Πώς να «χτίσετε» μια καλή επικοινωνία
χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος
Η καλή επικοινωνία και η πρώτη εντύπωση είναι βασικά όταν συνδιαλέγεσαι με κάποιον, όταν διεξάγεις μια συνομιλία, μια διάλεξη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επαγγελματικό.
Advertisment
Στα 4, μόλις, πρώτα λεπτά κάθε συνάντησης, κάθε γνωριμίας ή συνομιλίας, σχηματίζουμε το 90% της άποψής μας για τον άνθρωπο με τον οποίο γνωριζόμαστε.
Το «χτίσιμο» αυτής της σχέσης που θα δημιουργήσουμε, δεν περιορίζεται μονάχα στις λέξεις.
– Το 55% προέρχεται από τις εκφράσεις του προσώπου.
Advertisment
– Το 38% τις μη λεκτικές πλευρές της ομιλίας (ένταση – τόνος – χροιά – ποιότητα).
– Το 7% από την ομιλία καθεαυτήν.
Γλώσσα του σώματος: 7 πράγματα που λέτε στους ανθρώπους, χωρίς καν να τους μιλήσετε
Επηρεαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι από τα νεύματά μας, από τις κινήσεις μας και από την φυσιολογία μας. Όταν χαμογελάς, για παράδειγμα, είναι ένδειξη ότι είσαι ευτυχισμένος. Όταν χαμογελάς εσκεμμένα, πάλι ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι είσαι ευτυχισμένος και νιώθεις ευτυχισμένος. Το ίδιο ισχύει και με την δυναμικότητα. Ορισμένες εκφράσεις και κινήσεις, φανερώνουν το πόσο ισχυρός είναι κάποιος. Ωστόσο, όταν κάνεις κι εσύ ο ίδιος αυτές τις εκφράσεις, όταν υποκριθείς -ας πούμε- ότι είσαι ισχυρός, το σώμα σου και η ψυχολογία σου θα αλλάξει, και θα νιώσεις στα αλήθεια ισχυρός.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις το σώμα μας, οι κινήσεις μας, οι εκφράσεις μας, επηρεάζουν άμεσα το μυαλό μας. Δηλαδή τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.
Ορισμένα λάθη, που ίσως θα πρέπει να αποφύγεις σε μια πρώτη εικόνα, σε μια πρώτη επαφή με τον συνομιλητή σου είναι:
Α) Να μην καμπουριάζεις, αλλά να διατηρείς την πλάτη σου στητή. Όταν καμπουριάζεις είναι μήνυμα ότι «κλειδώνεις», βαριέσαι, δεν έχεις άποψη επί του θέματος, δεν έχεις δυναμικότητα και αισθάνεσαι άβολα και πιεστικά.
Β) Όταν γνέφεις υπερβολικά ή όταν κάνεις υπερβολικές χειρονομίες. Τα παραπάνω είναι ένδειξη ότι προσπαθείς να πείσεις κάποιον με κάθε τρόπο για την δική σου άποψη και την αλήθεια (υπερβολικές χειρονομίες), ή ότι δείχνεις να συμφωνείς και να κατανοείς αυτό που ακούς, χωρίς όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο (γνέφεις υπερβολικά).
Γ) Η έντονη οπτική επαφή, υποδηλώνει επιθετικότητα. Ιδανικό θα ήταν 8 με 10 δευτερόλεπτα να εστιάζεις συνεχόμενα στα μάτια του συνομιλητή σου, και όχι περισσότερο. Να μεσολαβεί ένα μικρό διάλειμμα και ξανά να επανέρχεται η οπτική επαφή, λένε οι ειδικοί.
Στον αντίποδα, όταν αποφεύγουμε την οπτική επαφή, σημαίνει αυτομάτως ότι τα λόγια μας είναι αναξιόπιστα. Δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα λεγόμενά μας και δείχνει ότι θέλουμε να αποκρύψουμε κάτι.
Δ) Όταν σφίγγεις τις γροθιές σου, αυτή η κίνηση λειτουργεί όπως ακριβώς τα σταυρωμένα χέρια και πόδια, αφού δείχνουν πως μπλοκάρουμε τις ιδέες των άλλων. Είναι σημάδι εσωστρέφιας και ότι έμμεσα δεν επιθυμούμε τον διάλογο.
Ε) Το να κοιτάς το ρολόι, να παίζεις με τα μαλλιά σου, ή με τον γιακά σου, είναι ένδειξη ανυπομονησίας, ότι έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης και έχεις αποσπάσει την προσοχή σου από το θέμα.
Ζ) Τέλος, το κάλπικο χαμόγελο, είναι εύκολο να αναγνωρισθεί και ίσως επιφέρει μπελάδες. Οι άνθρωποι που ξέρουν να αποκωδικοποιούν τις εκφράσεις του προσώπου σου, θα αντιληφθούν αμέσως όταν γελάς αληθινά, ή όταν προσποιείσαι πως γελάς. Και αυτή η ενέργεια είναι έκδηλη, διότι όταν χαμογελάς αληθινά, χαμογελάνε και μάτια σου μαζί με το στόμα (πόδι χήνας) και ολόκληρο το πρόσωπό σου. Ενεργοποιούνται όλοι οι μυς του προσώπου. Όταν χαμογελάς υποκριτικά, χαμογελάει μονάχα το στόμα. Οι μυς του προσώπου ενεργοποιούνται μόνο από την μύτη και κάτω, αφήνοντας το επάνω μέρος του προσώπου να μαρτυρήσει τα υπόλοιπα…
Ήταν ορισμένα, από πολλά άλλα, σημαντικά σημεία και αξιόλογες κινήσεις που καλό θα ήταν να τις μελετήσεις.
Χειραψίες
Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να προσέξεις όταν συναντάς ένα καινούριο άτομο, όταν πηγαίνεις για μια πρώτη συνέντευξη με σκοπό να σε προσλάβουν, ή όταν κάνεις μια νέα γνωριμία, είναι η χειραψία.
Τα είδη των χειραψιών ποικίλουν. Εδώ, θα σου αποκαλύψω τα πιο βασικά, ώστε να είσαι καλά προετοιμασμένος προτού «δανείσεις» τον εαυτό σου για λίγα δευτερόλεπτα στον άνθρωπο που έρχεσαι σε επαφή.
Α) Μια σφικτή και σίγουρη χειραψία, είναι λίγο-πολύ προβλέψιμη και αναμενόμενη, ωστόσο είναι μια καλή αρχή γνωριμίας, ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον και φανερώνει καλή θέληση.
Β) Χειραψία με τρεμάμενα χέρια, υποδηλώνει άγχος και φόβο.
Γ) Χειραψία στα ακροδάχτυλα, υποδηλώνει αβεβαιότητα, επιφυλακτικότητα και παράλληλα ευγένεια.
Δ) Χειραψία, κουνώντας το χέρι πάνω-κάτω, δηλώνει άτομο εξωστρεφή και εκδηλωτικό.
Ε) Χειραψία με το ένα χέρι, ενώ το άλλο ακουμπά στον ώμο τού συνομιλητή. Το άτομο αυτό θέλει να επιδείξει ανωτερότητα, ακόμα και έπαρση. Σημάδι εγωισμού.
Ζ) Χειραψία με δύο χέρια (σάντουιτς). Σημαίνει μετριοφροσύνη, ότι πρόκειται για ένα άτομο συνετό. Συχνά, φανερώνει και άτομο με ισχυρή αυτοπεποίθηση.
Αποστάσεις
Ακόμα μια επικοινωνιακή συμβουλή που θα πρέπει να ακολουθήσεις, είναι η απόσταση που κρατάς από τον συνομιλητή σου.
Οι παρακάτω ζώνες θα σου δώσουν ένα πεδίο, και το πως να κινείσαι αναλόγως των περιστάσεων:
Α) Η οικεία ζώνη. Στην οικεία ζώνη, κρατάμε συνήθως μισό μέτρο απόσταση (το περισσότερο). Στην οικεία ζώνη βρίσκονται οι γονείς μας, τα παιδιά μας και γενικά η οικογένεια μας.
Β) Η προσωπική ζώνη, είναι συνήθως από μισό μέτρο, και μπορεί να επεκταθεί μέχρι το ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά (περίπου). Σε αυτή τη ζώνη είναι η απόσταση που κρατάμε σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, φιλικές συγκεντρώσεις.
Γ) Η κοινωνική ζώνη, κυμαίνεται από το ενάμιση μέτρο περίπου και επεκτείνεται στα τριάμισι μέτρα (κατά προσέγγιση). Σε αυτή τη ζώνη, τοποθετούμε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά. Είτε από το εργασιακό μας περιβάλλον, είτε από κάποιον τεχνίτη που έχει έρθει σπίτι μας.
Δ) Η δημόσια ζώνη. Σε αυτή τη ζώνη απευθυνόμαστε σε κοινό, όταν κάνουμε μια διάλεξη, ή όταν απευθυνόμαστε σε μεγάλη ομάδα ατόμων και η απόσταση που πρέπει να κρατάμε ξεπερνάει τα τρεισήμισι μέτρα.
Αυτές ήταν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για κάθε νέα γνωριμία-συνομιλία, κάθε προσωπική ή επαγγελματική επαφή στην εργασία σου, ή μια πρώτη εντύπωση που θέλεις να δώσεις.
James Alexopoulos, Author/NLP Coach/Consultant/Speaker – antikleidi.com