Τσάι: Ένα ρόφημα με πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Το τσάι καταναλώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Μετά το νερό είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο ποτό.

Τσάι: Ένα ρόφημα με πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Τσάι: Ένα ρόφημα με πολλαπλές
ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Σύμφωνα με το μύθο, το 2737 π.Χ., ενώ ο κινέζος αυτοκράτορας Shen Nung καθόταν κάτω από ένα δέντρο, κάποια φύλλα από το δέντρο έπεσαν σε μια κανάτα με βραστό νερό που κρατούσε ο υπηρέτης του. Το δέντρο ήταν ένα τειόδεντρο, ο αυτοκράτορας αποφάσισε να δοκιμάσει το αφέψημα και έτσι έγινε ανακάλυψη του τσαγιού.

Advertisment

Το τσάι καταναλώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Μετά το νερό είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο ποτό. Στην Ανατολή παραδοσιακά θεωρούνταν ως βασικό στοιχείο υγείας και μακροζωίας. Εκτός από την χρήση του στην διατροφή, το τσάι ή Camellia sinensis όπως είναι η επιστημονική του ονομασία χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα όπως στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική, ως στυπτικό, καρδιοτονωτικό διεγερτικό, διουρητικό, για την βελτίωση της πέψης, την βελτίωση του μεταβολισμού, την τόνωση των νοητικών διεργασιών.

Τα είδη τσαγιού διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με τον τρόπο εξαγωγής από το φυτό, επεξεργασίας και ζύμωσης. Τα πιο κοινά είδη τσαγιού είναι το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι το λευκό τσάι. Στην Δύση το τσάι άρχισε να μελετάται σχετικά πρόσφατα. Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες αφορούν κυρίως το πράσινο τσάι, όλα τα είδη τσαγιού φαίνεται ότι έχουν ανάλογες επιδράσεις στην υγεία. Βιοδραστικές ουσίες με πολλαπλές ευεργετικές δράσεις (π.χ. κατεχίνες πολυφαινόλες φλαβονοειδή θειαμίνη) έχουν απομονωθεί.

Σύμφωνα με μελέτες το τσάι συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της θρομβοεμβολικής νόσου, της άνοιας. Η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε σε μελέτες με μείωση της επίπτωσης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος, του πνεύμονα, του μαστού, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του εντέρου, των ωοθηκών, του στομάχου. Το τσάι μπορεί επίσης να συντελέσει στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου που προκαλεί η νόσος Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, στην ομαλοποίηση του βάρους, των επιπέδων χοληστερίνης, σακχάρου, ινσουλίνης. Ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα επέδειξε σε αρθρώσεις μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από φλεγμονώδη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/tsai-rofima-pollaples-euergetikes-epidraseis-ygeia/

Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, το τσάι βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την γρίπη, το κρυολόγημα, λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν το πράσινο τσάι αμβλύνει την βλαπτική επίδραση ορισμένων τοξικών ουσιών και ιών στο ήπαρ, όπως το αλκοόλ και οι ιοί της ηπατίτιδας. Το τσάι επηρεάζει και την εγκεφαλική λειτουργία αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση ενώ μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από νόσο Πάρκινσον. Οι ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού αφορούν το παραδοσιακό αφέψημα και όχι τα πλούσια σε ζάχαρη παρασκευάσματα με βάση το τσάι ή τις ταμπλέτες τσαγιού με συμπυκνώματα εκχυλισμάτων τσαγιού ποικίλουσας περιεκτικότητας σε καφείνη.

Αντενδείξεις

Το τσάι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και να επιδεινώσει την αναιμία. Η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι είναι τοξική διεγερτική ουσία, η οποία σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ευερεθιστότητα, αϋπνία, αίσθημα παλμών στην καρδιά, ζάλη, ναυτία, εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους, και απώλεια της όρεξης.

Οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στα νεφρά, προβλήματα του ήπατος, έλκος στομάχου, αιμορραγικές διαταραχές, οστεοπόρωση, γλαύκωμα και ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί να απορυθμιστούν από το τσάι. Το τσάι μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με συνήθη φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά β-λακτάμης, τις βενζοδιαζεπίνες, τους β-αναστολείς, τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τις κινολόνες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση