Πόνος στη μέση; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει για το σώμα σας

Πόνος στη μέση; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει για το σώμα σας Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, η πρώτη και μοναδική απόκρισή σας

Πόνος στη μέση; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει για το σώμα σας

Πόνος στη μέση; Δείτε τι μπορεί να σημαίνει για το σώμα σας

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, η πρώτη και μοναδική απόκρισή σας στον πόνο της μέσης είναι να τον αγνοείτε και να ελπίζετε ότι θα φύγει σύντομα. Αλλά ο πόνος στη μέση, συχνά, είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σας για να σας δηλώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Τι μπορεί λοιπόν να μαρτυρά ο πόνος εκεί για το σώμα σας;

Advertisment

Διόρθωση της στάσης σώματος

Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος κάθεται για πάνω από 8 ώρες ημερησίως. Αυτό μπορεί να μη θεωρείτε ότι κάνει κακό, αλλά όταν συνδυάζεται με κακή στάση σώματος, τα πράγματα μπορεί να πάρουν μια σοβαρή τροπή όσον αφορά στη μέση σας.

Ένας τρόπος με τον οποίο η κακή στάση σώματος προκαλεί πόνο στη μέση είναι ότι με τον καιρό προκαλεί ανατομικές αλλαγές στη σπονδυλική σας στήλη. Κάτι που προκαλεί σφίξιμο και περιορισμό στα νεύρα και στα αγγεία σας. Επιπλέον, η κακή στάση προκαλεί οσφυαλγία, επειδή βάζει επιπλέον βάρος και ένταση στους μυς, στους δίσκους και στις αρθρώσεις της πλάτης σας.

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε στη στάση που καθόμαστε;

• Καμπουριάζουμε με τους ώμους και το κεφάλι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

Advertisment

• Καθόμαστε στο μπροστινό μέρος της καρέκλας, χωρίς να χρησιμοποιούμε τη στήριξη της για την πλάτη μας.

• Καθόμαστε πολύ μακριά από το γραφείο ή την οθόνη του υπολογιστή.

Ο πόνος στη μέση σας μπορεί να προκαλείται από κακή καθιστική στάση, αν υποχωρεί και ανακουφίζεται αφού αλλάξετε στάση και θέση (όπως αν σηκωθείτε για παράδειγμα από την καρέκλα), ή αν υποχωρεί με την αλλαγή μιας εργασίας ή τη χρήση μιας νέας καλύτερης ίσως καρέκλας.

Αν λοιπόν ο πόνος έχει αυτή την αιτία, η μέση σας δηλώνει ότι πρέπει να διορθώσετε άμεσα το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να κάθεστε σε σωστή στάση:

• Να κρατάτε και τα δύο σας πόδια στο πάτωμα (ή να χρησιμοποιείτε ένα μικρό σκαμνί για να πατάτε πάνω).

• Να κάθεστε με τους ώμους σας ίσιους και την πλάτη σας ευθυγραμμισμένη στο πίσω μέρος της καρέκλας.

• Να βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα σας βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους γοφούς σας.

• Να λυγίζετε τα χέρια σας 75 έως 90 μοίρες από τους αγκώνες σας.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και να κινείστε ανά 30 λεπτά· εξάλλου, η μέση σας δεν προορίζεται εκ φύσεως να βρίσκεται στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καιρός να χάσετε λίγο βάρος

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα είναι περισσότερο πιθανό να νιώσουν έντονους πόνους στη μέση, στις αρθρώσεις, όπως επίσης και μυϊκό πόνο. Ο λόγος βρίσκεται εν μέρει στο επιπλέον βάρος γύρω από τις περιοχές του στόμαχου, το οποίο αυξάνει την πίεση στη μέση σας, πιέζοντας τη λεκάνη σας προς τα μπροστά.

Οι υπέρβαροι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν επίσης πόνο χαμηλά στη μέση ως αποτέλεσμα ενός προβλήματος που σχετίζεται με τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, που προκαλείται από υπερβολικό βάρος. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του είδους πόνου και επίσης μειώνει τη πιθανότητα μελλοντικών επεισοδίων τέτοιου πόνου.

Συνεπώς, αν είστε υπέρβαρος/η, η μέση σας θέλει να σας δηλώσει ότι ήρθε η ώρα να μειώσετε το βάρος που την πιέζει. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε;

• Γυμναστική: Απαραίτητο στοιχείο σε σχεδόν κάθε διαδικασία απώλειας βάρους. Αλλά το κλειδί είναι να μην το παρακάνετε στην αρχή. Αντιθέτως, βρείτε μια αεροβική άσκηση μέτριας έντασης για 5 λεπτά την ημέρα στην αρχή και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο μέχρι τα 30 έως 40 λεπτά μέγιστο. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα σας. Μπορεί ο πόνος στη μέση σας να σας αποθαρρύνει, αλλά η παντελής έλλειψη άσκησης να είστε σίγουροι ότι θα τον επιδεινώσει.

• Υγιεινή διατροφή: Για να χάσετε βάρος, χρειάζεται να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνετε. Γι’ αυτό πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες σας. Αυτό συνεπάγεται μικρότερες ποσότητες φαγητού, αλλά επίσης υγιεινότερες τροφές. Βάλτε τα δυνατά σας για να αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και εστιάστε σε φυσικές, όπως φρούτα, λαχανικά και νωπό κρέας. Όπως και με την άσκηση, είναι καλύτερο να κάνετε αλλαγές αργά στη διατροφή σας· καθώς αν το κάνετε σωστά και αργά, είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι θα διατηρήσετε το νέο σας βάρος για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί όμως εδώ ότι επιβάλλεται να μιλήσετε με έναν επαγγελματία της υγείας, πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, για να αποφύγετε πιθανά ιατρικές επιπλοκές στο μέλλον.

Φυσικά, υπάρχει μια πληθώρα λόγων για τους οποίους η μέση σας μπορεί να πονά, όπως η δισκοκήλη ή η σπονδυλική στένωση. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσετε τις αιτίες πίσω από την οσφυαλγία είναι ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, καθώς αυτός/ή θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε μια ακριβής και ασφαλής διάγνωση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καθιστική ζωή: 6 επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση