Μπούκωμα: Γιατί είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο που διανύουμε

Μπούκωμα: Γιατί είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο που διανύουμε Το μπούκωμα της μύτης ή η ρινική συμφόρηση είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο

Μπούκωμα: Γιατί είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο που διανύουμε

Μπούκωμα: Γιατί είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο που διανύουμε

Το μπούκωμα της μύτης ή η ρινική συμφόρηση είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο που διανύουμε και χαρακτηρίζεται από δυσκολία εισόδου του αέρα στον πνεύμονα λόγω απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών, πταρμό, ρινική έκκριση.

Advertisment

Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων.

Κατά την Άνοιξη, η γύρη των φυτών προκαλεί υπερβολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Με την κατακράτηση της γύρης απελευθερώνονται αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Αναπτύσσεται οίδημα ρινικού βλεννογόνου, διήθηση της περιοχής από ηωσινόφιλα, βασεόφιλα, ουδετερόφιλα. Το υγρό στην επιφάνεια του βλεννογόνου περιέχει αντισώματα IgA και IgE. Οι ρινικές εκκρίσεις είναι πλούσιες σε ηωσινόφιλα. Η εξοίδηση των ρινικών κογχών και του βλεννογόνου με απόφραξη των στομίων των παραρρινίων κόλπων και της ευσταχιανής σάλπιγγας, δημιουργούν επιμολύνσεις από ιούς και μικρόβια και δευτερογενείς λοιμώξεις στην περιοχή των παραρρινίων και του ωτός.

Αρκετοί αναπνευστικοί ιοί και μικρόβια παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριοποίηση κατά την περίοδο που διανύουμε. Οι ρινοιοί, ο ιός της γρίπης, ο ιός της παραινφλουέντζας, οι αδενοιοί, ο s. pneumonia, o haemophilus influenza, η moraxella, o στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος είναι τα πιο κοινά λοιμώδη αίτια στην ιατρική καθημερινή πρακτική που προσβάλλουν τον βλεννογόνο των ανώτερων αναπνευστικών οδών.

Άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση στην πορεία μιας ιογενούς λοίμωξης που προσβάλλει αρχικώς μόνο τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς. Έτσι το ιογενές μπούκωμα που δεν λύεται μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα), ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, μικροβιακή πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι ηπατοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σωστή πρόληψη επιτυγχάνεται με γενικά και ειδικά μέτρα αποφυγής των λοιμώξεων και της έκθεσης σε γύρη. Συνιστάται:

• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που να περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, άλατα, αντιοξειδωτικά, αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καφέ και αλκοόλ.

• Αποφυγή χώρων με συνωστισμό και καλός αερισμός τους.

• Καλό πλύσιμο χεριών.

• Άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν αυξημένη ευπάθεια όπως είναι ο διαβήτης, αιματολογικά νοσήματα.

• Αποφυγή λήψης άσκοπης αντιβίωσης η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων και σοβαρών επιπλοκών.
• Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά. Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν.

• Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς. Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη.

• Η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται.

• Συνιστάται αποφυγή κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της ημέρας.

• Άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι.

• Συνιστώνται εξωτερικά πλαστικά καλύμματα στα κρεβάτια και τα μαξιλάρια.

• Συνιστάται αποφυγή κατάχρησης τοπικών αποσυμφορητικών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλεργίες τα μικρόβια και οι ιοί αποτελούν τα πιο κοινά αίτια μπουκώματος κατά την περίοδο που διανύουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση σπανιότερων νοσημάτων που προκαλούν μπούκωμα όπως είναι τα νεοπλάσματα κρανίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι διαταραχές ορμονών. Η σωστή ιατρική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση