Τεστ: Η ψυχολογία των χρημάτων – Πόσο εκτιμάτε τα χρήματα;

Τεστ: Η ψυχολογία των χρημάτων – Πόσο εκτιμάτε τα χρήματα; Χρήματα. Καθ’ όλη την ιστορία έχουν γίνει πόλεμοι στο όνομά τους, θρησκείες τα έχουν

Τεστ: Η ψυχολογία των χρημάτων - Πόσο εκτιμάτε τα χρήματα;

Τεστ: Η ψυχολογία των χρημάτων – Πόσο εκτιμάτε τα χρήματα;

Χρήματα. Καθ’ όλη την ιστορία έχουν γίνει πόλεμοι στο όνομά τους, θρησκείες τα έχουν καταδικάσει ως επικίνδυνα για την ανθρώπινη ψυχή, εγκλήματα γίνονται για χάρη τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Από την άλλη ίσως πρέπει να σκεφτούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα αλλά η ανθρώπινη απληστία. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα χρήματα αποτελούν ένα δυνατό κίνητρο για πάρα πολλά πράγματα. Όταν εμφανίζονται πολλοί δυσκολεύονται να αντισταθούν.

Advertisment

Ανεξάρτητα από το οικονομικό μας επίπεδο, όλοι έχουμε μια “ευρω-προσωπικότητα”, ένα σύνολο πεποιθήσεων που αφορά τα χρήματα. Υπάρχουν τρεις βασικές “προσωπικότητες χρημάτων”, ίσως δείτε και τον εαυτό σας σε μία από αυτές.

Αυτοί που νιώθουν την ακατανίκητη ανάγκη να ξοδεύουν

Αυτή η ομάδα αισθάνεται άβολα όταν διατηρεί χρήματα. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι εάν συσσωρεύσουν χρήματα θα πρέπει να αναλάβουν την μη ευπρόσδεκτη ευθύνη να τα διαχειριστούν. Αυτό γεννάει άγχος. Αισθάνονται συναισθηματική ασφάλεια όταν είναι ελεύθεροι να ξοδεύουν. Μέσω της αγοράς και της κατοχής δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που όταν δεν αισθάνονται καλά νιώθουν την ακατανίκητη ανάγκη να βγουν και να ψωνίσουν, εξ ου και το “Shopping Therapy”.

Αυτοί που νιώθουν την ακατανίκητη επιθυμία να συλλέγουν

Οι συλλέκτες αντιλαμβάνονται τα χρήματα σαν προέκταση του εγώ τους, και γι αυτούς, το να δίνουν χρήματα είναι σα να δίνουν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους. Έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να διατηρούν και να προστατεύουν την περιουσία τους σαν να εξαρτιόταν η ζωή τους από αυτή. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι αποκαλούνται από την πρώτη ομάδα “Τσιγκούνηδες”, ενώ οι συλλέκτες αποκαλούν τους πρώτους ¨Σπάταλους”.

Advertisment

Αυτοί που νιώθουν την ακατανίκητη επιθυμία να ρισκάρουν

Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται και σκεπτόμενοι μάγοι διότι καθοδηγούνται από μια μεγαλειώδη αίσθηση ότι μπορούν να κερδίσουν τα πάντα εάν το θελήσουν πραγματικά. Για αυτούς, το να κερδίσουν σε ένα παιχνίδι, ο τζόγος ή η ενασχόληση με το χρηματιστήριο συμβολίζει την αθανασία. Είναι γεγονός ότι σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα μεγαλύτερα αστέρια της ιστορίας, αυτοί που έγιναν εξαιρετικά πλούσιοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα όμως, εδώ ανήκουν και οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα σε ένα εξίσου μικρό διάστημα…

Το παρακάτω τεστ βασίζεται στην έρευνα που διεξήχθη από τους K. T. Yammauchi και D. I. Templer στο California School of Professional Psychology, στο Fresno. Σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν μια κλίμακα μέτρησης της συμπεριφορά έναντι των χρημάτων, οι Yammauchi και Templer εξέτασαν 300 ανθρώπους που ανήκαν σε διαφορετικά οικονομικά επίπεδα. Το τεστ διερευνά το κατά πόσο εκτιμάτε τα χρήματα και τα χρησιμοποιείτε ως μέσο κοινωνικής δύναμης.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η στάση απέναντι στα χρήματα είναι πολύ σημαντικός δείκτης ως προς τη συμβατότητα του γάμου. Εάν είστε παντρεμένοι ή σκοπεύετε να παντρευτείτε και έχετε εντελώς διαφορετικές “ευρω-προσωπικότητες” με τον σύντροφό σας, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε προβλήματα στο μέλλον. Έχει παρατηρηθεί ότι τα ζευγάρια τσακώνονται τις περισσότερες φορές για τα χρήματα και είναι είναι η σημαντικότερη αιτία των χωρισμών. Αυτή η εξέλιξη βέβαια σχετίζεται περισσότερο με το ποιος έχει τη δύναμη να παίρνει αποφάσεις για τα χρήματα παρά με τα χρήματα καθεαυτά. Ίσως θα ήταν σοφό να συγκρίνετε τη στάση σας για τα χρήματα πριν προχωρήσετε σε έναν γάμο ή για να κατανοήσετε καλύτερα τυχόν διαμάχες που μπορεί να προκύπτουν τώρα ή στο μέλλον,

[viralQuiz id=139]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση