,

Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να είστε πιο αισιόδοξοι

Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να είστε πιο αισιόδοξοι Η αισιοδοξία ορίζεται ως: 1. μια προδιάθεση ή τάση εστίασης στην πιο θετική

Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να είστε πιο αισιόδοξοι

Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να είστε πιο αισιόδοξοι

Η αισιοδοξία ορίζεται ως:

1. μια προδιάθεση ή τάση εστίασης στην πιο θετική πλευρά των γεγονότων ή των συνθηκών και η αναμονή για το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Advertisment

2. η πεποίθηση ότι το καλό υπερισχύει του κακού στον κόσμο.

3. η πεποίθηση ότι η καλοσύνη διέπει την πραγματικότητα.

4. η θεωρία ότι ο υπάρχων κόσμος είναι ο καλύτερος από όλους τους πιθανούς κόσμους.

Advertisment

Η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αναπτύσσεται και να ξαναπλάθει τις ίδιες του τις λειτουργίες, να προσαρμόζεται, να μαθαίνει και να βελτιώνεται, αυτό που οι νευροβιολόγοι αναφέρουν ως πλαστικότητα, είναι από τους πιο μαγικούς και σπουδαίους μηχανισμούς της φύσης. Αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το ανθρώπινο είδος. Η δυνατότητα ανάπτυξης και εξέλιξης των νευρωνικών δικτύων, μας κάνει να καταλήξουμε και σε κάτι άλλο. Στο ότι κατέχουμε την ικανότητα να αναδιαμορφώσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συνήθειές μας προς όφελος δικό μας αλλά και της κοινωνίας.

Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε σε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενδυναμώσουμε και να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να αποκτήσουμε μια πιο αισιόδοξη ματιά στον κόσμο γύρω μας. Αν και μπορεί αυτή η αλλαγή να μην είναι καθόλου εύκολη, θα μας ξεπληρώσει με τρόπους που δεν μπορείτε καν να αντιληφθείτε.

Πώς να γίνετε πιο αισιόδοξοι

1. Εξασκήστε καθημερινά την ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως «η πνευματική κατάσταση στην οποία φτάνει κάποιος, μέσω συγκέντρωσης στην παρούσα στιγμή, ενώ ήρεμα αναγνωρίζει και αποδέχεται τα συναισθήματα, σκέψεις και τις σωματικές του αισθήσεις ως μια θεραπευτική τεχνική».

Ως άνθρωποι, κατέχουμε μια τεράστια ποσότητα δυναμικής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας επιτυγχάνεται μέσω της ικανότητας μας να σκεφτόμαστε κριτικά. Όμως, πολύ συχνά, ο εγκέφαλος μας μπαίνει στον «αυτόματο πιλότο», δίνοντας σήματα και εντολές που δεν εσωτερικεύονται και λαμβάνονται πλήρως από το λογικό και συναισθηματικό εαυτό μας. Η επίτευξη ενσυνειδητότητας αποτελεί ένα σύνθετο θέμα, το οποίο αναλύεται εδώ και αιώνες. Τελικά, αυτή η αντιληπτά περίπλοκη πρακτική καταλήγει σε ένα πράγμα: στην αποδοχή των σκέψεών μας χωρίς επικριτική διάθεση και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

2. Επαινέστε κάποιον που το αξίζει

Αν το σκεφτούμε καλά, σίγουρα γνωρίζουμε κάποιον που έχει αδικηθεί και υποτιμηθεί για κάποιο λόγο. Αυτή η δεύτερη συμβουλή είναι σημαντική, επειδή παρέχει μια αίσθηση αξίας και εγκυρότητας για τον δέκτη που το αξίζει. Ευχαριστήστε κάποιον για την προσπάθειά του, ασχέτως του αν είναι οικογένεια ή συνάδελφος. Στείλτε ένα σύντομο μήνυμα σε κάποιον που έχει κάνει τα μέγιστα με τον δικό του τρόπο. Ή στείλτε ένα σύντομο μήνυμα σε κάποιον που σας έχει εμπνεύσει, σε κάποιον που σας έκανε καλύτερο άνθρωπο. Δείξτε ότι έχετε παρατηρήσει και αναγνωρίσει τις θυσίες και τις καλοπροαίρετες πράξεις του.

3. Κάντε κάτι καλό για κάποιον, κάθε μέρα

Ασχέτως της κατάστασης στην οποία μπορεί να βρισκόμαστε, το να κάνουμε κάτι θετικό για κάποιο άτομο μπορεί να κάνει θαύματα, για τον ίδιο και για εμάς βεβαίως. Ακόμα και μικρές πράξεις καλοσύνης- ένα χαμόγελο, ένα φιλοδώρημα, μια δωρεά- μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σας. Φυσικά, σε κάθε σενάριο, είναι σπουδαία η ευγνωμοσύνη, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα βιώσετε μια δραματική αλλαγή στην οπτική σας και θα σας αφήσει με μια εμφανώς θετική διάθεση. Αν κάποια μέρα νιώθετε ανόρεχτοι και απαισιόδοξοι, προσφέρετε κάτι, οτιδήποτε- χρήματα, χρόνο, προσοχή σε κάποιον που μπορεί απλά να χρειάζεται το δώρο της ανθρωπιάς σας.

4. Αναζητήστε τα θετικά και καταγράψτε τα

Η προθυμία να αναζητάτε και να αναγνωρίζετε τα δώρα που σας έχουν δοθεί ή έχετε κερδίσει αποτελεί ένα ισχυρό βήμα για την απομάκρυνση κάθε αρνητικής οπτικής της ζωής. Σε μια κοινωνία που μας θέτει συνεχώς σε μια κατάσταση ανταγωνιστικής σύγκρισης, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της αυτο-θυματοποίησης.

Μην επιτρέψετε σε αυτή τη λανθασμένη αντίληψη να σας κυριεύσει με κανένα τρόπο ή μορφή. Μια ωφέλιμη πρακτική είναι, στο τέλος της κάθε μέρας, η καταγραφή δύο πραγμάτων για τα οποία είστε ευγνώμονες. Το πλαίσιο δεν έχει πολύ σημασία. Αυτό μπορεί να είναι ένα θετικό σχόλιο από το εργασιακό σας περιβάλλον ή ένα υπέροχο βράδυ με φίλους. Και μόνο το γεγονός ότι είστε ζωντανοί και αναπνέετε αποτελεί λόγο για να είστε και αισιόδοξοι. Μην το ξεχνάτε ποτέ, μα ποτέ αυτό.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση