Η ζωή είναι σαν το νόμισμα… έχει δύο όψεις!

Είναι καλό να μην υποδουλώνεσαι σε οτιδήποτε σου είναι χρήσιμο.

Η ζωή είναι σαν το νόμισμα... έχει δύο όψεις!

Photo: Author/Depositphotos

Το συναίσθημα δημιουργείται από δύο ιογενείς φορείς. Ο ένας είναι ο γονιδιακός και ο άλλος ο εγκεφαλικός. (Ιπποκράτης 22-3-2010)

Advertisment

Η ζωή για πολλούς είναι θαύμα, για άλλους είναι απλώς κάτι δεδομένο, για μας όμως είναι δώρο Θεού. Όπως και να έχει, δεν παύει να μας εκπλήσσει κάθε φορά που ανακαλύπτουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα και οστά, αλλά και ψυχή. Και εάν το σώμα χρειάζεται τροφή και φροντίδα, η ψυχή τρέφεται με το συναίσθημα.

Ίσως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία και βασικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι το αίμα. Είναι το υγρό που κυκλοφορεί στο αγγειακό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Η κυκλοφορία του, διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων επιτελεί διάφορες λειτουργίες όπως η μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ορμονών, βιταμινών, θερμότητας και οξυγόνου στους ιστούς και την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό και του διοξειδίου του άνθρακα. Το υγρό στοιχείο εμπεριέχει και μεταφέρει πληροφορίες. Η επικοινωνία της καρδίας μετά του εγκεφάλου γίνεται μέσω της ροής του αίματος, μεταφέροντας έτσι και πληροφορίες από το γνωστικό πεδίο του εγκεφάλου προς την καρδία και από το γνωστικό πεδίο της καρδίας, προς τον εγκέφαλο. Και έτσι ο εγκέφαλος ελέγχει την καλή λειτουργία του σώματός μας…

Το παζλ της ζωής

Advertisment

Η καθημερινότητά μας γίνεται συνήθεια κάτω από αυτές τις λειτουργίες και έτσι, εάν δεν υπάρχει πόνος, δεν αντιλαμβανόμαστε τίποτα! Ωστόσο χρειαζόμαστε ενέργεια, δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας… Εκτός από τις βιταμίνες και διάφορα συμπληρωματικά που παίρνουμε πιστεύετε πως υπάρχει κάτι πιο δυνατό και από αυτά…; Δεν εννοώ την Αγάπη, διότι είναι ο σκοπός της Ζωής μας…

Ας το θέσουμε διαφορετικά… Σε ενεργειακό πεδίο, το υποκατάστατο του αίματος τι θα μπορούσε να είναι; Εάν το αίμα εξασφαλίζει την καλή λειτουργία των οργάνων μας, στην ζωή μας τι μας δίνει κίνητρο να τα κάνουμε όλα; Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το υποκατάστατο του αίματος στο ενεργειακό πεδίο είναι το χρήμα! Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, νιώθουμε καλά, ζωντανοί, χαρούμενοι, “υγιείς” κτλ. όταν έχουμε λεφτά στις τσέπες! Αντλούμε δύναμη για ζωή εφόσον έχουμε χρήμα για να “κυκλοφορήσουμε”. Νομίζετε ότι είναι τυχαία η έκφραση “οι δανειστές μας πίνουν το αίμα”; ή όταν σ’εχουν κλέψει νιώθεις ότι σου πήραν τη ζωή; Η εάν κάποιος σε κλέβει συστηματικά, νιώθεις πως αιμορραγείς. Η κατάθλιψη δεν συνδέεται με την έλλειψη χρημάτων, αλλά την υποθάλπει. Επίσης και η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα λεφτά, όμως την τροφοδοτεί.

Ο Gandhi έλεγε πως “η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτωχοποίηση”! Σου αφαίρεσαν τη ζωή, την δυνατότητα να ζεις αξιοπρεπώς, το δικαίωμα να απολαύσεις κάποια αγαθά. Ίσως θα με ρωτήσεις “Καλά, μόνο με το χρήμα μπορείς να ζεις αξιοπρεπώς απολαμβάνοντας τα υλικά αγαθά”; Όχι βέβαια! Αλλά τις περισσότερες φορές είμαστε γαντζωμένοι στα γήινα, αντί να δούμε τις αληθινές αξίες της ζωής. Ίσως να μην είναι τυχαίο ούτε αυτό! Μάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουμε πως οι αξίες της Ζωής δεν μετριούνται με το χρήμα, αλλά με το συναίσθημα, με την Χαρά της ψυχής μας όταν αξιοποιεί το δώρο της ζωής! Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Ως εκ τούτου, όπως το νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και εμείς έχουμε δύο επιλογές να κανουμε:

α) να ζήσουμε για το χρήμα (που σημαίνει ότι μας απασχολεί πως να αυξήσουμε τις καταθέσεις),

β) να μας ζήσει το χρήμα (που σημαίνει ότι κάνουμε απλή χρήση…).

Γεννήθηκες για να είσαι ευτυχισμένος

Και ως λογικά όντα σε αυτό το κόσμο, κινούμαστε σε δυο επίπεδα… το ένα είναι η “σχέση” που θέλουμε να αποκτήσουμε με οτιδήποτε και το άλλο να πάρουμε μια “απόφαση” σε ό,τι αφορά την στάση μας απέναντι σε αυτό που δημιουργήσαμε, τη σχέση. Εάν η σχέση είναι υποχρεωτική διότι είναι ο καλύτερος τρόπος να εξελιχθούμε (πνευματικά, επαγγελματικά η κοινωνικά), στην απόφαση είμαστε ελεύθεροι να προσδιορίσουμε εμείς τη στάση μας στη σχέση… Και όταν λέω σχέση εννοώ πως ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα, την επαφή να την κάνει “εργαλείο”. Ο εγκέφαλος σε παροτρύνει να μαζέψεις χρήμα διότι “γονιδιακά” το χρειάζεσαι, αλλά εάν δένεσαι συναισθηματικά υπάρχει σύγχυση εφόσον η ψυχή δεν θρέφεται με ύλη.

Προσωπικά θεωρώ πως καλό είναι να μην υποδουλώνεσαι σε οτιδήποτε σου είναι χρήσιμο, διότι όπως το αυτοκίνητο σου είναι χρήσιμο αλλά δεν μπορεί να σε πάει πουθενά εάν δεν το οδηγήσεις, το ίδιο και με το χρήμα, δεν θα σε οδηγήσει στην πνευματική ωφέλεια που χρειάζεσαι για να καταλάβεις την αξία της ζωής εάν εσύ δεν κάνεις απλή χρήση! Από εκεί και πέρα είναι δική σου η απόφαση τι θέλεις να κάνεις: να ζεις για το χρήμα η να σε ζήσει το χρήμα…

π. Σιλουανός Βισάν

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση