, ,

Έρευνα τονίζει τον κίνδυνο από την αλόγιστη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Ολοένα και περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Έρευνα τονίζει τον κίνδυνο από την αλόγιστη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Ειδικοί που καταγράφουν τη χρήση αλλά και τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, καταλήγουν σε ένα πολύ θλιβερό συμπέρασμα. Μόλις το 55%, περίπου, των φαρμάκων που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς αφορούν αποκλειστικά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά παθήσεις ή δυσλειτουργίες που δεν έχει καν αποδειχθεί πως τα αντικαταθλιπτικά τις αντιμετωπίζουν, όπως οι αϋπνίες, κρίσεις πονοκεφάλων, συμπτώματα συνδρόμου υπερκινητικότητας αλλά και εμμηνόπαυσης. Όπως είναι γνωστό, τα αντικαθλιπτικά επιτελούν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία στον οργανισμό και τον εγκέφαλο του ανθρώπου και είναι αρκετά ισχυρά φάρμακα.

Διαβάστε:

Τα αντικαταθλιπτικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτισμό

Οι φαρμακοβιομηχανίες υποβαθμίζουν τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jama, είναι πως ο αριθμός των γιατρών που συνταγογραφούν αδιακρίτως τα αντικαταθλιπτικά αυξάνεται και μαζί αυξάνεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού, καταρχήν, των άμεσων συμπτωμάτων που τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να καταπολεμήσουν και, δευτερευόντως, της ευκολίας που οι γιατροί μπορούν να δίνουν τόσο ισχυρά σκευάσματα για περιπτώσεις σαφώς πιο «ακίνδυνες».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε