Η γιόγκα στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η γιόγκα ανήκει, πλέον, στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με απόφαση της UNESCO.

Η γιόγκα στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η γιόγκα στον κατάλογο άυλης
πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η γιόγκα είναι μια τεχνική που εξασκεί σώμα και πνεύμα και τα οφέλη της τα έχουμε τονίσει πολλές φορές μέσα από δεκάδες άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει. Αυτό που θα θέλαμε να μοιραστούμε αυτή τη φορά είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, όχι μόνο για τη γιόγκα, αλλά και για τη γενικότερη αντίληψη περί των διαφόρων «εναλλακτικών» τεχνικών που βοηθούν συνολικά τον άνθρωπο.

Advertisment

Δείτε: Τα εξαιρετικά οφέλη της Γιόγκα στην υγεία

Ο λόγος, για την ένταξη της γιόγκα στον «κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας», έπειτα από συνεδρίαση ειδικής επιτροπής της UNESCO επί του θέματος. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει, φέτος, στην Αιθιοπία και αποφασίζει για το ποια είδη μη αρχιτεκτονικής κληρονομιάς θα ενταχθούν στον σχετικό κατάλογο, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια. Στον κατάλογο αυτό, περιλαμβάνονται χοροί, φαγητά και μουσικές από όλον τον κόσμο που θεωρούνται πως είναι κληρονομιά των λαών, χωρίς απαραιτήτως να αφορούν μνημεία και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η γιόγκα, που ξεκίνησε από την Ινδία, εντάχθηκε σε αυτόν τον κατάλογο από την UNESCO, αναγνωρίζοντας πως αυτή η πολύ χρήσιμη και σημαντική τεχνική, εκτός από τα οφέλη που έχει, μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους ανθρώπους ασχέτως την καταγωγή, την ηλικία, την τάξη και την κοινωνική θέση του καθενός, το φύλο και τη θρησκεία, όπως αναφέρει η ίδια η οργάνωση. Όλα αυτά, συνηγόρησαν ώστε να ανήκει πλέον, η γιόγκα, στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας, και ασφαλώς να τύχει της παγκόσμιας αναγνώρισης που της αξίζει.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση