,

Γαστρεντερικό σύστημα και πόνοι στο σώμα: Πώς συνδέονται και τι μπορείτε να κάνετε

Άρθρο του διατροφολόγου Joe Tatta Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είχε πει ότι η καλή και η κακή ρίζα της υγείας μας ξεκινά

Γαστρεντερικό σύστημα και πόνοι στο σώμα: Πώς συνδέονται και τι μπορείτε να κάνετε

Άρθρο του διατροφολόγου Joe Tatta

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είχε πει ότι η καλή και η κακή ρίζα της υγείας μας ξεκινά από το έντερο. Και οι επιστήμονες σήμερα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τη θεωρία του, καθώς ξετυλίγουν το ρόλο που παίζει ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη από ασθένειες και σε άλλα πολλά. Όπως γνωρίζουμε, η διατροφή είναι κρίσιμης σημασίας στη διατήρηση ενός λειτουργικού γαστρεντερικού περιβάλλοντος. Σε διαφορετική περίπτωση μια ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου εντείνει τις φλεγμονές και πυροδοτεί την εμφάνιση αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Advertisment

Ως γιατρός φυσικής θεραπείας, η υγεία του εντέρου, μου παρέχει μια εικόνα, ώστε να μπορέσω να εξηγήσω το λόγο που οι ασθενείς μου (ειδικά οι υπέρβαροι) αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα σε αρθρώσεις όπως ο καρπός του χεριού, ο οποίος δεν δέχεται μεγάλο βάρος. Η οπτική αυτή μου δηλώνει συνήθως προβλήματα με μια συστηματική φλεγμονή. Και ενώ οι ασθενείς μου δείχνουν να καταλαβαίνουν το πώς η δυσλειτουργία του εντέρου επηρεάζει την πέψη, δεν μπορούν συχνά να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στην εντερική υγεία και στον πόνο στις αρθρώσεις ή σε άλλα προβλήματα όπως οι πονοκέφαλοι, οι μεταπτώσεις της διάθεσης, το έκζεμα, η απόκτηση βάρους ή η κόπωση που συχνά συνοδεύει τον πόνο.

Τα εντερικά προβλήματα πυροδοτούν τον πόνο

Πώς λειτουργεί; Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι το έντερό σας διατηρεί ένα σταθερό σύνορο ανάμεσα στην πεπτική σας οδό και στο εσωτερικό σας περιβάλλον, επιτρέποντας σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά να το διαπεράσουν, ενώ κρατούν μακριά οτιδήποτε άχρηστο. Η διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού συστήματος κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, που όμως διαμορφώνει ένα πολύ στεγανό σύστημα, το οποίο κρατά μακριά τους ξένους εισβολείς, όπως τα βακτήρια, τις τοξίνες και μεγάλα άπεπτα κομμάτια τροφής.

Όταν αυτά τα στεγανά καταρρεύσουν, τα σύνορα γίνονται πορώδη και φλεγμονώδη· τα βακτήρια, οι τοξίνες και οι αχώνευτες τροφές αρχίζουν να τα διαπερνούν. Αποκαλούμε αυτούς του ξένους εισβολείς αντιγόνα ή ξένες ουσίες που πυροδοτούν μια ανοσοποιητική απόκριση. Και εδώ το κακό είναι διπλό: Δεν μπορείτε να προσλάβετε σωστά τα θρεπτικά στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα εισβάλλουν στον οργανισμό σας ξένα, ακατάλληλα στοιχεία, μια κατάσταση που ονομάζεται εντερική διαπερατότητα ή «διαρρέον έντερο».

Advertisment

Αυτή η σύνδεση συσχετίζεται άμεσα με τη φλεγμονή

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται με αντισώματα, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν αυτά τα αντιγόνα. Όταν ένα αντίσωμα προσδεθεί σε ένα αντιγόνο, δημιουργείται ένα ανοσοσύμπλεγμα. Το επίμονο «διαρρέον έντερο» αυξάνει τα ανοσοσυμπλέματα· αυτά κυκλοφορούν σε όλο σας το σώμα και τοποθετούνται σε διάφορους ιστούς και όργανα, όπως στους σκελετικούς μύες και στις αρθρώσεις, προκαλώντας περισσότερες φλεγμονές. Η εντερική διαπερατότητα επίσης συνεισφέρει στα αυτοάνοσα νοσήματα ή στις ανοσοποιητικές αποκρίσεις που στρέφονται κατά συγκεκριμένων ιστών και προκαλούν βλάβες και δυσλειτουργίες. Όταν αυτό συμβαίνει στις αρθρώσεις σας, η φλεγμονή συνοδεύεται από πόνο, πρήξιμο και ακαμψία.

Μειώστε τον πόνο, θεραπεύοντας το έντερό σας

Όταν οι ασθενείς μου θεραπεύονται από την εντερική διαπερατότητα, καταφέρνουν επιτέλους και να λύσουν το πρόβλημα που θρέφει τις φλεγμονές. Η θεραπεία ηρεμεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αντιστρέφει αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και μειώνει τον πόνο. Και μπορείτε να το καταφέρετε φυσικά, χωρίς χειρουργεία και φάρμακα. Εκτός από την εστίαση σε μια διατροφή που περιλαμβάνει όλη τη γκάμα τροφών (μέσω της οποία αποφεύγεται και η δυσανεξία), έχω καταλήξει σε αυτές τις 7 στρατηγικές που βελτιστοποιούν την υγεία του εντέρου:

1. Αυξήστε την πρόσληψη ινών

Οι περισσότερες έρευνες, αν όχι όλες, υποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση των ινών στη διατροφή μας αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος. Ανάμεσα στα οφέλη που προσφέρουν, οι ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το έντερο μας.

2. Καταναλώστε περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ως γνωστόν, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο. Αν τα ψάρια ελεύθερης αλιείας δεν είναι μέρος της διατροφής σας, επιλέξτε το αντίστοιχο συμπλήρωμα ιχθυελαίου.

3. Πρόσληψη προβιοτικών

Τα προβιοτικά βοηθούν στην επαναφορά ενός ισορροπημένου γαστρεντερικού συστήματος. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ, το λάχανο τουρσί και οι ελιές, αλλά αν δε θέλετε να τα προσλαμβάνετε φυσικά, υπάρχουν και τα αντίστοιχα συμπληρώματα. Ωστόσο, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

4. Πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D

Οι ερευνητές συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με διάφορα προβλήματα, όπως την φλεγμονή, το διαρρέον έντερο και αυτοάνοσες παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του χρόνιου πόνου. Ζητήστε από τον γιατρό σας μια εξειδικευμένη εξέταση για τη μέτρηση της βιταμίνης D και ύστερα συνεργαστείτε για να την επαναφέρετε στα φυσιολογικά επίπεδα.

5. Ελαττώστε τη γλουτένη

Αν υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις ή από άλλους τύπους πόνου, η γλουτένη πρέπει να φύγει από την καθημερινή σας διατροφή. Η γλιαδίνη αποτελεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι, στο ρύζι και στο σιτάρι και πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτή, μέχρι του σημείου να προκαλείται μια αυτοάνοση αντίδραση. Το ανοσοποιητικό σας θεωρεί τη γλουτένη ως εχθρό και μπορεί να εξαπολύσει όπλα για να της επιτεθεί, προκαλώντας τελικά φλεγμονές στο έντερο, στις αρθρώσεις και σε άλλες περιοχές του σώματος.

6. Αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Η αποχή από αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για τη θεραπεία του διαρρέοντος εντέρου, καθώς τα γενετικά αυτά τροποποιημένα τρόφιμα προκαλούν βλάβες στη πεπτική οδό και πιθανώς να είναι μια από τις βασικές αιτίες εμφάνισης της εντερικής διαπερατότητας.

7. Αποφύγετε τα σολανοειδή

Οι πιπεριές, οι ντομάτες, οι πατάτες και η μελιτζάνες μας προσφέρουν φυτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για τους ασθενείς με διαρρέον έντερο, αυτοάνοσα νοσήματα ή οστεοαρθρίτιδα. Τα σολανοειδή περιέχουν τοξικό αλκαλοειδές, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές του εντέρου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση