, , , ,

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα των εντόμων που μας προκαλούν έντονη φαγούρα

Το ξύσιμο ενός τσιμπήματος μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά μπορεί να κάνει τη φαγούρα ακόμη χειρότερη.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα των εντόμων που μας προκαλούν έντονη φαγούρα

Ψεκάζετε τον εαυτό σας με σπρέι για έντομα ή ανάβετε ένα κερί σιτρονέλας πριν βγείτε έξω, αλλά μερικές φορές αυτά τα ενοχλητικά μικρά έντομα αγνοούν κάθε προσπάθειά σας προστασίας. Όταν ένα έντομο όπως ένα κουνούπι σας τσιμπά, εγχέει λίγο σάλιο. Το σάλιο περιέχει ενώσεις που εμποδίζουν την πήξη του αίματος και κρατούν αδρανές το ανοσοποιητικό σύστημα για λίγο, ενώ τρέφονται. Τελικά, η ανοσολογική αντίδραση ενεργοποιείται – πολύ μετά την απομάκρυνση του εντόμου – γεγονός που πυροδοτεί τη φαγούρα.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ελέγξουμε αυτή τη φαγούρα; Το ξύσιμο ενός τσιμπήματος εντόμου μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να κάνει τη φαγούρα ακόμη χειρότερη.

Advertisment

Mια σύντομη εισαγωγή σχετικά με το ποια τσιμπήματα εντόμων προκαλούν φαγούρα

Σχεδόν κάθε είδος τσιμπήματος εντόμου μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Τα κουνούπια είναι προφανώς τα πιο συνηθισμένα, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι ένοχοι. Τα τσιμπήματα από ψύλλους βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, οπότε αν δεν παρατηρείτε κουνούπια τριγύρω, αλλά έχετε τσίμπημα, ελέγξτε τα κατοικίδιά σας.

Οι σκνίπες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα. Και ζωύφια που δεν είναι τεχνικά έντομα, όπως οι αράχνες, μπορούν επίσης να μας τσιμπήσουν και να προκαλέσουν φαγούρα. Αν νομίζετε ότι σας έχει δαγκώσει αράχνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς ορισμένα τσιμπήματα αράχνης μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ενόχληση και μερικές φορές οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα για τσιμπήματα αράχνης.

Ορισμένα τσιμπήματα εντόμων καίνε περισσότερο από ό,τι προκαλούν φαγούρα, όπως κάποια είδη μυρμηγκιών. Το τσίμπημα της αλογόμυγας είναι συνήθως επώδυνο, αν και μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα. Το τσίμπημα του τσιμπουριού συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα, εκτός εάν σας έχουν δαγκώσει στο παρελθόν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες που περιέχει το σάλιο ενός τσιμπουριού.

Advertisment

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα των εντόμων που μας προκαλούν έντονη φαγούρα

Πλένουμε την περιοχή που εντοπίσαμε το τσίμπημα

Όταν ένα κουνούπι τρυπά το δέρμα, το σάλιο του εισέρχεται και ο οργανισμός μας αντιδρά αμέσως ενάντια σε αυτό δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως αντίδραση ισταμίνης – η οποία τις περισσότερες φορές δημιουργεί ένα σημάδι. Έτσι, χρειάζεται πρώτα να πλύνουμε την περιοχή με ζεστό σαπουνόνερο ώστε όσο μπορούμε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα του σάλιου. Είναι επίσης σημαντικό να αφαιρέσουμε τυχόν κεντριά που μπορούμε να δούμε ή το ίδιο το έντομο (στην περίπτωση του τσιμπουριού).

Αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση να ξυθούμε

Αν και είναι δελεαστικό να ξύσουμε το τσίμπημα, χρειάζεται να προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Το ξύσιμο μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη ισταμίνη και να κάνει τον κνησμό πιο έντονο. Είμαστε επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί τη νύχτα. Συχνά τη νύχτα, όταν δεν είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις καθημερινές μας δραστηριότητες, παρατηρούμε τη φαγούρα περισσότερο. Έτσι, το ξύνουμε, προκαλώντας περισσότερη απελευθέρωση ισταμίνης και τροφοδοτώντας τον κύκλο.

Δροσίζουμε το δέρμα μας

Η τοποθέτηση μιας ψυχρής κομπρέσας, όπως μια παγοκύστη ή κατεψυγμένα λαχανικά σε μια σακούλα, πάνω στο δέρμα για δύο ή τρία λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της φαγούρας ενός τσιμπήματος από έντομο. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση της φαγούρας και του πρηξίματος, επειδή οι υποδοχείς φαγούρας και κρύου βρίσκονται στο ίδιο «κύκλωμα» του εγκεφάλου. Συνεπώς, το κρύο μειώνει τον κνησμό. Το τζελ αλόης βέρα από το ψυγείο μπορεί επίσης να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Δοκιμάζουμε μια κρέμα χωρίς συνταγή ή λίγο οινόπνευμα

Αναζητήστε λοσιόν που περιέχουν πραμοκαΐνη. Η πραμοκαΐνη είναι ένα ήπιο τοπικό αναισθητικό που συχνά περιλαμβάνεται ως συστατικό που ανακουφίζει από τη φαγούρα σε πολλές μάρκες ενυδατικών προϊόντων. Τα προϊόντα που περιέχουν μενθόλη έχουν επίσης δροσιστική δράση όταν εφαρμόζονται τοπικά.

Καλό είναι επίσης να αναζητάμε κρέμες που περιέχουν υδροκορτιζόνη ή μια μορφή διφαινυδραμίνης ως δραστικό συστατικό. Η υδροκορτιζόνη είναι ένα στεροειδές που μειώνει τη φυσική ανοσολογική αντίδραση του σώματός στο τσίμπημα του εντόμου και μειώνει τον κνησμό και το πρήξιμο. Και η διφαινυδραμίνη είναι ένα αντιισταμινικό που δρα εμποδίζοντας τη φυσική ουσία ισταμίνη, η οποία προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις όπως ο κνησμός.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή οινοπνεύματος για τρίψιμο στα τσιμπήματα των εντόμων του βοηθά να φύγει μέρος της φαγούρας. Αυτή η απλή θεραπεία θα δροσίσει και θα καταπραΰνει το δέρμα. Ο καθαρισμός ενός τσιμπήματος με οινόπνευμα βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων σάλιου των εντόμων, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να έχει μικρότερη αντίδραση σε ένα τσίμπημα.

Σε έντονες καταστάσεις, υπάρχει η επιλογή του αντιισταμινικού χαπιού

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα μέρος της αντίδρασης φαγούρας προκαλείται από την απελευθέρωση ισταμίνης από τα λευκά αιμοσφαίρια που προσελκύονται στην περιοχή του δαγκώματος. Συν τοις άλλοις, το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερης ισταμίνης. Η χρήση ενός αντιισταμινικού μπορεί να βοηθήσει στο να σπάσει ο κύκλος φαγούρας-ξυσίματος.

Όμως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού πάρετε ένα αντιισταμινικό για περισσότερο από δύο ημέρες και να θυμάστε ότι ορισμένα αντιισταμινικά (όπως η διφαινυδραμίνη) μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για τη φαγούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/how-to-treat-bug-bites-itching

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση