,

Πώς να φτιάξετε ένα φυσικό υγρό καθαρισμού για υφάσματα

Παρασκευάστε μόνοι σας ένα φυσικό προϊόν για βαθύ και αγνό καθαρισμό των υφασμάτων σας.

Πώς να φτιάξετε ένα φυσικό υγρό καθαρισμού για υφάσματα

Το προϊόν αυτό περιέχει σαπωναρία, η οποία παράγει αφρό χωρίς να καταστρέφει τις ίνες των υφασμάτων. Πρόκειται για ένα σπιτικό και φυσικό υγρό καθαρισμού για υφάσματα που μπορείτε να φτιάξετε σε λίγο χρόνο και με απλά υλικά.

Διαβάστε επίσης

Advertisment

Συνταγές Φυσικών Απορρυπαντικών

Υλικά

15 γρ. αποξηραμένη ρίζα σαπωναρίας

2 χούφτες φρέσκα στελέχη σαπωναρίας

½ λίτρο νερό

Τι είναι η Σαπωναρία

ΣαπωναρίαΗ Σαπωναρία είναι είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Σε αυτό αναφέρεται ο Διοσκουρίδης ο οποίος το ονομάζει «Στρούθιον», για το οποίο έχει γράψει «οι εριοπλύται χρώνται προς κάθαρσιν ερίων». Στη Συρία το χρησιμοποιούσαν από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από τα μουσεία για την συντήρηση των παλαιών επίπλων και έργων τέχνης.

Τόσο το λατινικό όσο και το κοινό όνομα του φυτού υποδεικνύουν την παραδοσιακή χρήση του φυτού στο πλύσιμο. Ήταν χρήσιμο στο εμπόριο των υφασμάτων για το πλύσιμο των ρούχων.

Από παλιά χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίαση, εκζέματα, δοθιήνες και ακμή.

Που θα βρείτε τη σαπωναρία

Η Σαπωναρία ονομάζεται διαφορετικά και Σαπουνόχορτο. Μπορείτε να τη βρείτε είτε στο διαδίκτυο, είτε σε καταστήματα με βότανα ή βιολογικά προϊόντα

Παρασκευή

Κονιορτοποιήστε την αποξηραμένη σαπωναρία και κόψτε τα φρέσκα στελέχη τη σε μικρά κομμάτια. Βάλτε την σε μία κατσαρόλα μαζί με το νερό. Αφού βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά. Μόλις κρυώσει, στραγγίξτε το μείγμα και φυλάξτε το σε δοχείο που κλείνει καλά.

Χρήση

Για να καθαρίσετε τις ταπετσαρίες των επίπλων σας, βρέξτε ένα σφουγγάρι με το μείγμα και στραγγίξτε το επιπλέον υγρό. Με απαλές κινήσεις καθαρίστε το λερωμένο σημείο και περιμένετε να στεγνώσει. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση