Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπική μας ιστορία;

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπική μας ιστορία; Το λαϊκό ρητό μας λέει ότι «ο άνθρωπος γεννιέται, δεν γίνεται». Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι τα

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπική μας ιστορία;

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπική μας ιστορία;

Το λαϊκό ρητό μας λέει ότι «ο άνθρωπος γεννιέται, δεν γίνεται». Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι τα γονίδιά μας που θα καθορίσουν την πορεία μας και θα γράψουν την προσωπική μας ιστορία, όπως ισχυρίζονται οι βιολόγοι ή μήπως είναι το περιβάλλον εκείνο που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και εντέλει στη ζωή μας, όπως ισχυρίζονται οι κοινωνιολόγοι; Πολλά πειράματα έχουν διεξαχθεί σε τρωκτικά που καταδεικνύουν ότι η ανατροφή μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει συγκεκριμένα γονίδια.

Στην πολύχρονη διαμάχη μεταξύ βιολόγων και κοινωνιολόγων, ποια είναι η θέση μας ως άνθρωποι; Είμαστε θύματα ενός «κακού» DNA ή μιας οικογένειας μέσα στην οποία «έτυχε» να γεννηθούμε, είμαστε δηλαδή παθητικά όντα χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης σε αυτά που προοριζόμαστε να γίνουμε;

Ο μόνος θάνατος είναι η αδράνεια

Δεν μπορεί να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να είμαστε απλά, άβουλα πλάσματα, που περιμένουμε να δούμε ένα μέλλον που σχεδιάστηκε για εμάς και για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το διαμορφώσουμε ή να το αλλάξουμε. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα και οι ατομικές του επιλογές είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του.

Έρευνα σε ποντίκια απέδειξε εξάλλου ότι, οι επιλογές μας μπορεί να εξελίξουν διαφορετικά τον εγκέφαλό μας ακόμη και αν τα άτομα ζουν στο ίδιο περιβάλλον και μοιράζονται το ίδιο DNA. Είμαστε οι κατασκευαστές του εαυτού και της ζωής μας και αν κάτι δεν μας αρέσει στην προσωπική μας ιστορία, τότε, μπορούμε να επιλέξουμε να το αλλάξουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε