Το καλοκαιρινό κρύωμα: Ιδιαίτερα συχνό αυτό το καλοκαίρι

Το «καλοκαιρινό κρύωμα» είναι ένας αδόκιμος όρος, που χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να σηματοδοτήσει ετερόκλητα νοσήματα που όμως ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα του Χειμώνα.

Το «καλοκαιρινό κρύωμα» είναι ένας αδόκιμος όρος, που χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να σηματοδοτήσει ετερόκλητα νοσήματα που όμως ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα του Χειμώνα. Το «κρύωμα κατά το καλοκαίρι» εκδηλώνεται συνήθως με πονόλαιμο, πόνους στα κόκκαλα και στο μυϊκό ιστό, βήχα δεκατική πυρετική κίνηση, πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται από κοινού ή μεμονωμένα. Υψηλός πυρετός ή ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή την κοιλιά (πχ. κοιλιακό άλγος) διάρροια μπορεί να συνυπάρχουν.
Αυτό το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα συχνό το κρύωμα με συμπτώματα πονόλαιμου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ιώσεις που ευνοούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα ή από την κολύμβηση σε ακάθαρτα ύδατα που παρουσιάζονται με ήπια συμπτώματα και είναι διαρκούν τρεις με πέντε ημέρες. Η πόση παγωμένου νερού συχνά επιδεινώνει το πρόβλημα.

Η νόσος των Λεγεωναρίων είναι μια σπάνια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα και εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, βήχα, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο. Οι άνθρωποι μολύνονται από τα βακτηρίδια της λεγιονέλλας και παρουσιάζουν τη νόσο των Λεγεωναρίων όταν εισπνέουν σταγονίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα τα οποία έχουν μολυνθεί από τα βακτηρίδια λεγιονέλλα. Η μόλυνση των αθρώπων γίνεται για παράδειγμα όταν εισπνέουν ατμό ή υγρασία αέρα που προέρχονται από συσκευές ή συστήματα που δεν έχουν συντηρηθεί, καθαριστεί και απολυμανθεί επαρκώς( π.χ. κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων).

Advertisment

Λιγότερο συχνά αίτια αυτό το καλοκαίρι είναι:

1. Τοξικοί λοιμογόνοι παράγοντες που μεταδίδονται με νερό και τα τρόφιμα. Πραγματοποιείται τροφογενής μετάδοση λοιμωδών παραγόντων που σπανίως παρουσιάζονται με γενικευμένα συμπτώματα και από το αναπνευστικό σύστημα. Συχνά οι παράγοντες αυτοί «φωλιάζουν» και σε κακώς συντηρημένα παγάκια.

2. Τοξικοί λοιμογόνοι παράγοντες που μεταδίδονται με τα έντομα. Ορισμένα νοσήματα μπορεί να μιμούνται το κοινό κρυολόγημα (π.χ. κρύωμα από ιό του Δυτικού Νείλου).

Advertisment

3. Τοξικοί λοιμογόνοι παράγοντες που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος είναι ο ιός HIV ο οποίος ενίοτε μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κρύωμα του καλοκαιριού:

• Όσον αφορά την πρόληψη δεν πρέπει να αμελείτε το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών (το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό), την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αμφιβόλου προέλευσης ποτών ή πάγου. Να προτιμάτε ανοιχτούς χώρους για την διασκέδασή σας και να χρησιμοποιείτε καλά συντηρημένα κλιματιστικά στους κλειστούς χώρους. Να επιλέγετε καθαρές παραλίες και να πλένεστε μετά την κολύμβηση. Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στα τρόφιμα (π.χ. παγωμένα ροφήματα) εάν έχετε ευαισθησία στις αμυγδαλές. Να χρησιμοποιείτε ανελλιπώς προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές. Τα «κρυώματα» από κουνούπια μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά: Στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιήστε σήτες και κουνουπιέρες. Να έχετε μακριά ρούχα, που σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Να χρησιμοποιείτε ειδικά αντικουνουπικά σκευάσματα.

• Εάν έχετε επιστρέψει από ταξίδι εκτός Ελλάδος, η συμπτωματολογία σας είναι έντονη ή παρατείνεται μετά το τετραήμερο, εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα που σας προκαλεί εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν είστε άνω των 65 ετών η άμεση παθολογική σας εξέταση είναι επιβεβλημένη. Παρομοίως εάν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα ή μετά από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να μην πρόκειται για απλό κρύωμα αλλά για θερμοπληξία και η άμεση ιατρική εξέταση επιβάλλεται.

• Επί συμπτωμάτων συνιστάται επαρκής πρόσληψη υγρών καλή διατροφή, επαρκής ύπνος, αποφυγή αλκοόλ, αποφυγή stress. Το τσάι, το χαμομήλι, ο χυμός φρούτων είναι καλές επιλογές. Τα βαριά λιπαρά γεύματα και η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών πρέπει να αποφεύγονται.

• Η έκθεση σε ρεύματα ενώ είστε ιδρωμένοι ή βρεγμένοι μπορεί να προκαλέσει ψύξεις μυών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση