,

Ευκάλυπτος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Ευκάλυπτος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης Όνομα: ΕυκάλυπτοςAdvertisment Επιστημονική ονομασία: Ευκάλυπτος – Eucalyptus Globulus Οικογένεια: Μυρτίδες Περιγραφή Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ευκάλυπτου. Τα

Ευκάλυπτος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Ευκάλυπτος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Όνομα: Ευκάλυπτος

Advertisment

Επιστημονική ονομασία: Ευκάλυπτος – Eucalyptus Globulus

Οικογένεια: Μυρτίδες

Περιγραφή

Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ευκάλυπτου. Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα. Είναι τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά. Τα φύλλα του ευκαλύπτου είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα που περιβάλλεται από μία θήκη και περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο.

Advertisment

Είναι κιτρινωπά ή κοκκινωπά και βρίσκονται αρκετά μαζί με ακραία σκιάδα. Ανθίζουν από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβρη. Φυτεύεται συνήθως τον Ιούνιο σε σημείο που το βλέπει αρκετά ο ήλιος και είναι σχετικά προφυλαγμένο από τον πολύ αέρα και την παγωνιά. Ο ευκάλυπτος κατάγεται από τη μακρινή Αυστραλία και το 18ο αιώνα, η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα και εισήχθη στη χώρα, από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862.

Αναπτύσσεται οπουδήποτε υπάρχει αργιλώδες έδαφος και πολύ νερό, με την προϋπόθεση η θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από το μηδέν. Συχνά, καταστρέφει τη βλάστηση γύρω από αυτόν. Αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα, απορροφώντας το νερό, το οποίο στερεί από τα υπόλοιπα φυτά γύρω του. Οι κηπουροί δεν ενθαρρύνουν τη φύτευσή του, γιατί οι ρίζες του ευκαλύπτου απορροφούν το νερό, ο κορμός του, που μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα, καταστρέφει τα πεζοδρόμια, ενώ τα κλαδιά του έχουν την τάση να σπάνε εύκολα, προκαλώντας ζημιές. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι, τα δένδρα του ευκαλύπτου αποστραγγίζουν τα υγρά εδάφη με την πολλή μεγάλη εξάτμισή τους, καθαρίζοντας τον αέρα και εξυγιαίνοντας τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Τα φύλλα πολλών ειδών περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και ως ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Από τον κορμό κάποιων άλλων ειδών λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται σαν καύσιμο.

Διαβάστε επίσης

Φασκόμηλο: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης

Μέντα: Το θαυμαστό φυτό με τις χίλιες ιδιότητες

Ευκάλυπτος

Τα συστατικά ευκαλύπτου

Το έλαιο του ευκαλύπτου περιέχει ευκαλυπτόλη, ένα συστατικό που χαρίζει στο φυτό το ευχάριστο άρωμά του αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Περιέχει επίσης τανίνη και διάφορες πικρές ουσίες, αιθέρια έλαια, άλατα ασβεστίου και αλκαλικά ανθρακικά άλατα.

Ευκάλυπτος: Ιστορία και παράδοση

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, που γνώριζαν ανέκαθεν τον ευκάλυπτο, μασούσαν τις ρίζες του για να ανακουφίζουν τη δίψα τους, καθώς αυτές έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν τεράστια ποσότητα νερού. Επίσης, συνήθιζαν να βράζουν τα φύλλα και να πίνουν το αφέψημα από ευκάλυπτο, για να κατεβάζουν τον πυρετό. Ακόμη, έτρωγαν μια στερεά ουσία που εξάγεται από τον κορμό και τα φύλλα του δένδρου.

Όταν η Αγγλία ανακήρυξε την Αυστραλία αποικία καταδίκων και άρχισε να στέλνει φυλακισμένους στην περιοχή, οι νέοι κάτοικοι δεν αντιλήφθηκαν αμέσως ότι ο ευκάλυπτος μπορούσε να αποτελέσει πηγή νερού. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από τη δίψα, κάτω από τη σκιά των ευκαλύπτων.

Αργότερα, μετανάστες από τη Γαλλία που παρουσίασαν μια ασθένεια με πολύ υψηλό πυρετό θεραπεύτηκαν πίνοντας τσάι από ευκάλυπτο. Το γεγονός αυτό εδραίωσε τη φήμη του ευκαλύπτου ως εξαιρετικού αντιπυρετικού. Κατά το 1860, τα φύλλα και το έλαιο του ευκαλύπτου χρησιμοποιούνταν στην περιοχή της Μεσογείου για τη θεραπεία της ελονοσίας που μάστιζε την περιοχή από τους αρχαίους ακόμη χρόνους.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του ευκαλύπτου

– έχει αντιβακτηριακή δράση σε κοψίματα και εκδορές

– είναι αντισηπτικός των πνευμόνων. Τροποποιεί τις βρογχικές εκκρίσεις, στις περιπτώσεις φυματιώσεως των πνευμόνων με άφθονες εκκρίσεις και απελευθερώνει το φλέγμα, διευκολύνοντας το βήχα

– η εισπνοή ατμών διαλύματος που περιέχει εκχύλισμα ευκαλύπτου, βοηθά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της βακτηριακής βρογχίτιδας

– Ενδείκνυται και σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας, και φαρυγγίτιδας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει τις κρίσεις του άσθματος.

– έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο του ευκαλύπτου βοηθά στη χαλάρωση των μυών, ανακουφίζοντας από τους πόνους.

– τα φύλλα του είναι αντισηπτικά, διεγερτικά και αποχρεμπτικά και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

– χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις καταρροϊκών και πυωδών παθήσεων της ουρήθρας και της μήτρας.

– Ανακουφίζει από τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και συστήνεται σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθριτικών. Επίσης, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

– κατά της λευκόρροιας

– ορεκτικός και χωνευτικός στις περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας

– Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Μάλιστα, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ευκαλυπτέλαιο καταπολεμά τον Streptococcus mutans, μικρόβιο που ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας.

– εξωτερικά, είναι ένα τοπικό τονωτικό, απολυμαντικό και επουλωτικό

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/eukaliptos-idiotites-tropoi-xrisis/

Άλλες χρήσεις του ευκαλύπτου

– Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται εμπορικά για τον αρωματισμό σαπουνιών και καλλυντικών

– χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοαπωθητικών

– χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα δεν είναι ευαίσθητος στις διάφορες ασθένειες

– ο φλοιός του χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, ενώ το ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές.

Πολλαπλασιασμός

Οι ευκάλυπτοι πολλαπλασιάζονται με σπόρους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς την προέλευση των σπόρων για να έχει φυτά καλά εγκλιματισμένα. Τα καλύτερα αποτελέσματα πετυχαίνονται με τη χρησιμοποίηση σπόρων από φυτά που καλλιεργούνται σε κλίμα όμοιο μ’εκείνο της νέας καλλιέργειας. Οι καρποί σε σχήμα κάψας ωριμάζουν μόνο ένα χρόνο μετά την ανθοφορία. Στη συνέχεια οι συγκομισμένοι καρποί διατηρούνται σε στεγνό περιβάλλον όπου θα ανοίξουν. Η σπορά πραγματοποιείται για τα ανθεκτικά είδη τον Φεβρουάριο –Μάρτιο. Χρησιμοποιούνται κασόνια γεμάτα με το κατάλληλο μείγμα για σπόρους ή με οποιοδήποτε άλλο ελαφρό μείγμα και καλύπτονται με τζάμια ή άλλα υλικά.

Ζωικοί εχθροί και ασθένειες

Οι νεαροί βλαστοί μπορούν να προσβληθούν από ψύλλες που τρέφονται από το χυμό και αφήνουν μια άσπρη κηρώδη ουσία. Τα φύλλα προπάντων τα νεαρά μπορούν να παρουσιάσουν παραμορφώσεις και να ξεραθούν. Το παράσιτο αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με προϊόντα που έχουν σαν βάση το θερινό πολτό.
Οι πιο συχνές ασθένειες είναι η σήψη του λαιμού στα φυτά που μόλις έχουν βλαστήσει και η μολύβδωση στα ενήλικα δέντρα. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για έναν μύκητα που προσβάλλει το φυτό σε κακές συνθήκες καλλιέργειας όπως η παρουσία λιμνάζοντας νερού : οι ρίζες σαπίζουν και τα στελέχη με τα φύλλα αρχίζουν να ξεραίνονται από την βάση. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής και πρέπει να ξεριζώνονται τα άρρωστα φύλλα.

Παρασκευή – δοσολογία

Έγχυμα

Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε 3-4 φύλλα ευκαλύπτου. Το αφήνουμε για περίπου 10΄ και σουρώνουμε. Πίνουμε ως 3 φλιτζάνια ημερησίως μετά το γεύμα.

Μασάζ

σε 30ml αμυγδαλέλαιο, διαλύουμε 5 σταγόνες ευκαλύπτου και κάνουμε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις από το στήθος προς το λαιμό, για να ανακουφίσουμε από τη βρογχίτιδα.

Εισπνοές

Βράζουμε φύλλα μέσα σε νερό και κάνουμε εισπνοές πάνω από το σκεύος, με καλυμμένο κεφάλι, για τις πνευμονικές παθήσεις, κρυολογήματα και συνάχι.

Ο ευκάλυπτος ως βότανο για κρυολόγημα:

Αν το κρυολόγημα σας ταλαιπωρεί, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει αφήνοντας τους ατμούs να γεμίσουν το δωμάτιο ή εισπνεύστε κρατώντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα (αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά) σκεπασμένο με μια πετσέτα. Μπορείτε να ρίξετε επίσης 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό νερό και να κάνετε εισπνοές ή να προσθέσετε στο μπάνιο σας νερό όπου έχετε βράσει μερικά φύλλα ευκαλύπτου.

Ευκάλυπτος, εναλλακτική θεραπεία για την αυπνία:

Αν έχετε αϋπνίες, ρίξτε στην μπανιέρα σας νερό όπου έχετε βράσει φύλλα ευκαλύπτου μαζί με πευκοβελόνες και κλωνάρια δεντρολίβανου και θυμαριού. Η ίδια «συνταγή» ενδείκνυται και σε περίπτωση που υποφέρετε από ρευματισμους.

Φύλλα ευκάλυπτου για γερά ούλα και τις παθήσεις των ούλων

Αν τα ούλα σας ματώνουν κάποια φορές ή υποφέρετε από ουλίτιδα, ο ευκάλυπτος μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Σε ένα φλιτζάνι νερό βράστε μερικά φύλλα και ξεπλύνετε το στόμα σας μετά το βούρτσισμα. Με το ίδιο αφέψημα μπορείτε επίσης να κάνετε γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες

Η εσωτερική λήψη ευκαλύπτου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα νεφρά.

Η χρήση του δεν συστήνεται στους υπερτασικούς, γιατί ανεβάζει την πίεση, ενώ απαγορεύεται σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.

Το ευκαλυπτέλαιο, όπως και όλα τα αιθέρια έλαια, πριν την εφαρμογή τους πρέπει να διαλύονται σε 1 κουταλιά ελαίου βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, βαλσαμέλαιο) ή σε 1 κουταλιά αλκοόλης (π.χ. οινόπνευμα, τσίπουρο).

[toggle title="Πηγές"]

θεραπευτικά βότανα & υγεία εκδόσεις Ελευθέριος Μπούκας

Σύγχρονη Θεραπευτική με τα βότανα εκδόσεις Ψίχαλου

Φύση και Υγεία εκδόσεις Κωσταρά

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82

https://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/35028/eykalyptos-ta-fylla-poy-giatreyoyn/

https://medlabgr.blogspot.com/2012/01/blog-post_12.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε
Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;
Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Βασιλικός | Τα φυτά που αξίζει να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση