Ξινολάχανο: Οφέλη και μία θεραπευτική συνταγή

Φτιάξτε θεραπευτικό ξινολάχανο και απολαύστε τα οφέλη των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ξινολάχανο: Οφέλη και μία θεραπευτική συνταγή

Ξινολάχανο: Οφέλη και μία θεραπευτική συνταγή

Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση τροφών που υπέστησαν ζύμωση, σε συνδυασμό με την αποχή από το κρέας και τα εξευγενισμένα τρόφιμα, μετατρέπει το ανθυγιεινό αλκαλικό περιβάλλον του παχέος εντέρου σε όξινο και υγιές.

Advertisment

Υλικά

1 κιλό λάχανο

24 γραμμάρια αλάτι

Advertisment

Χρόνος προετοιμασίας: 20 μέρες

Συνταγή: Πεντανόστιμη πουτίγκα με θεραπευτικές ιδιότητες

Εκτέλεση

Αφού αφαιρέσουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, το κόβουμε σε λωρίδες. Έπειτα, το ζυγίζουμε κομμένο και για κάθε κιλό, βάζουμε 24 γρ. αλάτι. Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα ή λεκάνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Μέσα στα επόμενα 5-10 λεπτά θα δείτε ότι θα αρχίσει να μαραίνεται και να σχηματίζεται άλμη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση γυάλινο, τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, τα οποία είχαμε κρατήσει άθικτα. Τα στρώνουμε και βάζουμε από πάνω σιγά σιγά το λάχανο πιέζοντάς το όσο πιο δυνατά γίνεται. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πιπέρι.

Αφού αφήσουμε ένα περιθώριο από την άκρη του σκεύους, σκεπάζουμε με ένα πιάτο που να χωράει μέσα ολόκληρο αφήνοντας μόνο το περιθώριο που θέλουμε και προσθέτουμε 5 εκ άλμη από πάνω. Βάζουμε, επίσης πάνω από το πιάτο, κάτι βαρύ ώστε να το πιέζει το λάχανο. Η άλμη πάνω από το πιάτο θα βοηθήσει στη ζύμωση και στην αφαίρεση του αφρού που θα δημιουργείται κατά τη διάρκειά της.

Μετά από μια εβδομάδα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια κια καθαρίζουμε το σκεύος και το πιάτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε 2 μέρες ώσπου να σταματήσει να βγαίνει αφρός και ολοκληρωθεί η ζύμωση. Αφού γίνει αυτό, το ξινολάχανό σας είναι έτοιμο.

Διατηρήστε το στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένο μέχρι και δύο μήνες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση