,

Γλώσσα του σώματος: 7 πράγματα που λέτε στους ανθρώπους, χωρίς καν να τους μιλήσετε

Η γλώσσα του σώματος «λέει» πολλά περισσότερα από όσα τελικά νομίζουμε...

Γλώσσα του σώματος: 7 πράγματα που λέτε στους ανθρώπους, χωρίς καν να τους μιλήσετε

Η γλώσσα του σώματος επηρεάζει πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά μπορεί επίσης ν’ αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται σχετικά με τις εντυπώσεις που αφήνουν στους άλλους ανθρώπους. Μήπως σας έχουν περιφρονήσει και αναρωτηθήκατε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να το αξίζετε; Ή χάσατε από τα χέρια σας κάτι που ήταν σίγουρο–είτε αυτό ήταν μια πώληση, μια συμφωνία ή μια προαγωγή – και δεν ήσασταν σε θέση να εντοπίσετε τι πήγε στραβά;

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο καθένας από εμάς έχει προκαταλήψεις που δημιουργούν ουσιαστικά ένα φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Θα ήταν σπουδαίο να γνωρίζαμε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι προκαταλήψεις, αλλά τότε δεν θα χάναμε τον έλεγχο με όλες αυτές τις πληροφορίες;

Advertisment

Γλώσσα τυ σώματος

Δηλαδή, άλλο πράγμα είναι να ξέρεις ότι οι άνθρωποι τείνουν να αντιλαμβάνονται τους άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια πιο κυρίαρχους και άλλο πράγμα είναι τί μπορείτε να κάνετε με αυτές τις πληροφορίες.

Μερικά από τα πράγματα που υποσυνείδητα οι άνθρωποι κρίνουν στους άλλους, δεν είναι καν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν. Οι άνθρωποι με ένα χαλαρό βάδισμα γίνονται αντιληπτοί ως περισσότερο τολμηροί, ενώ όσοι περπατούν με ένα κομμένο βάδισμα θεωρούνται νευρωτικοί. Πρόκειται πραγματικά να δαπανήσετε τόσο πολύ χρόνο αλλάζοντας τον τρόπο που βαδίζετε για να πετύχετε τους στόχους σας; Θα το ρισκάρω και θα πω μάλλον όχι.

Advertisment

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που αγαπώ: «Δεν μπορείτε να αλλάξετε ό,τι κάνουν οι άνθρωποι σε σας, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε εσείς σε αυτά τα ερεθίσματα».

Με το ίδιο πνεύμα, είναι λογικό τότε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που οι άνθρωποι πρόκειται να σας κρίνουν, γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε τη σκέψη τους, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τι δείχνετε εκεί έξω. Η επίγνωση των δικών σας μη λεκτικών νύξεων, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια καλή εντύπωση, ανεξάρτητα από τις προκαταλήψεις των άλλων.

Διαβάστε

Η γλώσσα του σώματός σου καθορίζει το ποιος είσαι (Βίντεο)

Αναγνωρίζοντας τα ψέματα από τις κινήσεις των ματιών και τη γλώσσα του σώματος

Δείτε αυτά τα 7 πράγματα που μπορεί να «λέτε» στους ανθρώπους, χωρίς να βγάζετε ούτε μια λέξη:

1. «Καλώς ήρθατε»

Γλώσσα του σώματος που λέει Καλώς Ήρθατε

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι όταν βλέπουμε κάποιον που μας αρέσει πραγματικά, «τα φρύδια μας θα δημιουργήσουν μία καμάρα που αψηφά τη βαρύτητα, οι μυς του προσώπου μας θα χαλαρώσουν και τα χέρια μας θα γίνουν πιο εύπλαστα (ακόμη και εκτεταμένα) έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε αυτό το άτομο».

2. «Είμαι αρκετά αναξιόπιστος»

Γλώσσα του σώματος είμαι αναξιόπιστος

Αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που θα θέλετε να μεταδώσετε σε καμία περίπτωση, αλλά όταν φτάνετε αργά σε μία εκδήλωση για να δώσετε την εντύπωση ότι είστε πολυάσχολοι, ουσιαστικά μεταδίδετε στους άλλους ότι είστε αναξιόπιστοι και δεν εκτιμάτε το χρόνο τους.

3. «Έχουμε κάτι κοινό»

Ή … δεν έχουμε. Νιώθουμε έλξη από άλλους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι είναι σαν εμάς. Η ψυχολόγος Valerie White λέει: «Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται, όταν μιλάτε στους ρυθμούς τους». Αντιγράψτε τη γλώσσα του σώματος του ατόμου που μιλάτε για να δημιουργήσετε μαζί τους ένα στιγμιαίο δέσιμο.

4. «Δεν έχω αυτοπεποίθηση ή δεν είμαι ειλικρινής».

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/glossa-tou-somatos/

Ο Joe Navarro, εμπειρογνώμων στο FBI, έμαθε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ποινικών συνεντεύξεων να παρακολουθεί τους ώμους των ερωτηθέντων, καθώς εξέθεταν την έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ένα ξεκάθαρο ψέμα από την ελαφριά ανύψωση ενός ώμου. «Αυτή η ακινησία ή η αργή ανύψωση των ώμων, υποσυνείδητα δείχνει ότι ‘μου λείπει η αυτοπεποίθηση σε αυτό που λέω’» υποστηρίζει.

5. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας»

Γερμανοί ερευνητές βρήκαν ότι όταν οι βιολιστές κλασικής μουσικής κάνοντας ένα νεύμα ευγνομωσύνης στο κοινό τους χωρίς ακόμη να παίξουν ούτε μία νότα, σχηματιζόταν μία καλή εντύπωση για τους μουσικούς η οποία διατηρείτο σε όλη τη συναυλία. Μπορεί να μην κερδίσετε την παράσταση, αλλά όταν ξεκινάτε μία συνάντηση με ένα χαμόγελο, κερδίζετε την αναγνώριση των άλλων συμμετεχόντων.

6. «Μπορεί να προσπαθήσω να σε ξεγελάσω»

Είναι μια κοινή παρερμηνεία ότι ένας ανειλικρινής άνθρωπος θα αποφύγει την οπτική επαφή. Επιπρόσθετα, ο ψυχολόγος Ronald E. Riggio λέει ότι ψεύτες μπορεί να κρατήσουν περισσότερο την οπτική επαφή και να προσπαθήσουν να κρατήσουν το βλέμμα σας περισσότερο από ό,τι κάποιος που λέει την αλήθεια. Στην πραγματικότητα το παρακάνουν με την οπτική επαφή, σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν ειλικρινείς. Η οπτική επαφή είναι ένα καλό πράγμα, αλλά μην το παρακάνετε αλλιώς θα κάνετε το άτομο με το οποίο βρίσκεστε να νιώθει άβολα και να το αναγκάσετε να αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια σας.

7. «Εγώ έχω τον έλεγχο»

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/glossa-tou-somatos/

Οι ψυχολόγοι Dana Carney, Amy Cuddy και ο Andy Yap βρήκαν στην έρευνά τους ότι η «στάση κυριαρχίας» δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερα συναισθήματα αυτοπεποίθησης και εξουσίας. Η παραμονή σε μια κυρίαρχη στάση για δύο λεπτά αυξάνει την τεστοστερόνη και μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Συνεχώς επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας και συχνά χωρίς να πούμε ούτε μια λέξη. Εσείς έχετε τον έλεγχο του τι πραγματικά δείχνετε στους άλλους για εσάς;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση