, ,

Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στο παιδί

Επιστήμονες επισημαίνουν τη σχέση των αντικαταθλιπτικών με τη γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες.

Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στο βρέφος.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί, εξέτασαν 18.000 μητέρες παιδιών που γεννήθηκαν με γενετική ανωμαλία και, περίπου, άλλες 10.000 μητέρες. Η έρευνα εστίασε στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, όπου θεωρείται πως είναι το πιο σημαντικό και πιθανότερο να επηρεαστεί το έμβρυο από τη χρήση φαρμάκων.

Διαβάστε: Τι πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα για την εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών

Τα αποτελέσματα, αρχικά, έδειξαν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια. Αυτά ήταν, πως δεν βρέθηκε κάποια σχέση ανάμεσα στη σερτραλίνη, το πιο κοινό αντικαθλιπτικό, με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών, με το 40% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα να δηλώνουν πως είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο κατά τη διάρκεια της κύησης. Παρόλα αυτά, δύο άλλες ουσίες αντικαταθλιπτικών, φαίνεται πως συνδέονται με τις γενετικές ανωμαλίες.

Advertisment

Πρόκειται για τις ουσίες παροξετίνη και φλουοξετίνη. Οι επιστήμονες βρήκαν πως οι γυναίκες που έκαναν χρήση αυτών των ουσιών τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, με τα προβλήματα να εμφανίζονται, κυρίως, στον εγκέφαλο και την καρδιά των νεογέννητων βρεφών. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες που κάνουν χρήση των αντικαταθλιπτικών αλλά και στους γιατρούς τους, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση