Για να φτάσεις μακριά, στηρίξου γερά πάνω σε γίγαντες

Μην φοβηθείς τους γίγαντες, είναι οι καλύτεροί σου σύμμαχοι!

Για να φτάσεις μακριά, στηρίξου γερά πάνω σε γίγαντες

Υπάρχει μια αφρικανική παροιμία η οποία λέει το εξής:

«Αν θες να φτάσεις γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θες να φτάσεις μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους»

Advertisment

Είναι η ανθρώπινη ματαιοδοξία, που ό,τι και αν θες, το θες εδώ και τώρα, οπότε θα προτιμήσεις να κινηθείς μόνος. Θα πεις, πρέπει να βασιστώ στις δικές μου δυνάμεις και να μην περιμένω τίποτα από κανέναν. Ενδεχομένως, αυτή είναι σωστή σκέψη, και θα καταφέρεις να φτάσεις γρήγορα εκεί που θες. Τουλάχιστον έτσι νομίζεις, γιατί η άφιξη στον προορισμό σου είναι μια δυναμική διαδικασία.

Όπως ξέρεις, τα πάντα αλλάζουν καθώς τίποτα δεν είναι σταθερό στην φύση και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. Ίσως ο προορισμός σου στην πορεία αλλάξει ή μπορεί να καταλάβεις ότι είναι ένα μόνο μέρος της διαδρομής σου. Ό,τι θες και έρχεται γρήγορα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν έχει απαραίτητα βάθος και ουσία. Αντίθετα, ό,τι θες και φαντάζει μακρινό, το πιθανότερο είναι να έχει μεγαλύτερο νόημα για σένα.

Για να φτάσεις μακριά, μην κινηθείς μόνος, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Μην κινηθείς μόνος, στηρίξου γερά πάνω σε γίγαντες. Βασίσου πάνω τους, γιατί θα σε συντροφέψουν και θα σε καθοδηγήσουν, όταν εσύ θα νιώθεις χαμένος κατά την διάρκεια της διαδρομής σου. Δείξε τους εμπιστοσύνη, έχουν πολύτιμες εμπειρίες να σου μεταλαμπαδεύσουν. Ίσως έχουν βρεθεί εκεί που ήσουν, αλλά και εκεί που θες να πας.

Advertisment

Οι γίγαντες είναι άνθρωποι και βιβλία που έχουν κάτι να σου πουν. Είναι ιδέες που είναι αντίθετες στον τρόπο σκέψης σου, όμως σε βοηθούν να εξελιχθείς και να εξερευνήσεις σε βάθος τον εαυτό σου. Είναι καινούργιες γνώσεις με τις οποίες θα αποκτήσεις σφαιρική αντίληψη και πολύπλευρη σκέψη. Είναι καταστάσεις που δεν έχεις αντιμετωπίσει ξανά και χωρίς να το περιμένεις, θα αλλάξουν την ζωή σου.

Μην φοβηθείς τους γίγαντες, είναι οι καλύτεροί σου σύμμαχοι. Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις μακριά, είναι να πας μαζί τους.

Αθανασίου Γιάννης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση