,

Πώς τα λυπημένα τραγούδια στην πραγματικότητα μας φτιάχνουν τη διάθεση

Γνωρίζατε ότι τα λυπημένα τραγούδια, στην πραγματικότητα, μας φτιάχνουν τη διάθεση; Στο παρελθόν έχουμε δει τα 5 είδη μουσικής που μας κάνουν πιο παραγωγικούς

Πώς τα λυπημένα τραγούδια στην πραγματικότητα μας φτιάχνουν τη διάθεση

Γνωρίζατε ότι τα λυπημένα τραγούδια, στην πραγματικότητα, μας φτιάχνουν τη διάθεση; Στο παρελθόν έχουμε δει τα 5 είδη μουσικής που μας κάνουν πιο παραγωγικούς καθώς και το πως η μουσική ωφελεί τον εγκέφαλο. Αυτή τη φορά όμως μια έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε για τα θλιμμένα τραγούδια.  Αν και πολλοί τείνουν να τα αποφεύγουν φοβούμενοι  πως μπορούν να τους «ρίξουν» ψυχολογικά, υπάρχει μια έμφυτη τάση στον άνθρωπο να ακούει τέτοιου είδους τραγούδια σε δύσκολες στιγμές, όπως ένας χωρισμός. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μπορεί να νομίζουμε πως αυτό συμβαίνει επειδή ταιριάζει η ψυχολογική μας κατάσταση με το τραγούδι ή επειδή δεν έχουμε όρεξη να ακούσουμε κάτι χαρούμενο, όμως η επιστήμη δίνει μια άλλη εξήγηση που δείχνει πως το θέμα είναι αρκετά πιο βαθύ.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα του David Huron, καθηγητή τέχνης στο Κέντρο Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Οχάιο, βρέθηκε πως ακούγοντας «θλιμμένη» μουσική, ο οργανισμός μας αντιδρά έτσι, ώστε απελευθερώνει μια ορμόνη, την προλακτίνη, η οποία ευθύνεται για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν πάνω μας, τελικά, τα λυπημένα τραγούδια.

Η προλακτίνη είναι γνωστή για τη λειτουργία της στις μητέρες κατά την περίοδο του θηλασμού. Παρόλα αυτά, επιτελεί και άλλο έργο που είναι αυτό της δημιουργίας καλής διάθεσης. Έτσι, όταν ακούμε θλιμμένη μουσική, κατά κάποιον τρόπο «ξεγελάμε» τον οργανισμό μας ο οποίος αντιδρά έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον και να διώξει τη θλίψη, παράγοντας τη συγκεκριμένη ορμόνη.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση