Γιατί αξίζει να κάνετε διατάσεις καθημερινά

Γιατί αξίζει να κάνετε διατάσεις καθημερινά Αν εξετάσετε για λίγο την καθημερινότητα σας, θα δείτε ότι περνάτε πολύ χρόνο καθιστοί, κυρίως μπροστά στην τηλεόραση,

Γιατί αξίζει να κάνετε διατάσεις καθημερινά

Γιατί αξίζει να κάνετε διατάσεις καθημερινά

Αν εξετάσετε για λίγο την καθημερινότητα σας, θα δείτε ότι περνάτε πολύ χρόνο καθιστοί, κυρίως μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή απασχολημένοι με το κινητό σας τηλέφωνο. Το ανθρώπινο σώμα, όμως, στο πέρασμα των χιλιάδων χρόνων εξέλιξης του, έχει σχεδιαστεί για να είναι φυσικά ενεργοποιημένο.

Advertisment

Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή πολύ εύκολη, αλλά επίσης μας έχει καθηλώσει σε καρέκλες και γραφεία. Γι’ αυτό και οι ασκήσεις των διατάσεων έχουν γίνει εξαιρετικά πολύτιμες και σημαντικές για το σώμα μας. Το stretching ενεργοποιεί τους μύες σας και σας βοηθά να μειώσετε τη δυσκαμψία. Ακόμα κι αν επισκέπτεστε συχνά το γυμναστήριο, οι διατάσεις μέσα στη μέρα μπορούν να αποδειχτούν ευεργετικές για τους μύες σας με διαφορετικούς τρόπους.

5 τρόποι με τους οποίους το stretching ωφελεί την υγεία σας

1. Τεντώνει τη θωρακική σας μοίρα

Η θωρακική μοίρα αποτελείται από δώδεκα σπόνδυλους, που διαμορφώνουν την άνω και μεσαία ράχη. Αν οδηγείτε πολλές ώρες, κάθεστε όλη τη μέρα σε ένα γραφείο ή απλά μένετε στάσιμοι σε ένα σημείο για κάποιες ώρες, η σπονδυλική σας στήλη μπορεί να γίνει δύσκαμπτη και λιγότερο ευλύγιστη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος σας, όπως στον αυχένα, στους ώμους και στο στήθος. Οι απλές περιστροφικές διατάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρήσετε την πλάτη σας ενεργοποιημένη και ευλύγιστη.

2. Για δυνατότερους γλουτιαίους μυς

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εργασία τους είναι να βρίσκονται καθηλωμένοι σε ένα γραφείο για 8 ώρες. Οι πολλές ώρες σε αυτή τη στάση μπορεί να προκαλούν προβλήματα στους γλουτιαίους μύες σας, επειδή τα νεύρα που τους ενεργοποιούν, μένουν ανενεργά μετά από λίγη ώρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία, μια διαδικασία κατά την οποία οι μύες αρχίζουν να εκφυλίζονται εξαιτίας της αχρηστίας. Για να κρατήσετε ενεργοποιημένους τους γλουτιαίους μύες σας, μπορείτε να σηκώνεστε και να εκτελείτε κάποιες διατάσεις που θα τεντώνουν τους γλουτούς σας και τη γύρω περιοχή. Ακόμα και αν δεν γυμνάζεστε τακτικά, αυτές οι διατάσεις θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μελλοντικούς τραυματισμούς.

Advertisment

3. Για καλή στάση και καλύτερη κυκλοφορία

Το stretching συχνά παραβλέπεται, επειδή δεν προσφέρει ορατά αποτελέσματα όπως τα βάρη ή η αεροβική. Ωστόσο, οι διατάσεις έχουν μακροχρόνια οφέλη, καθώς συνεισφέρουν στην καλύτερη στάση του σώματος και στη μείωση του πόνου. Οι διατάσεις επίσης αυξάνουν την ροή του αίματος στους μύες, ενώ προωθούν την κυτταρική ανάπτυξη και τη λειτουργία των οργάνων. Καλύτερη κυκλοφορία μεταφράζεται επίσης σε υγιή εγκέφαλο και καθαρότητα σκέψης.

4. Διευκολύνει τη γυμναστική σας

Αν γυμνάζεστε τακτικά, οι διατάσεις θα δείτε ότι θα κάνουν θαύματα για εσάς. Η προπόνηση με βάρη μειώνει το μήκος των μυών σας και μπορεί να σας κάνει να τους νιώθετε σκληρούς. Άτομα που κάνουν ασκήσεις αντοχής επίσης παραπονιούνται για μυϊκούς πόνους, συνήθως λόγω πίεσης των μυών τους. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τέτοια ζητήματα είναι να κάνετε διατάσεις πριν και μετά τη γυμναστική.

5. Αυξάνουν την αντοχή σας

Το stretching μπορεί να αποδειχθεί ένας σπουδαίος τρόπος για να βελτιώσετε την αντοχή σας, ειδικά αν ασχολείστε με τα ανάλογα αθλήματα, όπως το τρέξιμο και το κολύμπι. Όταν γυμνάζετε τους μυς για μεγάλο χρονικό διάστημα, νιώθετε κόπωση και η κόπωση αυτή έχει επίδραση στην απόδοσή σας. Οι διατάσεις χαλαρώνουν τους μυς και τους τένοντες και παρέχουν περισσότερο αίμα, ώστε να ανακουφίζονται άμεσα από την κόπωση και να μπορούν να αποδίδουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε

• Αν δεν έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα τις διατάσεις. Όταν ξεκινήσετε, μην πιέσετε απότομα τον εαυτό σας. Μπορεί να τραυματιστείτε. Κρατήστε τη διάταση, εκεί που νιώθετε κάποια αντίσταση, αλλά χωρίς να πονάτε. Να θυμάστε ότι πρέπει να έχετε χαλαρώσει και να αναπνέετε βαθιά.

• Όταν ξεκινήσετε, κάποιες διατάσεις θα σας φαίνεται αδύνατο να τις καταφέρετε. Προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές, όπως τη χρήση κάποιου οργάνου ως βοήθημα ή να εκτελέσετε τη διάταση σε καθιστή θέση ή και ξαπλωμένοι. Να είστε υπομονετικοί και να ξεκινήσετε με μικρά βήματα.

• Πείστε τον εαυτό σας. Όταν κάνετε διατάσεις, πιέζετε το σώμα σας να βγει έξω από τη ζώνη άνεσης του και σίγουρα πρόκειται να συναντήσετε αντίσταση. Ο νους σας μπορεί να σας λέει ότι είναι αδύνατο να το καταφέρετε, αλλά προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας να συνεχίζει, ώστε να γίνετε λίγο πιο ευλύγιστοι κάθε φορά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση