, , ,

Παχυσαρκία, βουλιμία και φάρμακα για το αδυνάτισμα

Παχυσαρκία, βουλιμία και φάρμακα για το αδυνάτισμα H παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του λιπώδους ιστού του σώματος. Οι μετρήσεις που χρησιμοποιεί σήμερα η

Παχυσαρκία, βουλιμία και φάρμακα για το αδυνάτισμα

H παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του λιπώδους ιστού του σώματος. Οι μετρήσεις που χρησιμοποιεί σήμερα η ιατρική επιστήμη για να εκτιμήσει την περίσσια του λιπώδους ιστού είναι ο δείκτης ΒΜΙ, ο οποίος ισούται με το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους και ειδικές σωματομετρικές μετρήσεις (π.χ. πάχος πτυχώσεων δέρματος). Όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι 18,5-25 πρόκειται για άνθρωπο φυσιολογικού βάρους, όταν το ΒΜΙ είναι έως 30 για υπέρβαρο ενώ πάνω από τριάντα για παχύσαρκο άνθρωπο. Σε παθολογικά αδύνατους ανθρώπους το ΒΜΙ είναι κάτω του 18,5.

Advertisment

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτη, εντέρου. Όλα τα άτομα δεν έχουν την ίδια ευαισθησία στην αύξηση του λιπώδους ιστού τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για υπερβολικό βάρος με ΒΜΙ κάτω του 31, δηλαδή για μέτριες ή ήπιες αυξήσεις του λιπώδους ιστού. Οι κληρονομικές επιβαρύνσεις, η φυσική κατάσταση, η σύσταση των γευμάτων, οι συνήθειες της καθημερινότητας έχουν στις περιπτώσεις αυτές σημαντικό ρόλο.

Έτσι, η δυσμενής επίδραση του υπερβάλλοντος βάρους είναι μικρότερη εάν η φυσική κατάσταση είναι καλή, εάν η διατροφή είναι μεσογειακή, εάν δεν υπάρχουν δυσμενείς κληρονομικές επιβαρύνσεις για διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια εμφράγματα καρκινώματα, εάν ο υπέρβαρος δεν καπνίζει, εάν το λίπος δεν έχει τάση συσσώρευσης στην κοιλιά ή τα σπλάγχνα.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η αύξηση της LDL χοληστερόλης του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων, η λιπώδης διήθηση ήπατος, η άπνοια στον ύπνο, η ύπαρξη αθηρωμάτωσης, το μεταβολικό σύνδρομο είναι δείκτες αυξημένου “μεταβολικού stress” του σώματος και επικινδυνότητας της παχυσαρκίας.

Advertisment

Η βουλιμία αποτελεί το πιο συχνό αίτιο παχυσαρκίας. Ως βουλιμία χαρακτηρίζεται η υπερβολική κατανάλωση τροφής. Οι πάσχοντες πολλές φορές κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών και προκαλούν στον εαυτό τους εμετό, πρακτικές που θεωρούνται λανθασμένα ως πρακτικές που αμβλύνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της πολυφαγίας. Ποικίλα παθολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές ηλεκτρολυτών, ρήξη οισοφάγου ή στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση συνδέονται με τις πρακτικές αυτές και ενίοτε χρήζουν νοσηλείας.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση του παχύσαρκου ατόμου και τα συναισθήματα αγωνίας που προκύπτουν από την κοινωνική συναναστροφή οδηγούν πολλές φορές στην άμετρη χρήση φαρμάκων και ποικίλων βοηθημάτων χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα κινδυνεύουν να εξασθενήσουν σημαντικά τον οργανισμό του παχύσαρκου που είναι ήδη επιβαρυμένος από την περίσσεια του λιπώδους ιστού.

Τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για αδυνάτισμα είναι:

1. Χημικά φάρμακα

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα χημικά φάρμακα διαιρούνται σε ανορεξιογόνα, καθαρτικά εμετικά χάπια, αναστολείς της απορρόφησης λίπους. Τα ανορεξιογόνα προκαλούν ανορεξία δρώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή αυξάνουν τις πραγματοποιούμενες καύσεις επιταχύνοντας το μεταβολισμό. Τα καθαρτικά ή εμετικά χάπια προκαλούν συχνή κένωση του περιεχομένου του εντέρου ή συχνή κένωση του στομάχου. Οι αναστολείς της απορρόφησης λίπους δρουν τοπικά στο έντερο προκαλώντας αποβολή μέρους του προσλαμβανόμενου με τις τροφές λίπος.

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες ευρέως χρησιμοποιούμενων ανορεξιογόνων φαρμάκων συγκαταλέγονται η ανορεξία, η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία, η ζάλη, η ταχυκαρδία, η υπέρταση, σοβαρά ψυχιατρικά σύνδρομα, νεφρικές διαταραχές, αλλεργικά σύνδρομα, η αύξηση της θερμοκρασίας, τα καρδιακά επεισόδια, η ακράτεια κοπράνων, η ακατάσχετη διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια ιχνοστοιχείων και λιποδιαλυτών βιταμινών, οι αλλεργίες, η ρήξη βλεννογόνουη παγκρεατίτιδα, η χολοκυστοπάθεια , οι αλλεργίες.

2. Φυτικά φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα διατροφής για τη βουλιμία και τη παχυσαρκία

Μία ποικιλία συμπυκνωμένων φυτικών δραστικών ουσιών, με μορφή αφεψημάτων ή συμπληρωμάτων ή φυσικών φαρμάκων (π.χ. Citrus aurantium, πράσινο τσάι, guar, φυτικά αντιοξειδωτικά), χρησιμοποιούνται σήμερα για την καταπολέμηση του περιττού βάρους και τη σταθεροποίηση της απώλειας. Πολλά άτομα πιστεύουν λανθασμένα ότι τα βότανα και τα φυτικά σκευάσματα στερούνται παρενεργειών.

Αυτό είναι λάθος. Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα φυτικά σκευάσματα συνδέονται αριθμητικά με λιγότερες παρενέργειες από τα αντίστοιχα χημικά φάρμακα, δεν στερούνται επικίνδυνων παρενεργειών. Αρκετές φορές οι παρενέργειες δεν οφείλονται στο φυτικό σκεύασμα αυτό καθαυτό, αλλά στην τεχνική επεξεργασία του φυτού από την βιομηχανία, σε λανθασμένη δοσολογία, σε έλλειψη συμβατότητας του φυτικού φαρμάκου με τον οργανισμό. Ηπατικά νευρολογικά προβλήματα και αλλεργίες είναι τα συνήθη παθολογικά προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση βοτάνων χωρίς την ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Χυμός παντζαριού: Τα οφέλη του για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση
Μικροπλαστικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και τι μπορεί να υπάρχει σε ένα μπουκάλι νερό
Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση