκη, αποτύχει.

Η χημεία του σώματος σε κατώτερους οργανισμούς είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της συμπεριφοράς, που ουσιαστικά κατευθύνεται από τις αντανακλαστικές συμπεριφορές και την ασυνείδητη αναπαραγωγική ανάγκη. Αν και η χημεία των νευροδιαβιβαστών αποτελεί ένα επίσης σημαντικό κινητήριο μοχλό της ανθρώπινης αναπαραγωγικής συμπεριφοράς, η Εξέλιξη προίκισε τον άνθρωπο με δύο χαρίσματα που αλλάζουν τα δεδομένα: τη συνείδηση και την ελεύθερη βούληση. Αν και η αναπαραγωγική συμπεριφορά εξακολουθεί να ορίζεται από τη φυσιολογία, αυτό που τελικά βιώνουμε και δημιουργούμε βρίσκεται υπό τον έλεγχο του νου.

Όπως αναλύεται πλήρως στο βιβλίο μου, Το Φαινόμενο του Μήνα του Μέλιτος: Η επιστήμη της δημιουργίας του παραδείσου στη γη, η κατανόηση του πώς δημιουργούμε το φαινόμενο του μήνα του μέλιτος και γιατί το χάνουμε, απαιτεί τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κύριων υποτμημάτων του νου, του συνειδητού νου και του υποσυνείδητου νου. Κάθε νους έχει μοναδικές δυνάμεις και η αλληλοεξαρτώμενη συνεργασία τους διαμορφώνει τον τρόπο ζωή μας και τις εμπειρίες αγάπης που βιώνουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε