, ,

Τι πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα για την εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών

Η ηλικία «ορόσημο» των 35 ετών για την εγκυμοσύνη και όλα όσα χρειάζεται μια γυναίκα να γνωρίζει.

Άρθρο της δρος Shannon M. Clark

Έχει επιβεβαιωθεί και επισήμως: οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πλέον παιδιά μετά την ηλικία των 35. Η «προχωρημένη ηλικία της μητέρας» γίνεται ολοένα και περισσότερο μια συνηθισμένη περίπτωση και δεν αποτελεί την εξαίρεση που ήταν κάποτε. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ακόμα κάποιοι κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών. Είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι μια γυναίκα συγκαταλέγεται αυτομάτως στα άτομα υψηλού κινδύνου αν ξεπεράσει τα 35 και χρειάζεται εξειδικευμένη και ιδιαιτέρως προηγμένη φροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της δυνητικά περίπλοκης εγκυμοσύνης. Είναι όμως τα πράγματα όντως έτσι; Είναι η εγκυμοσύνη μετά από 35 τόσο επικίνδυνη όσο νομίζουμε;

Advertisment

Δουλεύοντας ως πιστοποιημένη μαιευτήρας και γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εμβρυομητρική Ιατρική κι έχοντας δει πολλές έγκυες γυναίκες υψηλού κινδύνου, παραθέτω ορισμένες παρατηρήσεις που θα ήταν καλό να γνωρίζουν όσες θέλουν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 35:

1. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για συγκεκριμένες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη ή / και υπέρτασης, πολλαπλής κύησης, πρόωρου τοκετού, νεογνού με υψηλό ή χαμηλό βάρος, καισαρικής τομής, προδρομικού πλακούντα και απώλειας εγκυμοσύνης.

Advertisment

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη σας αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα ούτε ότι θα οδηγηθείτε αυτομάτως σε επιπλοκές. Κατά τον συνήθη προγεννητικό έλεγχο, οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να παρακολουθούνται ανεξαρτήτως από την ηλικία της γυναίκας. Απλώς είναι πιο συνηθισμένες σε μια εγκυμοσύνη άνω των 35 ετών. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουμε ασθένειες και μια γυναίκα που μένει έγκυος φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω ή οποιεσδήποτε άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ηλικία, θα πρέπει να βρίσκεστε υπό στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

2. Η ηλικία των 35 αποτελεί «ορόσημο» γιατί τότε οι κίνδυνοι γενετικών ανωμαλιών αρχίζουν να αυξάνονται

Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, η ποιότητα των ωαρίων, δηλαδή ο αριθμός των ωαρίων που είναι γενετικά φυσιολογικός, αρχίζει να μειώνεται δραματικά μετά την ηλικία των 37 και ιδιαιτέρως μετά την ηλικία των 40. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες μιας πρόωρης απώλειας της εγκυμοσύνης και μιας εγκυμοσύνης με κάποια γενετική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down, αυξάνονται. Δυστυχώς, αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν σχέση με το πόσο υγιείς είστε μετά την ηλικία των 35. Οι αυξημένες πιθανότητες οφείλονται καθαρά και μόνο στην ηλικία.

Αν και η συγκεκριμένη πτυχή μιας εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ο πιο συχνός φόβος, αποτελεί μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες μετά τα 35. Γι’ αυτό, συνιστάται προγεννητικός έλεγχος μέσω εξέτασης αίματος και λεπτομερούς υπερήχου για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Είναι επίσης σύνηθες να παρακολουθούνται συνεδρίες γενετικής συμβουλευτικής. Βέβαια, οι εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν εξαρτώνται από το τι είναι αποδεκτό από την κάθε γυναίκα.

3. Υπό άλλες συνθήκες, μια υγιής γυναίκα μετά τα 35 λογικά θα πρέπει να έχει μια απολύτως φυσιολογική εγκυμοσύνη

Μετά την εξέταση και την αξιολόγηση του κινδύνου ύπαρξης κάποιας γενετικής ανωμαλίας που θα ακολουθηθεί από έναν λεπτομερή υπέρηχο για τον έλεγχο της εμβρυϊκής ανατομίας, η εγκυμοσύνη θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά. Στην περίπτωση αυτή, ο μόνος λόγος που μια υγιής γυναίκα ηλικίας άνω των 35 χωρίς σημαντικές προϋπάρχουσες παθήσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα οφείλεται στην ηλικία της και μόνο. Φυσικά, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής τόσο κατά το χρονικό διάστημα πριν από τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές επιπλοκές.

Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες με την εγκυμοσύνη τους σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ άλλες αναφέρουν ότι ένιωθαν καλύτερα. Άλλες αναφέρουν ότι δυσκολεύτηκαν να αναρρώσουν μετά τον τοκετό, ενώ άλλες ότι συνήλθαν εύκολα. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Εκείνο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι ακόμα κι αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας, εφόσον είστε υγιείς μπορείτε να αντιμετωπίζετε την εγκυμοσύνη σας με την ίδια αισιοδοξία όπως ακριβώς και οι νεότερες γυναίκες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση