, ,

Πώς να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται στην κούνια

6 αποτελεσματικοί τρόποι για να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί στην κούνια.

Πώς να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται στην κούνια

Τα μωρά λατρεύουν το κράτημα και την αγκαλιά. Δεν υπάρχει γι’ αυτά τίποτα πιο ασφαλές από το να είναι τυλιγμένα στα χέρια της μαμάς. Είναι επίσης ευαίσθητα ως προς την αφή και τη όσφρηση- μπορούν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά της μαμάς και να τη διαφοροποιήσουν από όλες τις άλλες. Μετά το τάισμα, το μωρό σας θέλει να βολεύεται μέσα στην άνετη αγκαλιά σας. Αλλά πολύ γρήγορα συνηθίζει στη ζεστασιά, στο άρωμα και στο απαλό σας άγγιγμα και κλαίει όταν το τοποθετείτε στο άβολο περιβάλλον της κρύας κούνιας.

Για κάποιους γονείς, το πολύωρα και κοπιαστικό κράτημα και κούνημα του μωρού για να κοιμηθεί φαίνεται σαν μονόδρομος. Αυτοί όμως οι 6 αποτελεσματικοί τρόποι θα σας βοηθήσουν να κοιμίσετε ευκολότερα το μωρό σας στην κούνια.

Advertisment

6 αποτελεσματικοί τρόποι για να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί στην κούνια

1. Κοιμηθείτε με την κουβερτούλα του μωρού

Αφού φροντίζετε για αρκετό καιρό το μωρό, γνωρίζει ήδη τη μυρωδιά σας. Κοιμηθείτε με την κουβέρτα του μωρού σας ή το σεντόνι της κούνιας για λίγες μέρες. Αυτό θα απορροφήσει τη μυρωδιά του σώματος σας και θα κάνει το μωρό να νιώθει μια οικεία άνεση όταν το βάζετε στην κούνια για ύπνο. Αφού έχει βολευτεί στα χέρια σας, το μωρό βιώνει ξαφνική δυσφορία από την αλλαγή του περιβάλλοντος. Τυλίξτε το μωρό στην κουβερτούλα του και βεβαιωθείτε ότι η κούνια είναι ζεστή και έτοιμη για ύπνο.

Σημείωση: Μην αφήνετε τα παιχνίδια του μωρού ή κάποιο μαξιλάρι στην κούνια, όσο θα κοιμάται. Μπορεί να μετακινηθούν μέσα στον ύπνο του και αυτό να αυξήσει τον κίνδυνο ασφυξίας αν τέτοια αντικείμενα βρίσκονται γύρω τους.

Διαβάστε: Τα μωρά μαθαίνουν τη μητρική γλώσσα προτού γεννηθούν

Advertisment

2. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Καθώς προετοιμάζεστε να βάλετε για ύπνο το μωρό σας, αρχίστε με μια σειρά πρακτικών και επαναλαμβάνετε τις καθημερινά. Τραβήξτε τις κουρτίνες ή χαμηλώστε τον φωτισμό. Αγκαλιάστε το μωρό, ενώ του τραγουδάτε κάποιο οικείο νανούρισμα. Βεβαιωθείτε ότι η κούνια είναι ζεστή και άνετη πριν το τοποθετήσετε εκεί. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι το μωρό να συνηθίσει το πρόγραμμα· ωστόσο, αν εμμείνετε σε αυτό, αργά ή γρήγορα θα το συνδέσει με την ώρα του ύπνου.

3. Προτιμήστε το τάισμα πριν τον ύπνο

Ένα πεινασμένο μωρό θα ξυπνήσει ακόμα και στη μέση της νύχτας. Ως μέρος της ρουτίνας προετοιμασίας πριν τον ύπνο, ταΐστε το μωρό σας- προτιμήστε το μητρικό γάλα αντί για άλλες τροφές που μπορεί να έχει ξεκινήσει να καταναλώνει. Μην το ταΐζετε κάτι βαρύ, κάτι που θα δυσκόλευε τον ύπνο του. Ακολουθήστε τη συνηθισμένη ρουτίνα για τον ύπνο με χαμήλωμα των φώτων και του νανουρίσματος. Αν τρίβουν τα ματάκια τους και χασμουριούνται, σημαίνει ότι ο ύπνος είναι κοντά. Τοποθετήστε το μωρό στην κούνια σύντομα μετά από αυτό. Με γεμάτη κοιλίτσα, θα αποκοιμηθεί γρήγορα μέχρι την επόμενη ώρα για τάισμα φυσικά.

Δείτε επίσης: Κλασσική Μουσική για μωρά και εγκύους (βίντεο)

4. Κρατήστε το μωρό κοντά σας

Να προσέχετε το μωρό σας τη νύχτα ανά κάποια διαστήματα. Μην το βάλετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί σας, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε την κούνια δίπλα στο κρεβάτι σας. Αυτό διευκολύνει και εσάς που θα το ταΐζετε το βράδυ. Αν το ύψος της κούνιας σας το επιτρέπει, μπορείτε να το χτυπάτε ελαφρά στην πλάτη μέχρι να κοιμηθεί, όσο είστε στο κρεβάτι σας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων όπως το Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών, γιατί το μωρό θα έχει επίγνωση του ότι η μαμά του δεν είναι μακριά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να βάζετε την κούνια του μωρού στο υπνοδωμάτιο σας, ιδανικά για όλο τον πρώτο χρόνο ζωής του.

5. Σιέστα στην κούνια

Σε ποιον δεν αρέσει ένας σύντομος υπνάκος στη μέση της μέρας; Βέβαια, αν το μωρό σας είναι λιγότερο από ενός, χρειάζεται περισσότερο ύπνο. Ένας ύπνος των συνολικά 12- 16 ωρών την ημέρα είναι απαραίτητος για αυτά. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας συμβαίνει δύο ή τρεις φορές. Αυτές οι φορές αποτελούν ευκαιρία για να συνηθίσουν όλο και περισσότερο τον ύπνο στην κούνια. Ακολουθήστε την συνηθισμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο και τοποθετήστε το στην κούνια αμέσως μετά. Χτυπήστε ελαφρά το μωρό σας στην πλάτη αν αυτό κλαίει ή απλά τοποθετήστε το χέρι σας στην κούνια για να νιώθει πιο άνετα, αλλά μην το σηκώσετε αμέσως. Να περιμένετε πρώτα να ηρεμήσει. Ο ύπνος στην κούνια κατά τη διάρκεια της μέρας θα το βοηθήσει σταδιακά να βολευτεί και το βράδυ εκεί.

6. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο

Το τελευταίο και πιο σημαντικό από όλα, όχι μόνο για το μωρό σας αλλά και για εσάς, είναι να απομακρυνθείτε από την οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών σας μισή ώρα πριν τον ύπνο. Αν προσπαθείτε να το αποκοιμίσετε υπό την παρουσία του τηλεφώνου ή του λάπτοπ σας, μπορεί κάποια στιγμή να αποσπαστεί η προσοχή σας από αυτά. Το πρόγραμμα ύπνου στα μωρά φαίνεται επίσης να διαταράσσεται από την τηλεόραση. Ως γονείς, είστε υπεύθυνοι στο να περιορίσετε την έκθεση των παιδιών σας στις οθόνες, οι οποίες αναμφίβολα, έχουν αρνητικές συνέπειες σε εκείνα.

Όταν το μωρό έρχεται, ένας γονέας σταδιακά μαθαίνει να αναπτύσσει την ιδιότητα της υπομονής με τον καιρό. Το μωρό σας δεν θα αρχίσει να προτιμά την κούνια και την κουβερτούλα ξαφνικά και από μόνο του. Η διαμόρφωση ενός προγράμματος και το να εμμείνετε σε αυτή θα κάνει να συνηθίσει στην όλη διαδικασία και μέσα σε αυτή και την κούνια του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή στο Matrix | Το σύμπαν ως προσομοίωση
Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση