Τεστ διαχείρισης κρίσεων και στρες
Όλοι μας αντιμετωπίζουμε κρίσεις, ωστόσο διαφέρουμε στον τρόπο που τις διαχειριζόμαστε. Κάποιοι μπορεί να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός επαγγελματία, ενώ άλλοι μπορεί να επιλέγουν να τις αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Ανεξάρτητα από το πως αποφασίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε, οι κρίσεις στο τέλος μας κάνουν δυνατότερους.
Advertisment
Το πως διαχειριζόμαστε το στρες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψή μας γι αυτό. Η αντίληψη αυτή διαμορφώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία από τους γονείς μας. Στο ένα άκρο, κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τις αντιξοότητες σαν ένα μοιραίο γεγονός που τους καταδικάζει σε αιώνιο πόνο κάνοντάς τους να νιώθουν απολύτως αβοήθητοι. Στο άλλο άκρο, η δυσκολία μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν ένα απλό εμπόδιο που μπορεί να ξεπεραστεί διαμέσου της δύναμης και της σύνθεσης.
Ενώ λοιπόν στο τέλος όλοι είμαστε πιο δυνατοί μετά από μια κρίση, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά κατά τη διάρκεια που τη βιώνουμε. Άλλοι παραλύουν ή αρρωσταίνουν, άλλοι αποδυναμώνονται αλλά τα καταφέρνουν, και άλλοι βλέπουν κάθε κρίση σαν μια ευκαιρία.
Οποιαδήποτε αναστάτωση, όπως το εργασιακό στρες ή μια ασθένεια μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στη φυσιολογική ρουτίνα της ζωής μας. Παρόλο που οι συμπεριφορές που θα δείτε στο παρακάτω τεστ είναι κοινές για όλους, η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων με καλή διαχείριση του στρες και αυτών με χαμηλή βασίζεται σε τρεις παράγοντες: Στην ένταση των συμπτωμάτων, στη διάρκειά τους, και στο κατά πόσο επιδρούν στη λειτουργικότητά τους.
Advertisment
Για παράδειγμα, εάν κάποιος με καλή διαχείριση του στρες, χάσει την εργασία του, μπορεί να εμφανίσει άγχος για λίγες εβδομάδες και να έχει δυσκολίες στη συγκέντρωση σε απλές καθημερινές εργασίες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα συμπτώματα θα ατονίσουν μόλις επανέλθουν σε έναν φυσιολογικό ρυθμό ζωής. Αλλά κάποιος που έχει μειωμένη ικανότητα διαχείρισης του στρες μπορεί να εμφανίσει πιο μακροχρόνια συμπτώματα δυσλειτουργίας.
Στο παρακάτω τεστ θα δούμε πώς επιδρούν οι κρίσεις μέσα μας, πώς διαχειριζόμαστε το στρες και τελικά εάν τις αφήνουμε να διαχέονται σε άλλους τομείς της ζωής μας.
[viralQuiz id=149]