Είστε άνθρωποι της περιπέτειας ή του καναπέ; Το τεστ του Dr Zuckerman

Κατάσταση διέγερσης ή κατάσταση ηρεμίας; Ποια από τις δύο προτιμάτε;

Photo: Author/Depositphotos

Η δήλωση ότι “η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία” είναι εξαιρετική όταν περιγράφουμε ορισμένες πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Πριν λίγα χρόνια, ένας 29χρονος Αμερικανός  έσπρωξε το ανεμόπτερό του από έναν λόφο και τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Έπεσε και χτύπησε από ύψος 200 μέτρων. Δεν φορούσε κράνος. Αφού πέρασε πολλές ημέρες νοσηλευόμενος στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, τελικά επέζησε. Μόλις πήρε εξιτήριο, τη δεύτερη μέρα επέστρεψε πάλι στο αγαπημένο του σπορ, πτήσεις με ανεμόπτερο.

Γιατί παίρνουν ρίσκα οι άνθρωποι; Φαίνεται πως έχουμε μια ανεξήγητη ανάγκη για διέγερση, για δυνατές συγκινήσεις. Και αυτή η ανάγκη υπάρχει σε όλους σε κάποιο βαθμό. Η όρεξη για διέγερση αποκορυφώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και σταδιακά μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά για κάποιους από εμάς, η ανάγκη αυτή παραμένει αμείωτη και κατά την ενήλικη, ακόμα και μεσήλικη ζωή.

Ο Δρ Marvin Zuckerman αποκαλεί αυτό το φαινόμενο “αναζήτηση αισθήσεων”. Πιστεύει ότι είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό που έχει τη βάση του στη βιολογία μας. Μέσα από εκτενείς έρευνες, ο Zuckerman ανέπτυξε κάποια ερωτηματολόγια που ταυτοποιούν εκείνους που αναζητούν τον βομβαρδισμό των αισθήσεών τους. Για αυτούς τους ανθρώπους, τα μονοπάτια που οδηγούν στον αισθησιασμό μπορεί να περιλαμβάνουν απλές δραστηριότητες όπως η παραγγελία ενός εξωτικού φαγητού, η οδήγηση με υψηλή ταχύτητα κ.λ.π.

Στο περιοδικό Psychology Today, ο καθηγητής Frank Farley δημοσίευσε πειράματα που δείχνουν ότι οι αναζητητές αισθήσεων χρειάζεται να διατηρούν υψηλή διέγερση του νευρικού τους συστήματος. Μερικές φορές αποκαλούνται “πρεζόνια ανδρεναλίνης” διότι προτιμούν την κατάσταση της διέγερσης από τη κατάσταση της ηρεμίας.

Το παρακάτω τεστ βασίζεται στο ερωτηματολόγιο του Dr Zuckerman

[viralQuiz id=125]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε